Francul elveţian a scăzut ieri, pe pieţele externe, până la cel mai redus curs din ultimul an, raportat la dolar, depreciindu-se totodată şi faţă de euro, după ce Wall Street Journal a informat că dobânzile negative rămân o opţiune pentru Banca Naţională a Elveţiei (SNB).
Conform publicaţiei americane, Thomas Moser, membru supleant în consiliul guvernatorilor SNB, a declarat: "Am spus mereu că vom aplica dobânzi negative dacă va fi necesar".
Francul a scăzut cu 0,5% la ora 10:12, pe piaţa din New York, ajungând la 93,76 centime/dolar. Mai devreme, moneda elveţiană a coborât la 93,95 centime/dolar, cel mai slab curs din septembrie 2013 pînă în prezent. Totodată, francul a scăzut cu 0,4%, la 1,2112 unităţi/ euro. Anterior, cursul a fost de 1,2119 franci/euro, cel mai redus din 15 august până la momentul actual.
Purtătorul de cuvânt al SNB, Walter Meier, a afirmat, ieri, că opţiunea introducerii unei dobânzi negative de către banca centrală, dacă va fi necesar, reprezintă "linia standard" a SNB. În luna iunie, preşedintele băncii centrale elveţiene, Thomas Jordan, declara că "introducerea dobânzilor negative este o opţiune posibilă".
Tot vara aceasta, conducerea SNB sublinia că plafonul minim impus cursului de schimb franc/euro rămâne principalul instrument de politică monetară, în viitorul apropiat, pe fondul volatilităţii de pe pieţele financiare şi valutare.
"Interesul nostru principal este evoluţia preţurilor în Elveţia", declara, în iulie, Thomas Jordan, amintind că mandatul SNB este să asigure stabilitatea preţurilor. Banca Elveţiei a stabilit în septembrie 2011 plafonul minim pentru cursul francului la 1,20 unităţi/euro, ca să protejeze exportatorii, să prevină deflaţia şi recesiunea. În august 2011, francul urcase la 1,008 unităţi/euro, de la un minim de 1,6828 unităţi/euro în 2007.
Luna trecută, un sondaj realizat de agenţia Bloomberg anticipa că SNB va menţine cel puţin doi ani plafonul minim impus cursului de schimb franc/euro, dat fiind că redresarea economică din zona euro este slabă.