Doar 5% din companiile importante ale României raportează transparent practicile sustenabile

F.D.
Miscellanea / 7 decembrie 2023

Doar 5% din companiile importante ale României raportează transparent practicile sustenabile

Companiile din România cu peste 500 de angajaţi au obligaţia de a raporta anual, în mod transparent, practicile din domeniul sustenabilităţii şi al investiţiilor în comunităţi. Conform statisticilor, doar 5% fac acest raport.

Spre exemplu, din cele 750 de companii mari care îşi desfăşoară activitatea în România şi care se încadrează în această categorie, doar 43 au publicat rapoarte de sustenabilitate pentru exerciţiul financiar 2022.

Aceste rapoarte sunt evaluate de agenţia The Azores Sustainability & CSR pe baza scorecard-ului Romania CST Index care curpinde 11 categorii, 78 de indicatori de sustenabilitate şi 201 datapoints.

Punctajul final al fiecărei companii este ponderat în funcţie de industrie, astfel încât la final obţinem un procent (nu o adunare de puncte), iar metodologia este aliniată la practicile internaţionale. Companiile care vor întruni peste 80% din punctajul total vor primi distincţia Gold Level. Cele care vor avea peste 70% vor intra în categoria Silver Level, iar cele cu peste 50% în categoria Bronze Level.

Clasamentul va fi anunţat marţi, 19 decembrie, la Bucureşti, în cadrul celei de-a opta ediţii a evenimentului Best Practices in Corporate Sustainability care va avea loc la GlobalWorth Nord Events Center şi va fi găzduit de Teodora Tompea.

Conferinţa, desfăşurată sub sloganul Sustainability is Unstoppable. So are you! reprezintă cea mai importantă evaluare a domeniului sustenabilităţii şi responsabilităţii corporative din România.

"Romania CST Index este o analiză complexă, unică în România, prin care sunt evaluaţi indicatorii de sustenabilitate ai companiilor din perspectiva nivelului de performanţă şi transparenţă în domenii precum schimbări climatice, guvernanţă, politici privind diversitatea şi anticorupţia, responsabilitatea faţă de angajaţi, marketing responsabil sau lanţ valoric.

Din cele 750 de companii cu mai mult de 500 de angajaţi, existente în România, un procent redus publică însă rapoartele de sustenabilitate.

În 2016, de exemplu, erau 10 rapoarte de sustenabilitate pe piaţa din România, în general în domeniul bancar şi Petrol şi Gaze. În 2023 avem în jur de 40 de rapoarte de sustenabilitate publicate, aferente anului 2022. Numărul se menţine scăzut dacă luăm în considerare că sunt peste 750 de companii care trebuie să crească gradul de transparenţă şi să performeze în ritm accelerat în domeniul dezvoltării durabile", declară Alina Liciu, Managing Partner The Azores, agenţia care analizează rapoartele companiilor din România, pe baza scorecard-ului aliniat la nivel internaţional.

Rapoartele, transparente şi mai complexe, de la 1 ianuarie 2025

Din 2024 companiile aflate sub incidenţa NFRD vor fi nevoite sa înceapă colectarea informaţiilor conform noii Directive (CSRD) care creşte gradul de complexitate al unui raport de sustenabilitate. Rapoartele pregătite astfel vor fi publicate începând cu 2025. Mai mult, pentru anul financiar 2025, toate companiile care îndeplinesc cel puţin două din următoarele trei criterii: au peste 250 de angajaţi, au o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro şi/sau active totale de 20 de milioane de euro, vor avea obligaţia de a pregăti un raport de sustenabilitate.

"Noua Directivă UE privind Raportarea Sustenabilităţii Corporative (CSRD) modifică actuala Directivă de Raportare Nefinanciară (NFRD) şi este aplicabilă unui număr mai mare de entităţi europene, care vor avea obligativitatea de a raporta conform unor standarde comune la nivelul UE (European Sustainability Reporting Standards - ESRS) începand cu 1 ianuarie 2025 (pentru anul 2024). În plus, rapoartele vor avea nevoie de un audit de specialitate, iar indicatorii de sustenabilitate trebuie să fie etichetaţi digital pentru a putea fi găsiţi uşor de motoarele de căutare", spune Alina Liciu, Managing Partner The Azores.

De ce este important CST Index pentru România

Un index al sustenabilităţii corporative este util din mai multe motive, deoarece oferă o modalitate structurată şi standardizată de a evalua performanţa de sustenabilitate a companiilor în funcţie de industrie.

"Pe lângă faptul că o companie poate să îşi compare nivelul de raportare în funcţie de standardele internaţionale din domeniu, aceasta poate să îşi compare şi performanţa şi nivelul de transparenţă cu alţi jucători din industrie şi cu cei consideraţi top performeri. Investitorii iau şi ei în considerare din ce în ce mai mult factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă (ESG) în procesele de luare a deciziilor. Un index de sustenabilitate poate ghida deciziile acestora de a investi oferind acces la informaţii concise privind managementul şi performanţa ESG. În plus, indexul pune accent şi pe creşterea nivelului de transparenţă privind un număr mare de indicatori de sustenabilitate", încheie Alina Liciu, Managing Partner The Azores.

Cum vor fi decise companiile fruntaşe în Romania CST Index 2023

În urma analizei rapoartelor de sustenabilitate, respectând cele 11 categorii, 78 de indicatori de sustenabilitate şi 201 datapoints, la data de 19 decembrie vom afla care sunt companiile din România care adoptă şi raportează transparent cele mai bune practici din domeniul sustenabilităţii şi al investiţiilor în comunităţi.

Companiile care vor întruni peste 80% din punctajul total vor primi distincţia Gold Level. Cele care vor avea peste 70% vor intra în categoria Silver Level, iar cele cu peste 50% în categoria Bronze Level.

Romania CST Index este aliniat la cele mai importante standarde sau referinţe la nivel internaţional utilizate în industria sustenabilităţii.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb