Actualizare 20:21 Raeţchi: "Ponta va cere PSD vot împotriva ridicării imunităţii lui Şova, îi e teamă că DNA va ajunge la el"
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi este de părere că preşedintele PSD, Victor Ponta, şi parlamentarii partidului pe care îl conduce vor vota împotriva ridicării imunităţii lui Dan Şova, pentru că "iţele" afacerii din dosarul Turceni-Rovinari pot duce chiar la premier, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Raeţchi a comentat: "În cazul cererii DNA de arestare preventivă a lui Dan Şova, PSD şi Victor Ponta se pregătesc de o nouă obstrucţionare a justiţiei. Cred că Victor Ponta va cere parlamentarilor PSD să voteze împotriva ridicării imunităţii lui Dan Şova în dosarul Turceni-Rovinari, pentru că iţele acestei afaceri pot duce chiar la el. Cine ştie dacă Dan Şova, ipotetic vorbind, aflat în arest preventiv, ar începe să spună tot ce ştie despre cei implicaţi în dosarul Turceni-Rovinari? Protejându-l pe Dan Şova, PSD l-ar proteja, de fapt, pe Victor Ponta. În această logică, PSD şi premierul preferă un scandal mediatic şi politic, dacă asta le oferă garanţii că vor muşamaliza lucrurile măcar o perioadă. Dan Şova şi Victor Ponta au crescut politic împreună şi se vor prăbuşi tot împreună".
Liberalul a adăugat că, pentru a nu mai avea loc dezbateri despre blocarea justiţiei de către Parlament, PSD trebuie să voteze iniţiativa legislativă a PNL, care prevede urgentarea şi simplificarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentarilor vizaţi de anchete penale.
Ovidiu Raeţchi a mai afirmat: "Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Laszlo Borbely, PSD va folosi majoritatea din Parlament pentru a-şi proteja colegul cu probleme cu legea. Acuzaţiile sunt deosebit de grave şi sunt recunoscute, indirect, chiar de Dan Şova. Dacă el pretinde că e nevinovat, atunci de ce a dispus distrugerea tuturor hardurilor de la calculatoarele societăţii de avocaţi, aşa cum arată DNA? Pentru ca justiţia să nu mai ajungă la mâna Parlamentului, soluţia pe care o are PSD este foarte simplă: să înceteze să mai pună beţe-n roate iniţiativei legislative a PNL care prevede urgentarea şi simplificarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentarilor vizaţi de anchete penale. Victor Ponta şi PSD trebuie să aibă curajul să voteze această iniţiativă legislativă în cel mai scurt timp posibil".
(Valentin Busuioc)
---
Actualizare 14:05 Solicitarea a ajuns la Parlament, iar procurorul general a trimis-o Ministerului Justiţiei
---
Procurorul şef al DNA a trimis procurorului general al Parchetului instanţei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviinţeze reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, potrivit unui comunicat emis de DNA.
Anchetatorii cer încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.
Procurorii au date şi indicii că Şova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, în încercarea de a-şi dovedi nevinovăţia. Mai mult, el a dispus distrugerea tuturor hardurilor calculatoarelor societăţii de avocaţi, pentru a ascunde corespondenţa purtată prin e-mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexuri energetice.
Din actele de urmărire penală a rezultat că în perioada 2007-2009, Dan Şova a semnat mai multe contracte şi acte adiţionale încheiate între Complexul Energetic Rovinari (CER) şi Complexul Energetic Turceni (CET) pe de o parte şi SCA "Şova şi Asociaţii" pe de altă parte.
De asemenea, procurorii au ajuns la concluzia că, în calitate de "avocat coordonator" - menţiune trecută expres în toate aceste contracte -, a participat la mai multe discuţii legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER şi CET şi la alte instituţii, contribuind efectiv la încheierea acestor contracte şi acte adiţionale. În plus, el a oferit şi consultanţă juridică, în baza acestor contracte şi acte adiţionale.
"La data de 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un număr de 11 procese - verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaţilor Societăţii Civile de Avocaţi «Şova şi Asociaţii», neştampilate însă semnate indescifrabil de suspectul Şova Dan-Coman şi de alte două persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziţii şi audieri", arată procurorii DNA.
În legătură cu aceste documente, procurorii au suspiciuni că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conţinutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al lui Şova, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexurile energetice Rovinari şi Turceni.
"Concret, în urma administrării materialului probator, a rezultat că, în perioada decembrie 2005 - ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale. Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acţiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Şova Dan-Coman, activitate infracţională orientată în mod vădit în scopul obstrucţionării anchetei fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale şi implicit ale înfăptuirii justiţiei penale în general", mai arată procurorii.
Conform DNA, "plăsmuirea" conţinuturilor celor 11 procese-verbale de către senatorul PSD este, în sine, o activitate infracţională prin care s-a încercat inducerea şi acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate.
"În cursul anului 2010, din dispoziţia suspectului Şova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi cu scopul de a compromite toate documentele şi corespondenţa purtată pe mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexe energetice", conform procurorilor anticorupţie.
Procurorii au ataşat, la cererea de încuviinţare a arestului lui Şova, referatul întocmit de DNA, dar şi şase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal Dan Laurenţiu Ciurel, director de Investiţii la Complexul Energetic Rovinari la data faptelor, şi fostul director general al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea, pentru abuz în serviciu.
Dan Şova este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi în dosarul desprins din cel al retrocedării ilegale de păduri, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.
În prezent, Dan Şova este membru al Partidului Social Democrat, după ce, în ianuarie, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis revocarea unei decizii anterioare privind excluderea lui Dan Şova din partid.
Dan Şova fusese exclus din partid împreună cu senatorul Mircea Geoană şi primarul Sectorului 5 Marian Vanghelie, în noiembrie 2014, după ce acesta, împreună cu senatorul Ilie Sârbu au devenit suspecţi în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.
1. So va primi pe merit
(mesaj trimis de neSovaielnic în data de 13.03.2015, 13:54)
Acest ipochimen reprezinta electoratul roman? mai are neobrazarea sa se afiseze pe ecrane dupa ce a fost pornita cercetarea impotriva sa? cum se face ca domnul priim ministru/presedinte PSD se raliaza cu el si-l reprimeste in partid?
Acestia sunt politicienii PSD?
1.1. dar (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de alex în data de 13.03.2015, 17:51)
dar cine l-a votat, domnule? electoratul japonez?
2. Ciorba de ticalosi
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 13.03.2015, 20:00)
Se pare ca ticalosul asta este pe undeva la nivelul lui Vanghelie. Nu stiu daca are si el doua facultati.