Dobânda cheie rămâne la 6,25%

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 iunie 2011

Dobânda cheie rămâne la 6,25%

Banca Naţională a României (BNR) a decis, ieri, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, potrivit deciziilor din şedinţa Consiliului de Administraţie, care a avut loc ieri. De asemenea, ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, ale instituţiilor de credit, rămân la nivelurile actuale.

Consiliul de Administraţie al Băncii Centrale a reiterat că instituţia urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. Cât despre activitatea de creditare, există semne uşoare de revenire.

"Se remarcă semne incipiente de revigorare a creditării, asociate inclusiv continuării scăderii ratelor dobânzilor practicate de bănci la împrumuturi şi depozite, cu toate că ritmul anual de creştere în termeni reali a creditului acordat sectorului privat, în principal a împrumuturilor în monedă naţională, a rămas deocamdată în teritoriu negativ", potrivit comunicatului BNR.

Datele statistice indică o moderare, în luna aprilie, a ritmului anual de creştere a producţiei industriale şi a exporturilor, precum şi prelungirea valorilor negative ale dinamicii anuale a indicatorilor relevanţi pentru evoluţia cererii interne, se mai arată în comunicat.

Evoluţia inflaţiei rămâne în atenţia BNR, care susţine că riscurile asociate perspectivei inflaţioniste continuă să fie semnificative.

"Preocupante rămân evoluţia preţurilor internaţionale ale materiilor prime, incertitudinile privind calendarul şi amplitudinea ajustării preţurilor administrate, mişcările de pe pieţele financiare internaţionale în contextul evoluţiei crizei datoriilor suverane, precum şi posibilitatea manifestării unor efecte de runda a doua ale şocurilor de natura ofertei produse în ultimele trimestre, ceea ce reclamă păstrarea unei atitudini prudente a politicii monetare în vederea ancorării ferme a anticipaţiilor inflaţioniste", se mai arată în comunicat.

Avansul uşor al inflaţiei, din luna mai, de la 8,34% la 8,41%, s-a produs ca urmare a temperării relative a creşterii preţurilor volatile şi a celor administrate.

"Evoluţia este compatibilă cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu a inflaţiei publicată de BNR (Raportul asupra inflaţiei, mai 2011), care anticipează reluarea dez-inflaţiei pe fondul disipării efectului direct al majorării cotei TVA, precum şi al persistenţei deficitului de cerere agregată", potrivit comunicatului.

BNR va continua să monitorizeze evoluţiile interne şi internaţionale, încercând să menţină stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi să consolideze stabilitatea financiară, prin instrumentele de care dispune.

Următoare şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR este programată să aibă loc pe trei august, când va fi analizat un nou Raport asupra inflaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb