Doar 75% din legislaţia europeană a fost adoptată de ţara noastră

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 29 iulie 2004

Autorităţile de la Bucureşti au reuşit să adopte doar 75% din acquis-ul comunitar necesar integrării europene, se arată într-un recent studiu al Institutului European din România. Din cele 90.000 de pagini de legislaţie europeană (din care 20.000 sînt în continuă schimbare), Parlamentul nostru nu a reuşit să adopte decît 75%, în condiţiile în care mai sînt numai cîteva luni pînă la finalizarea negocierilor.

Trebuie menţionat, însă, că gradul de concordanţă a legislaţiei române cu acquis-ul comunitar este mai mare la capitolele deja închise, în comparaţie cu cele aflate în curs de negociere. Mai mult, studiul ia în calcul doar legislaţia adoptată de ţara noastră pînă în februarie, iar de atunci au mai fost închise trei capitole importante de negociere (Agricultura, Energia şi Prevederi financiare). Astfel, reiese că la capitolele închise provizoriu, gradul de transpunere a legislaţiei europene este de 82,6%.

Singurele capitole de negociere care au adoptată legislaţia europeană în proporţie de 100% sînt: Libera circulaţie a capitalurilor, Ştiinţă şi Cercetare, Cultură şi Control financiar. Capitolele la care stăm cel mai prost în ceea ce priveşte asimilarea legislativă sînt, potrivit studiului, următoarele: Politici industriale (50%), Uniunea vamală (51%) şi Pescuitul (55%).

Autorii studiului semnalează faptul că guvernanţii nu au elaborat o metodologie care să cuantifice cu exactitate gradul de concordanţă a legislaţiei române cu acquis-ul comunitar. Mai mult, studiul recomandă ministerelor de resort să identifice actele comunitare care sînt ieşite din vigoare şi care nu sînt relevante pentru România, pentru a avea o evidenţă mai clară a transpunerii legislative. Totodată, autorii apreciază că personalul din ministere este insuficient pentru volumul de muncă necesar urmăririi transpunerii acquis-ului comunitar, aceasta în pofida promisiunilor Guvernului de creştere a numărului specialiştilor şi funcţionarilor pe probleme europene din ministere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb