Procurorii DNA i-au reţinut, ieri şi astăzi, pe Estrella Ştefănescu (şefa serviciului Urmărire Transporturi din CFR SA), respectiv pe omul de afaceri Iorgu Ganea (coproprietar al companiei feroviare Regiotrans), acuzaţi de fapte de corupţie în dosarul în care anchetatorii au făcut percheziţii ieri dimineaţă.
Oficialul CFR este bănuit de acordarea ilegală de subvenţii, divulgare de informaţii şi luare de mită în formă continuată. La rândul lui, reprezentantul Regiotrans este învinuit de dare de mită, folosirea de informaţii care nu sunt publice şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.
Cei doi inculpaţi au fost prezentaţi astăzi Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În aceeaşi cauză, DNA urmăreşte penal compania Regiotrans (pentru folosirea incorectă a subvenţiilor), precum şi pe directorul ei, Florin Hădărean (pentru complicitate la dare de mită).
Totodată, procurorii îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă pe Claudiu-Octavian Dumitrescu (directorul Direcţiei Feroviare din cadrul Direcţiei Generale Transport şi Infrastructură - Ministerul Transporturilor), în timp ce Costache Nicolau (directorul general al Regionalei Căi Ferate Braşov) este suspectat de permiterea accesului la informaţii secrete şi luare de mită în formă continuată.
Nu în ultimul rând, Gheorghe-Valentin Ciapraz este suspectat de complicitate la dare de mită.
Potrivit procurorilor, SC Regiotrans SRL este o societate privată care desfăşoară activităţi sociale de transport călători şi beneficiază de subvenţii de la bugetul statului în baza mai multor acte normative, pentru acoperirea diferenţei dintre tarifele stabilite pentru transportul feroviar de călători şi costurile reale de transport.
Deşi operatorul naţional SNTFC "CFR Călători" a renunţat la majoritatea traselor de pe liniile neinteroperabile sub motivaţia nerentabilităţii, acestea au fost preluate imediat de Regiotrans, care a procedat la dublarea sau chiar triplarea curselor efectuate pe o trasă (cu acceptul decizionalilor guvernamentali menţionaţi şi sub pretextul necesităţii creşterii numărului de curse - perechi de trenuri - folosind argumente de ordin "social", deşi traficul de călători este redus), exclusiv pentru a obţine un cuantum al subvenţiei cât mai ridicat (acordat pe sistemul lei/tren/km), chiar dacă garniturile introduse circulă în 80% din situaţii cu o acoperire a capacităţii de transport de numai 5-10%, acuză DNA.
Estrella Ştefănescu este acuzată că a acţionat neîntrerupt pentru favorizarea intereselor a doi oameni de afaceri, Iorgu Ganea şi altă persoană, contra unor foloase necuvenite, ajutându-i să preia cât mai multe trasee de la CFR Călători (care a renunţat la acestea sub motivaţia lipsei de rentabilitate economică) şi permiterea accesului celor doi la date şi informaţii de natură economică din cadrul societăţii de stat, nedestinate publicităţii, privind limitele financiare agreate de administratorii feroviari naţionali.
În plus, DNA o suspectează pe Ştefănescu de acordarea de consultanţă în procesul de constituire/depunere a documentaţiilor pentru obţinerea de contracte de transport feroviar social în parteneriat cu statul român, cu subvenţie supraevaluată în detrimentul CFR SA, precum şi de protejarea intereselor economice ale lui Ganea şi ale celuilalt afacerist, "în sensul tolerării practicilor acestora de a introduce şi menţine în circulaţie un număr nejustificat de trenuri şi trase în scopul exclusiv de a obţine subvenţii suplimentare".