DOAR TRANSFORMAREA BNR ÎNTR-UN CONSILIU MONETAR MAI POATE ASIGURA INTRAREA ÎN ZONA EURO  Şi dacă ţara noastră nu mai are oameni serioşi la butoanele principale?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iulie 2019


Călin Rechea

În cadrul audierilor pentru numirea noii conduceri a Băncii Naţionale a României (BNR), care au oferit, din nou, un spectacol grotesc prin formalismul lor gol de orice conţinut, guvernatorul Mugur Isărescu a subliniat importanţa obiectivului aderării la zona euro, iar în presă au apărut informaţii conform cărora aderarea la zona euro este "prioritatea zero" a conducerii Băncii Naţionale.

Ulterior, în cadrul conferinţei de presă care a urmat ultimei şedinţe de politică monetară, conducătorul BNR a "nuanţat" gradul de importanţă al intrării în zona euro.

Aceasta nu trebuie să mire pe nimeni, deoarece ar fi nevoie de un miracol pentru a fi îndeplinite condiţiile de intrare în Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM2) de la 1 ianuarie 2022 şi în zona euro după încă doi ani.

Credibilitatea programului de trecere la euro în 2024 se mai poate asigura acum într-un singur fel: schimbarea radicală a cadrului de politică monetară prin înfiinţarea unui consiliu monetar.

Subiectul a mai apărut în presă la începutul anului curent, pe fondul criticilor dure la adresa BNR din partea unor oficiali guvernamentali (vezi şi articolul "România trebuie să adopte Consiliul Monetar până nu este prea târziu", BURSA, 29.01.2019).

Atunci guvernatorul Isărescu a declarat că "un consiliu monetar ar necesita un curs de 7 - 8 lei", ceea ce ar putea indica, de fapt, că leul are acum un curs artificial faţă de euro.

Da, este adevărat că regimul consiliului monetar implică ajustări deosebit de dure, catas­trofale din punct de vedere electoral şi al performanţei economice pe termen scurt şi mediu, însă aceas­tă "corecţie" este necesară pentru corectarea dezechilibrelor acumulate în ultimele decenii de "tranziţie".

Despre susţinerea politică pentru trecerea la Consiliul Monetar nu ar trebui să ne facem prea multe griji, deoarece declaraţiile din ultima vreme ale politicienilor şi ale unor oficiali ai BNR arată că România este condusă de patrioţi gata oricând să se sacrifice pentru ţară.

La conferinţa de presă care a urmat şedinţei de politică monetară de săptămâna trecută, guvernatorul Isărescu a dat asigurări că "inflaţia galopantă nu va fi în România, pentru că suntem şi noi aici". De asemenea, conducătorul Băncii Naţionale a subliniat că "ţara are încă oameni serioşi la butoanele principale".

Dincolo de faptul că afirmaţiile guvernatorului reflectă nostalgia unei planificări centralizate prin care pot fi rezolvate toate "relele" economice doar prin apăsarea câtorva butoane, valoarea lor de adevăr este supusă unor "cazne" teribile de către realitatea economică.

Să înţelegem că unii, poate chiar majoritatea oamenilor serioşi, se află la BNR? Dar unde au fost aceştia în cele trei decenii care au trecut de la Revoluţie?

Atunci erau acolo, dar inflaţia a depăşit cu mult stadiul de galopant în anii "90. Conform indicelui din baza de date WEO (World Economic Outlook) de la FMI, preţurile din 2018 au fost de peste 3.000 de ori mai mari decât cele din 1990 (vezi graficul 1).

În 2005, când tăierea celor patru zerouri de pe bancnote a fost prezentată ca o mare victorie a BNR, preţurile erau de aproape 2.000 de ori mai mari decât în 1990.

"Performanţa" a fost posibilă pe fondul unei rate a inflaţiei de aproape 300% în 1993 şi a unei inflaţii medii anuale de circa 115% din 1991 până la sfârşitul anului 2000 (vezi graficul 2).

Principalii indicatori din baza de date WEO sunt prezentaţi în cadrul unor secţiuni, cum sunt "Conturile naţionale", "Comerţ", "Finanţe guvernamentale" sau "Indicatori monetari".

Oficialii BNR ne amintesc de mult ori că inflaţia de la noi nu are cauze monetare. Atunci de ce este inclusă în categoria indicatorilor monetari de către FMI? Din cauza nostalgiei?

În perioada 2005 - 2018, rata medie anuală a inflaţiei a fost de 3,9%, fără să depăşească în niciun an pragul de 10%, dincolo de care inflaţia este "galopantă", conform definiţiei recente a guvernatorului Isărescu.

Această medie care, teoretic, nu ar trebui să ne sperie, a fost suficientă pentru o creştere cu circa 56% a indicelui preţurilor, ceea ce reprezintă o scădere severă a valorii leului.

În cartea "Masele şi puterea", Elias Canetti, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1981, scrie că "omul se identifică prin unitatea sa monetară, iar orice îndoială aruncată asupra acesteia îl ofensează şi îi distruge încrederea în sine".

Nici nu este de mirare, în condiţiile în care deprecierea unităţii monetare reprezintă, nici mai mult, nici mai puţin, decât o depreciere a muncii fiecăruia şi un atentat direct la viaţa cetăţenilor. Manipularea valorii monedei pentru atingerea unor scopuri politice, indiferent de cât de "nobile" sunt aces­tea, reprezintă o crimă aşa de mare încât nici măcar nu poate fi cuprinsă într-un cod penal, iar pedeapsa trebuie să fie pe măsură.

"Confuzia pe care o revarsă asupra populaţiei nu este limitată la perioada de manifestare efectivă a inflaţiei", mai subliniază scriitorul de origine bulgară, care dovedeşte o înţelegere profundă a fenomenului.

Din această cauză, "în afara războaielor şi revoluţiilor, nimic nu se compară în civilizaţia noastră modernă cu inflaţia din punct de vedere al importanţei", mai subliniază Canetti, iar "schimbările radicale determinate de inflaţie sunt aşa de profunde încât oamenii preferă să nu vorbească despre ele şi să le ascundă".

Într-o ştire despre numirea noii conduceri a BNR, o publicaţie financiară online a scris că "în ultimii 30 de ani, Isărescu a asistat la inflaţia galopantă din anii "90".

Nu, nu a asistat deloc. O astfel de afirmaţie este echivalentă cu a spune că Gideon Gono a asistat la o inflaţie exagerată între 2003 şi 2013, perioada când a ocupat postul de guvernator al băncii centrale din Zimbabwe.

Conform datelor colectate în cadrul unui proiect comun al Institutului Cato şi al Universităţii Johns Hopkins (The Troubled Currencies Project), rata inflaţiei din Zimbabwe a atins un record de 216 sextilioane la sută în 2008, adică 216 urmat de 21 de zerouri.

În primăvara anului trecut, presa online din Zimbabwe şi Africa de Sud a preluat declaraţii ale fostului guvernator prin care acesta justifica tipărirea nelimitată prin necesitatea prevenirii unei lovituri de stat.

"Dacă nu am fi făcut ceea ce am făcut, să tipărim bani şi să lăsăm inflaţia să explodeze, atunci oamenii în uniformă erau gata să iasă din cazărmi", a declarat Gideon Gono.

Dezastrul creat a fost temperat doar prin renunţarea la moneda naţională şi utilizarea directă a dolarului american, iar "experimentul" a fost diluat câţiva ani mai târziu, prin introducerea unei unităţi monetare scripturale, care a alimentat din nou inflaţia.

De câteva săptămâni, noile autorităţi de la Harare au anunţat interzicerea circulaţiei oricăror monede străine şi restabilirea "suveranităţii" monetare, iar inflaţia, care a depăşit 200%, îşi va continua traiectoria explozivă.

Este adevărat că la noi situaţia a fost mai bună, dar numai din punct de vedere al magnitudinii fenomenului. Inflaţia nu a ajuns la sextilioane la sută pe an, iar bancnotele nu au avut mai mult de 6 zerouri.

Tot la ultima conferinţă de presă de la BNR, guvernatorul Isărescu ne-a anunţat că s-ar putea să avem o surpriză plăcută, reprezentată de o rată anuală a inflaţiei de sub 4% în iunie 2019.

Conform evoluţiei de până acum a IPC (Indicele Preţurilor de Consum), temperarea inflaţiei sub 4% se poate înregistra doar în condiţiile în care scăderea lunară a preţurilor este de cel puţin 0,1%. În ultimii 12 ani, inflaţia lunară din iunie a fost negativă în 5 ani, iar în 2017 şi 2018 a fost de 0,04%, res­pectiv 0,02%.

Pe lângă inflaţie, BNR a mai "asis­tat" şi la financializarea accelerată a economiei şi scăparea de sub control a unei bule a creditării, care acum este "reconstruită" alert tot cu ajutorul politicii monetare ultrarelaxate.

Mai trebuie să amintim de "performanţa" deosebită în supravegherea sis­temului bancar, unde rata creditelor neperformante a depăşit 20% şi a ajuns chiar până la 40% în cazul unor instituţii financiare importante?

Toate aceste fenomene la care a "asistat" BNR în ultimele trei decenii sub conducerea lui Mugur Isă­rescu au imprimat o traiectorie fragilă şi instabilă economiei noas­tre, pe fondul erodării puternice a puterii de cumpărare, care nu mai poa­te fi recuperată.

Poate că a venit vremea ca economia să fie scoasă de sub "domnia" oamenilor serioşi, cel puţin până la crearea unui cadru care să îi oblige să-şi asume responsabilitatea, dar nu varianta ieftină numită "responsabilitate politică", pentru ceea ce se întâmplă după apăsarea "butoanelor".

Poate că astfel, oamenii serioşi cu nostalgii de planificatori centrali vor învăţa importanţa dictonului "primum non nocere" şi a cunoaşterii profunde a sistemului complex numit economie de piaţă.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Chestia cu euro la 7-8 lei este luata dintr-un citat mult mai mare si mai nuantat al guvernatorului (nu vreau sa pun aici tot citatul, dar il gasiti usor cu o cautare in Agerpres articol din 11.feb.2019). Doamnul Rechea trage repede concluzia ca leul este supraapreciat si ca de fapt cursul este la 7-8 lei . Poate ca are dreptate sau poate ca este doar o concluzie putin pripita.

    Domnul Isarescu spunea acolo niste chestii putin mai complicate si mai nuantate. In primul rand spunea ca nu are sens sa implementezi un Consiliul Monetar in conditii normale de piata. Atunci , mai simplu ar fi sa doptam euro , ce sa ne mai complicam cu CM . 

    Bulgaria a implementat Consiliul Monetar in timpul unei crize majore cu devalorizare si inflatie galopanta si a folosit CM ca o frana de urgenta care a oprit criza si panica si a stabilizat pe moment devalorizarea si inflatia. 

    Dar , tot guvernatorul spune acolo ca in absenta unei politici fiscale responsabile , cu deficite f mici sau chiar cu excedent bugetar, Consiliul Monetar nu poate rezista, si derapajele, adica devalorizarea si inflatia se autodeclanseaza mai puternic.  

    Deci , in concluzie, Consiliul Monetar este implementat ca o masura de urgenta in timpul unei crize f serioase si el nu poate rezista decat daca este dublat de o politica fiscala responsabila. In acest context spunea dl Isarescu ca nu este de dorit un Consiliu Monetar in Romania, pt ca probabil cursul ar fi fost deja la 7-8 lei, deci ne-am fi aflat in plina criza.

    Mai trebuie spus ca un Consiliu Monetar, ca si adoptarea prematura a monedei euro, are si avantaje , dar si dezavantaje majore.  

    Da, Mugur Isărescu a fost şi este simbolul şi garanţia continuităţii eşalonului care a ingropat pe Ceauşescu şi economia noastră.

    Un amalgam inconsistent si incoerent de date despre inflatie de rolul BNR de declaratii si fapte care induc ideea ca de obicei ca BNR habar n-are ce face si ca Mugurel a stat prea mult la BNR (un exemplu numai e ca Mugurel a asistat pasiv la hiperinflatia din anii 90 ignorandu-se faptul ca anii 90 au insemnat schimbarea unui intreg sistem economic fara precedent si anume trecerea de la comunism la capitalism intr-o tara care era la pamant). Se pare ca toti suntem potentiali guvernatori si ca stim ce si cum ca nu-i mare lucru sa tii cursul sa duci dobanzile unde vrei si sa faci cam ce vrei ca doar esti singur pe teren. Nu exista politica nu exista 114 nu exista MF ANAF pretul petrolului viitorul e cert etc. Sunt mii de declaratii de guvernatori sau chiar analisti care spun de-a lungul anilor ca bancile centrale fac cat pot si dau numai un citat de acum 6 ore de pe cnbc.com: "Central banks cannot perform miracles and lawmakers need to reduce uncertainty, ECB member says". In rest efortul este laudabil.

