DNA CERE DE LA PARLAMENT ŞI GUVERN DOCUMENTE PRIVIND ORDONANŢA ASF Conducerea Senatului a început procedurile de înlocuire a lui Mîrzac de la ASF

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 februarie 2014

Conducerea Senatului a început procedurile de înlocuire a lui Mîrzac de la ASF

Update 13:38 Contractul Carpatica Asig cu Hannover Re creşte lichiditatea şi solvabilitatea societăţii

Contractul Carpatica Asig cu Hannover Re acoperă întregul sector de asigurări generale al societăţii, astfel încât lichiditatea şi solvabilitatea Carpatica Asig depăşesc limitele minime impuse de autoritatea de supraveghere în domeniu, conform unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Hannover Re se află printre primele trei companii de reasigurare din lume, cu o cifră de afaceri de 13,8 miliarde de euro şi cu rating AA- (foarte puternic) estimat de Standard&Poor's. Contractul cu Hannover Re este unul de tip proporţional şi prevede cedarea a 40% dintre veniturile din prime. Aşadar, compania recuperează 40% din valoarea daunelor produse, de la reasigurator. Diferenţa de risc rămasă în sarcina societăţii (în acest caz, 60%) este acoperită din activitatea curentă a Carpatica Asig, precum şi din celelate contracte de reasigurare.

Pentru a îşi proteja activitatea şi, implicit, clienţii, Carpatica Asig are un program extins de reasigurare care se derulează alături de Hannover Re şi de alţi reasiguratori externi cu o securitate financiară puternică (rating S&P de la stabil la foarte puternic): Partner Re, Swiss Re, Aspen Re, Sirius, Gen Re, pe portofoliile auto, clădiri, medicale, accidente, răspunderi civile şi profesionale etc. Conform datelor furnizate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România şi publicate în presă, în primul trimestru al anului trecut, Carpatica Asig se afla în top 3 companii de asigurare, ca grad de cedare în reasigurare a primelor subscrise.

În privinţa contractelor de asigurare ale căror sume asigurate depăşesc limitele contractelor de reasigurare, acestea sunt cedate facultativ, pe piaţa internă şi internaţională de reasigurare, în funcţie de analiza fiecărui risc în parte.

Rezerva de daună este obligatorie, prin Ordinul CSA 3109/2003, modificat şi completat ulterior. Rezerva de daune este creată şi actualizată pe baza estimărilor pentru avizările de daune primite de asigurator, astfel încât fondul creat să fie suficient pentru acoperirea plăţii acestora. Rezerva este constituită pentru daunele raportate şi în curs de lichidare, şi se calculează pentru fiecare contract de asigurare la care s-a notificat producerea evenimentului asigurat. Calculul porneşte de la cheltuielile previzibile, pentru lichidarea acestor daune. Elementele care se iau în considerare în calcul sunt:

- valoarea estimată a despăgubirii cuvenite pentru dauna avizată, în limita sumei asigurate;

- cheltuielile cu constatarea şi evaluarea pagubei, aferente serviciilor prestate de terţe persoane;

- costurile de lichidare a daunei, aferente serviciilor prestate de terţe persoane;

- valoarea recuperărilor şi a regreselor pentru daune soluţionate şi în curs de soluţionare.

Lichiditatea şi solvabilitatea sunt peste limitele minime impuse de autoritatea de supraveghere în domeniu. Astfel, la finalul lui 2013, coeficientul de lichiditate al Carpatica Asig era de 1,256, iar marja de solvabilitate, de 1,158. Pentru ambii indicatori, limita minimă impusă este 1. Marja de solvabilitate este raportul dintre marja disponibilă şi cea minimă, calculate conform OCSA 3/2008. Marja minimă este raportul dintre daunele nete şi cele brute, în ultimele trei exerciţii financiare. Coeficientul de lichiditate este raportul dintre totalul lichidităţilor şi rezerva de dauna netă.

---

Update 11:47 Zgonea: "Documentele solicitate de DNA privind ASF vor fi trimise în următoarele 24 de ore"

Biroul Permanent a decis ca toate documentele solicitate de DNA privind ASF să fie trimise în 24 de ore, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, arătând că, procedural, nu va putea fi respectat termenul impus de DNA şi va fi cerută în scris o derogare.

El a precizat că a fost mandatat de Biroul permanent să discute cu Ministerul Public în legătură cu această comunicare între instituţii, astfel încât deputaţii să nu fie acuzaţi de lipsă de transparenţă, iar Ministerul Public să-şi respecte obligaţiile constituţionale.

----

Update 10:42 Ponta: Guvernul a transmis deja DNA documentele legate de ordonanţa de urgenţă privind ASF

Guvernul a transmis deja Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) documentele legate de ordonanţa de urgenţă privind ASF, după ce o săptămână s-a tot rugat de reprezentanţii DNA să le dea aceste acte, a declarat, astăzi, premierul Victor Ponta.

"Noi le-am dat deja de la Guvern. Guvernul a pus la dispoziţie, noi, de fapt, de o săptămână ne-am tot rugat de cei de la DNA să le dăm documentele, ca să vadă şi dânşii despre ce e vorba", a menţionat Ponta.

----

Update 09:04 Comisia juridică din Camera Deputaţilor a aprobat cererea DNA

Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor au aprobat cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) legată de documentele referitoare la ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Comisia a decis în favoarea solicitării DNA, cu majoritate de voturi. Decizia va fi transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

----

Biroul Permanent al Senatului a început procedurile de înlocuire a unui membru neexecutiv al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), respectiv a lui Marian Mîrzac, în condiţiile în care acesta este arestat preventiv, a anunţat ieri vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu.

"Am început procedurile de astăzi (n.r ieri) în legătură cu înlocuirea unui membru neexecutiv al Autorităţii de Supraveghere Financiară, domnul Marian Mîrzac, pentru că e decăzut din calităţi ca urmare a faptului că este arestat şi în termen de 30 de zile comisia trebuie să aprobe un nou membru", a precizat Dumitrescu, citat de Agerpres. Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al ASF, este cercetat în stare de arest preventiv în dosarul ASF-Carpatica. Alături de el este anchetat şi omul de afaceri Ilie Carabulea, de asemenea în arest preventiv. Un alt inculpat, Radu Mustăţea, a primit interdicţia să părăsească ţara pe o perioadă de 30 de zile.

DNA a început urmărirea penală faţă de Marian Mîrzac, membru neexecutiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru infracţiunile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigarea la abuz în serviciu contra intereselor publice. În conformitate cu legea în domeniu, "în cazul imposibilităţii definitive de exercitare a mandatului de către unul dintre membrii Consiliului, precum şi în cazul demisiei unui membru, la sesizarea ASF, comisiile parlamentare propun Parlamentului, în termen de 30 de zile, numirea altei persoane".

Zgonea va discuta cu procurorul general şi ministrul Justiţiei despre cererea DNA privind ASF

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zonea a declarat, ieri, că a fost mandatat de Biroul Permanent să discute cu procurorul general şi ministrul Justiţiei în legătură cu solicitarea DNA privind ASF deoarece modul de comunicare nu este corespunzător, iar Comisia juridică va da un punct de vedere. "Am primit mandate din partea Biroului Permanent şi comitetului liderilor să am o discuţie cu ministrul Justiţiei şi cu procurorul general. Este pentru prima dată după foarte mulţi ani când procurorul general nu corespondează cu Camera Deputaţilor, ci printr-un procuror subordonat, şi se cere imperativ un document şi se atenţionează că, dacă nu-l trimitem până mâine (n.r. astăzi) la ora 12.00, vin ei să-l ia. Acest mod de comunicare nu este corespunzător cu democraţia şi statul de drept", a afirmat Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent.

DNA a trimis o adresă către Camera Deputaţilor prin care se arată că, "în conformitate cu dispoziţiile art.169 şi art. 170 din CPP, s-a dispus prezentarea şi predarea de către instituţia Camera Deputaţilor a următoarelor înscrisuri", menţionându-se proiectul de ordonanţă privind ASF, împreună cu toate înscrisurile, inclusiv amendamentele depuse, rapoartele întocmite de comisii, avizele date de comisii, înregistrările audio şi procesele-verbale ale şedinţelor comisiilor, precum şi identitatea persoanelor care au participat la şedinţele respective.

DNA mai solicită Camerei Deputaţilor şi documentele care reflectă circuitul înscrisurilor deţinute de Camera Deputaţilor privind aprobarea proiectului de lege şi copia după Registrele de corespondenţă cu privire la corespondenţa purtată de către Camera Deputaţilor şi către organisme în legătură cu acest proiect.

"Prezentarea şi predarea se va face în data de 11 februarie, ora 12.00, la sediul DNA din Bucureşti, strada Ştirbei Vodă, nr 79-81, sectorul 1, parter, camera 34A", se mai menţionează în adresa DNA, semnată de procucorul şef secţie Gheorghe Popovici şi procurorii Marian Gherman şi Ioan Amariei.

Procurorii DNA au cerut Parlamentului şi Guvernului să le pună la dispoziţie, până astăzi, în dosarul Carpatica, mai multe documente legate de OUG despre care există suspiciunea că ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica, potrivit unor surse judiciare.

Documentele solicitate de procurorii DNA vizează Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale, prin care s-ar fi urmărit protejarea intereselor firmei de asigurări Carpatica. În cazul în care Parlamentul şi Guvernul nu vor transmite DNA documentele solicitate în dosarul Carpatica, procurorii ar putea să solicite ridicarea acestor acte. În 16 octombrie 2013, Guvernul a aprobat, prin Ordonanţă de urgenţă, reducerea componenţei Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, deşi prevederea fusese inclusă şi într-un proiect de lege aprobat de Camera Deputaţilor şi trimis la Senat.

Concomitent, Ministerul Finanţelor Publice a publicat la secţiunea transparenţă decizională a paginii web a instituţiei proiectul de ordonanţă de urgenţă. Documentul stabilea, printre altele, că membrii Consiliului ASF trebuie să îndeplinească şi condiţia de a avea o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă.

Premierul Victor Ponta declara, la sfârşitul lunii ianuarie, că Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale a fost negociată şi solicitată în mod expres de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Procurorii DNA ar susţine, conform presei, citată de Mediafax, că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care să îl îndepărteze pe un vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, în urma influenţei altui membru al conducerii ASF, Marian Mîrzac, care ar fi urmărit să protejeze astfel interesele firmei de asigurări Carpatica, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, fiind indicat drept posibil iniţiator al ordonanţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb