Documentaţia necesară pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost elaborată şi aprobată

T.B.
Companii / 14 iunie 2023

Documentaţia necesară pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost elaborată şi aprobată

Se pregăteşte construcţia celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, un proiect care va contribui la dezvoltarea energiei verzi şi la reducerea dependenţei de sursele tradiţionale de energie. Parcul fotovoltaic va avea o putere de 1057,5 MW. Prin comparaţie, puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă, singura centrală nucleară din România, este de 706 MW.

Parcul din judeţul Arad se va desfăşura pe o suprafaţă de peste 1000 de hectare, în localităţile Grăniceri şi Pilu din judeţul Arad. Investiţia estimată se ridică la peste 800 de milioane de euro. Parcul fotovoltaic va fi compus din aproximativ 1,7 milioane de panouri fotovoltaice de tip monocristalin-bifacial, care vor captura energia solară şi o vor transforma în electricitate curată şi sustenabilă.

Printre beneficiile majore ale acestui proiect se numără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi dependenţa de sursele tradiţionale de energie. Prin generarea unei cantităţi mari de electricitate din surse regenerabile, parcul fotovoltaic va contribui la protejarea mediului înconjurător şi la creşterea sustenabilităţii energetice a României. Concret, pentru români poate însemna facturi mai mici la curent şi costuri reduse la energia electrică, parcul având capacitatea de a furniza energie electrică pentru 300.000 de gospodării din România.

În acest moment, parcul fotovoltaic a primit autorizaţia de construire, pentru care a fost depusă documentaţia de către firma de arhitectură arădeană Pro Arhitectura.

Conform Acordului de la Paris, fiecare stat membru UE trebuie să reducă emisiile din toate sectoarele pentru a atinge obiective climatice stabilite încă din anul 2016. Asta impune măsuri noi privind creşterea eficienţei energetice, promovarea utilizării energiei regenerabile, reducerea emisiilor din transport şi încurajarea tranziţiei către tehnologii mai curate şi sustenabile, într-o gamă largă de sectoare, cum ar fi energie, transport, industrie şi construcţii.

Pe scurt, România este nevoită să se alinieze noilor standarde şi să adopte noi măsuri. Propunerea este ca 30% din energia electrică consumată să provină din surse regenerabile, până în anul 2030. Parcul fotovoltaic din judeţul Arad reprezintă un pas important în direcţia obiectivelor de energie verde ale României.

Demersurile pentru parcul fotovoltaic au pornit de câţiva ani deja, astfel că primii paşi au fost obţinerea avizelor necesare, apoi achiziţia terenurilor de către firma proiectantă. Din cele 1064 de hectare, 928 se află în Grăniceri şi 136 în localitatea Pilu. Cel mai recent pas în concretizarea proiectului este Autorizaţia de Construire, pentru care compania a avut nevoie de arhitecţi.

Investiţia se ridică la 800 de milioane de euro, iar cheltuielile necesare pentru obiectivele de investiţii la faza DTAC sunt de aproape 147 de milioane de euro. Începerea lucrărilor este preconizată pentru toamna acestui an.

Odată cu noile cerinţe ale UE, dar şi cu noile preţuri pentru energie electrică, România a devenit o ţară cu un potenţial uriaş de dezvoltare a parcurilor de acest fel. În ţară, parcuri solare există deja în judeţe precum Giurgiu şi Prahova, iar oraşul Braşov ar putea deveni primul oraş independent din punct de vedere al energiei electrice în curând, graţie parcurilor fotovoltaice mari, de 15 şi respectiv 17 MW, aflate în regiune.

La finele anului 2021, puterea solară a României însemna circa 1300 de MW.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cel mai mare din europa! ar trebuii sa ne punem un semn de intrebare!

    este o investitie foarte proasta - daca este cel mai mare din europa in romania! 

    spania - cipru - grecia - portugalia - parte din italia si franta stau mult mai bine ca romania la zile insorite 

    s c cret 

    cu cit sint mai multe locuri de producere a energiei cu atit SECURITATEA e mai mare ,afara de asta suprafata pamintului este limitata si prea pretioasa sa o ocupi cu ceva care face numai un lucru fie ea si energie , panourile trebuiau montate pe structuri gata construite care folosesc si altor scopuri

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb