DNA: Fost şef al Finanţelor Publice Corabia, trimis în judecată pentru luare de mită

Alexandru Costea
Anticorupţie / 4 decembrie 2015

DNA Craiova a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Gabriel Vîţă, şef al Administraţiei Finanţelor Publice a oraşului Corabia, judeţul Olt, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în formă continuată (6 acte materiale) şi luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale).

De asemenea, Cernea Vergilius, inspector principal în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice a oraşului Corabia, judeţul Olt, la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, săvârşită în formă continuată, (5 acte materiale) şi luare de mită.

În stare de arest la domiciliu, a fost trimis în judecată Ciprian Bogdan Burunţia, administrator al unor societăţi comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: instigare la abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în formă continuată, (5 acte materiale), instigare la falsificarea de instrumente oficiale, folosirea instrumentelor false, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

"În perioada decembrie 2010 - august 2011, inculpaţii Vîţă Gabriel şi Cernea Vergilius, în calitate de şef administraţie orăşenească, respectiv inspector principal în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice a oraşului Corabia judeţul Olt, prin încălcarea normelor legale incidente în cauză şi a atribuţiilor de serviciu, la instigarea inculpatului Burunţia Ciprian Bogdan, au semnat şi ştampilat mai multe adrese comunicate ulterior unor unităţi bancare (6 adrese din care 5 au fost semnate şi de inculpatul Cernea Vergilius).

Prin această conduită infracţională s-au ridicat în mod abuziv popririle ce fuseseră instituite pe conturile societăţilor administrate de inculpatul Burunţia Ciprian Bogdan, ca urmare a unor debite datorate bugetului de stat, permiţându-i-se acestuia să beneficieze, în interes propriu, de sumele de bani aflate sau intrate ulterior în aceste conturi.

Consecinţa rezultată a fost prejudicierea bugetului general consolidat, prin nerecuperarea nici până în prezent a debitelor restante deşi, după momentul ridicării abuzive a popririlor a existat disponibil bănesc pentru executarea silită a creanţelor fiscale.

Pentru «ajutorul» acordat omului de afaceri, inculpatul Vîţă Gabriel a pretins şi primit de la acesta, în mai multe tranşe, sumele necuvenite de 5.000 lei, echivalentul a 4.000 de euro în moneda naţională şi 2.000 lei. În acelaşi context, inculpatul Cernea Vergilius, a pretins printr-un intermediar de la inculpatul Burunţia Ciprian Bogdan suma de 10.000 de euro, primind efectiv, prin intermediul aceleiaşi persoane, o sumă de bani cuprinsă între 1.200 lei şi 1.400 lei.

În luna iunie 2011, pe fondul tensionării relaţiilor cu cei doi funcţionari publici, din cauza pretenţiilor materiale exagerate ale acestora, inculpatul Burunţia Ciprian Bogdan a determinat o persoană neidentificată să-i falsifice o ştampilă asemănătoare cu cea folosită de către Administraţia Finanţelor Publice a oraşului Corabia. În continuare, inculpatul a tehnoredactat integral conţinutul unei adrese de ridicare a popririi, i-a dat un număr de înregistrare fictiv, a aplicat ştampila contrafăcută şi a falsificat prin imitaţie semnăturile inculpaţilor Vîţă Gabriel şi Cernea Vergilius.

Acest înscris falsificat a fost depus ulterior de către inculpatul Buruntia Ciprian Bogdan la o unitate bancară, unde funcţionarii acesteia, acţionând fără vinovăţie au dispus ridicarea popririi conturilor bancare, măsură luată de Administraţia Finanţelor Publice a oraşului Corabia cu privire la un debit de 849.106 lei înregistrat de o firmă controlată de omul de afaceri".

În cauză, Ministerul Finanţelor Publice, prin ANAF - DGRFP Craiova s-a constituit parte civilă cu suma de 3.643.187 lei, reprezentând daune materiale pentru prejudiciul produs prin săvârşirea infracţiunilor prezentate mai sus.

În cauză, s-au dispus măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubei produse.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciul Judeţean Anticorupţie Olt şi din partea ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Olt.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb