Premierul Victor Ponta "creează o confuzie gravă" în opinia publică prin aceea că "pune la îndoială" datele prezentate la bilanţul DNA privind confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale, dispuse de instanţe, în dosarele penale deferite justiţiei, arată un comunicat emis de DNA.
Direcţia Naţională Anticorupţie face aceste precizări cu referire la declaraţiile formulate de Ponta, ieri, în cadrul unui interviu la un post de televiziune.
"În încercarea de a justifica gradul scăzut de recuperare a prejudiciilor, de către A.N.A.F. (instituţie aflată în subordinea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor) premierul Victor Ponta afirmă că «e aşa, o mică păcăleală» faptul că A.N.A.F. nu ar recupera decât 10% din prejudiciile constatate în dosarele penale, pretinzând că, în realitate, nu ar exista hotărâri judecătoreşti care să impună această recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea să angajeze ANAF în recuperarea prejudiciilor", notează reprezentanţii instituţiei.
La prezentarea Raportului anual de activitate al DNA, unde a participat şi primul ministru, în data de 24 februarie 2015, se menţionează următoarele: "Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310.000.000 euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri".
Aceste hotărâri judecătoreşti sunt executorii, iar instituţia abilitată să le pună în aplicare, în sensul recuperării efective prejudiciilor este ANAF, arată sursa citată.
"Este adevărat că, în acelaşi Raport se precizează, într-un paragraf distinct, şi că «în 2014 valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an». Această sumă se referă la sechestrele aplicate la dosarele trimise în judecată şi reprezintă o valoare independentă de cea aferentă produselor infracţionale, constată prin decizii judecătoreşti rămase definitive, împrejurare pe care orice fost procuror o cunoaşte", potrivit comunicatului.
DNA subliniază că publică, pe pagina sa de Internet, informări cu privire la soluţiile de condamnare definitive, la momentul pronunţării acestora, sub formă de comunicate de presă. În materialele respective sunt trecute şi dispoziţiile instanţelor privind despăgubirile civile sau confiscări, dispuse în vederea acoperirii prejudiciilor constate de judecători.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2015, 12:47)
Numai de po(a)nta este bun primul ministru; se face de caca tot mai mult....
2. fără titlu
(mesaj trimis de misu în data de 04.03.2015, 12:52)
Asa este Pinochio! Umbla cu gogonaciuni mari cat acuzatiile de plagiator!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2015, 15:31)
Mai are putin si spune ca nu am inteles ca de fapt numai 10% mai ramine de recuperat pentru ca restul s-a recuperat deja...Puie Monta.