DOBÂNDA DE REFERINŢĂ RĂMÂNE LA MINIMUL RECORD DE 0,50% Mario Draghi, BCE: "Persistă riscurile la adresa economiei zonei euro"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 august 2013

Mario Draghi, BCE: "Persistă riscurile la adresa economiei zonei euro"

Totuşi, oficialul BCE spune că regiunea a depăşit cea mai grea perioadă a recesiunii

Riscurile legate de perspectivele economice ale zonei euro încă există, conform afirmaţiilor făcute ieri de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care arată însă că, deşi putem asista la o decelerare, regiunea a depăşit cea mai grea perioadă a recesiunii, dacă sunt luaţi în considerare indicatorii economici recenţi. Mario Draghi subliniază că, în condiţiile date, instituţia pe care o conduce va menţine, în viitorul apropiat, dobânzile la un nivel scăzut.

"Indicatorii privind încrederea au arătat unele îmbunătăţiri, de la nivelurile scăzute la care se aflau, şi confirmă aşteptările privind o stabilizare a activităţii economice", a declarat Draghi după ce BCE a decis să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,50%, aşa cum anticipau analiştii. Consiliul guvernatorilor BCE aşteaptă să menţină costurile împrumuturilor pentru bănci "la nivelul actual ori să le reducă".

Draghi încearcă să asigure pieţele financiare că BCE va menţine costurile împrumuturilor la niveluri suficient de scăzute încât să susţină resresarea economiei zonei euro după cea mai lungă recesiune înregistrată de aceasta de la crearea sa.

Pe de altă parte, Mario Draghi a spus că există unele semne că inflaţia ar putea creşte în zona euro, iar BCE trebuie să acorde sprijin pentru o redresare graduală a activităţii economice în acest an.

Rata anuală a inflaţiei din zona euro s-a menţinut în luna iulie la 1,6%, conform unei estimări preliminare publicate miercuri, de Eurostat. Totuşi, inflaţia din zona euro este în continuare sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană: circa 2%.

Moneda unică se depeciază

Promisiunea lui Mario Draghi în privinţa menţinerii dobânzilor la un nivel scăzut a generat deprecierea euro pe pieţele externe, raportat la dolar. La ora 10.23, la New York, dolarul avea un curs de 1,3221 unităţi/euro, mai mic cu 0,6% faţă de ziua precedentă, când urcase până la 1,3345 unităţi/euro - cel mai ridicat nivel din 19 iunie până în prezent.

Rezerva Federală a SUA (banca centrală) a decis, în urma reuniunii din 30-31 iulie, să menţină achiziţiile de obligaţiuni la 85 de miliarde de dolari pe lună.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb