Dobânzile interbancare mari opresc deprecierea leului

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 noiembrie 2008

Piaţa interbancară a înregistrat, în şedinţa de ieri, un nivel al dobânzilor de 20% pentru depozitele atrase pentru o zi, respectiv 70% pentru plasamente la alte bănci, potrivit dealerilor. Volumul tranzacţiilor a fost redus, ne-au declarat aceştia, la fel ca în zilele precedente; BNR a anunţat pentru 3 noiembrie un volum al tranzacţiilor pe piaţa monetară de 365 de milioane de lei.

Dobânzile medii anunţate ieri de BNR, la ora 11, pentru această scadenţă au fost de 14,07% - 17,78%, cu 0,03% mai puţin decât noua regulă a Băncii Naţionale. Aceasta stipulează că în cazul în care nivelul ratei dobânzii ROBOR depăşeşte cu mai mult de 25% nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de credit a BNR (adică se situează peste 17,81%), banca centrală va publica indicii ROBID/ROBOR la nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea oferită de aceasta - 14,25%. Nivelul destul de crescut al acestor dobânzi şi cererea de lei care se menţine ridicată "ajută în continuare leul", susţin dealerii, atenuând oscilaţiile acestuia, comparativ cu monedele din regiune. Zlotul şi forintul au oscilat mai mult în şedinţa de ieri, depreciindu-se mai mult comparativ cu leul în prima parte a şedinţei. Spre finalul sesiunii, leul şi-a revenit, la fel ca monedele din regiune, apreciază dealerii. Aceştia caracterizează piaţa interbancară ca fiind blocată şi ilichidă.

Dobânzile de pe piaţa contractelor swap (piaţa în care jucătorii străini atrag sau plasează lei), s-au redus la mai puţin de 50% la împrumuturile acordate în şedinţa de ieri, după ce zilele trecute acestea depăşeau 100%, ne-au mai precizat dealerii. Ele ajunseseră la valori de 500% cu două săptămâni în urmă.

Din punct de vedere teoretic, diferenţa dintre dobânzile de pe piaţa interbancară şi cele ale dobânzilor contractelor swap ar trebui să fie de 1-2% (şi această diferenţă doar din motive tehnice) în condiţiile unei funcţionări normale a pieţei, ne-au explicat analiştii din bănci.

Leul s-a apreciat uşor în şedinţa de ieri, de la un curs de 3,6850/3,6890 lei pentru un euro la dechidere, la 3,68 /3,6850 lei pentru un euro. În prima parte a şedinţei, leul s-a depreciat până la un nivel maxim de 3,71 lei pentru un euro urmând tendinţa din regiune. Ulterior, leul s-a apreciat pe fondul optimism relativ dat de alegerile din Statele Unite, susţin dealerii. Volumele de tranzacţionare au fost mici, pe fondul lipsei de lichiditate.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb