"Banca Popolare di Vicenza" şi "Veneto Banca" din Italia nu au îndeplinit cerinţele de capital impuse de Banca Centrală Europeană (BCE) din 2014, când aceasta din urmă a devenit supraveghetorul celor două instituţii de credit, conform datelor publicate de BCE.
Amintim că, luna trecută, autoritatea pentru concurenţă din Italia a aprobat achiziţionarea de către "Intesa Sanpaolo" SpA a activelor viabile ale celor două bănci care s-au confruntat cu probleme financiare majore, "Veneto Banca" şi "Popolare di Vicenza".
"Entitatea de supervizare a demonstrat, de la înfiinţarea Mecanismului Unic de Supraveghere - în 4 noiembrie 2014 -, incapacitatea celor două bănci de a se conforma în mod constant cerinţelor de capital", conform documentelor BCE.
Banca centrală a subliniat că injecţiile de capital succesive făcute în cele două instituţii creditoare, parţial prin scheme de împrumuturi în schimbul acţiunilor, au fost în mod invariabil epuizate, ceea ce arată "nepotrivirea" modelelor de afaceri ale acestor societăţi financiare.
În iunie, BCE a dat undă verde pentru lichidarea "Veneto Banca" şi "Banca Popolare di Vicenza", întrucât "erau în pericol de prăbuşire". Încă de la momentul anunţului vânzării celor două bănci, Banca Centrală Europeană a apreciat că "în mod repetat Veneto Banca şi Popolare di Vicenza au încălcat cerinţele autorităţilor de supervizare privind capitalul".
BCE a mai informat că le-a acordat timp celor doi creditori să-şi prezinte planurile de recapitalizare, dar aceştia nu au putut oferi soluţii viabile.
BCE a fost criticată pentru că nu a luat măsuri rapide şi dure împotriva unor bănci pe care le are sub supraveghere.