    1. Buna observatia, Rogue Trader. BNR este doar o piesa , importanta, intr-un mecanism economic mult mai complex , din care facem parte toti, si noi consumatorii si guvernul si investitorii etc. BNR si Bancile Centrale sunt poate partea cea mai responsabila a acestui sistem, dar , si aici trebuie spus , dar nu pot exagera cu responsabilitatea pentru ca vor fi rapid decapitate politic. BNR stie si intelege multe lucruri si mai iese si mai spune cate ceva, dar nu poate sa bata cu pumnul in masa pt ca ar fi rapid ”rezolvata” politic. Si atunci , BNR joaca tot timpul un dans politic complicat... dar acesta este de fapt un mod responsabil de actiona.

      Si acum , cateva cuvinte despre greselile pe care BNR le-a facut de-a lungul timpului. Toti cei care critica BNR si guvernatorul nu le acorda nici un fel de circumstante atenuante si acest lucru nu este corect. Am trecut , totusi , si noi si BNR, printr-o perioada de tranzitie de 30 ani , o perioada teribila, in care s-au intamplat enorm de multe lucruri complicate, intern si extern. Eu zic ca BNR si guvernatorul si-au indeplinit misiunea decent , tot timpul responsabil si au incercat sa invete din mers. Este adevarat ca nu le-a iesit de fiecare data perfect si cred ca cea mai mare eroare au facuta in perioada 2005-2008 in timpul exploziei creditelor de consum. BNR a crezut ca este de ajuns sa creasca masiv rezervele minime si astfel bancile vor scumpi creditele si se vor comporta responsabil ,dar nu a fost cazul. Bancile si-au ras ”destepte„ in barba si-au zis ca lasa ridicati voi rezervele minime pt 2-3 ani ,dar noi dam credite pe 10-30 de ani si ne scoatem banii mai apoi. BNR ar fi trebuit sa nu permita indatorarea peste un prag minim pe familie, cu toate costurile de imagine , pt ca si atunci ca si acum , toti zbierau la ei ca se opun cresteri economice si bunastarii.

      Iar , bancile , ce sa mai zic , socul meu cel mai mare a fost ca banci , unele cu traditie de 100-150 de ani, banci care ai fi zis ca le-au vazut si le stiu pe toate, se comportau ca disperatele , aruncand cu credite in stanga si dreapta cand era deja evident ca lucrurile nu vor sfarsi bine. Ciudata este lumea asta , totusi... 

      si consider corecta, de care trebuie tinut seama: "nu pot exagera cu responsabilitatea pentru ca vor fi rapid decapitate politic ".

      Apreciez editorialele dlui Rechea, dar nu inteleg cum poate sa-l fac raspunzator pe Isarescu de tot si de toate.  

      Ce sa faca Isarescu cind Guvernul da salarii si pensii nesimtite, dar nu un leu sau doi, ci miliarde de euro, cind da 10 lei la fiecare elev, cind prin ANRP da unor, citorva!, escroci miliarde de euro!, cind.... are politica fiscala si salariala in brate si face ce vrea cu ele, cind ii sar in cap Zamfir, Piperea, Nicolicea, Nicolae, Isar, ca de Citu a scapat se pare in mod miraculos :)) ? 

      Dle Rechea ce poate sa faca Isarescu in aceste conditii? 

      Sunt convins ca Isarescu ar putea sa faca totul, dar nu vrea, pentru ca nu ii este inscris in fisa postului sa faca totul, si daca ar face totul, s-ar putea sa fie vai de pielea lui. :))

    denota superficialitate in documentare. E.C. s-a nascut la Ruse, dar originea sa este de evreu ashkenazi. Parintzii sai, Jacques Canetti shi Mathilde Arditti aveau mai putzina etnicitate bulgara decat autorul articolului...

    1. De ce te repezi?!

      Originea poate fi etnica, nationala si/sau geografica, astfel ca autorul nu greseste nicidecum. 

      Pe de alta parte, iti semnalez ca documentarea il indica pe Canetti drept sefard, iar nu askenazi, (ceea ce este o diferenta notabila si arata ca superficialitatea este a ta). 

      este senzationala prin prisma faptului ca opera sa este citata initial in presa internationala in legatura cu succesul fenomenal al campaniei prezidentiale americane si mai ales faptul ca a fost un ganditor afiliat curentului unei societati deschise imbratisat de cel mai popular si infocat reprezentant al sau, S?ros

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb