Dolarul a ajuns la cursul minim al ultimilor doi ani, faţă de euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 octombrie 2013

Dolarul a ajuns la cursul minim al ultimilor doi ani, faţă de euro

Moneda americană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, ajungând la cursul minim al ultimilor doi ani în raport cu euro, pe fondul temerilor potrivit cărora creşterea economiei SUA a fost afectată de blocajul guvernamental parţial produs luna aceasta, din lipsă de buget. Blocajul a alimentat pariurile că Federal Reserve (Fed - banca centrală americană) va amâna reducerea programului de stimulente economice până anul viitor.

Dolarul a scăzut cu 0,2% la ora 10.42, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3803 unităţi/euro, după ce anterior atinsese 1,3825 unităţi/euro - cel mai slab curs din noiembrie 2011. În ultima lună, dolarul a pierdut 1,3% raportat la euro.

Blocajul parţial al guvernului, care a început la 1 octombrie, pe fondul impasului politic de la Washington în privinţa cheltuielilor bugetare, a tăiat, probabil, 0,25 puncte procentuale din creşterea economică a SUA în trimestrul al patrulea şi a costat 120.000 de locuri de muncă în luna octombrie, potrivit declaraţiilor făcute, în 22 octombrie, de consilierul economic şef al preşedintelui american Barack Obama. Guvernul şi-a reluat activitatea în 17 octombrie, după un acord de ultim moment în Congres, privind finanţarea operaţiunilor federale până în 15 ianuarie.

În aceste condiţii, analiştii cred că Fed va amâna până în martie 2014 reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni care, în prezent, se ridică la 85 de miliarde dolari.

Excesul de lichiditate din zona euro, sub 200 milioane euro

Excesul de lichiditate din sistemul financiar al zonei euro a scăzut, la data de 23 octombrie, sub nivelul fixat de Banca Centrală Europeană (BCE) drept prag minim pentru o politică monetară relaxată, conform Bloomberg.

Datele BCE arată că excesul de lichiditate a ajuns la 187 miliarde euro - cel mai scăzut nivel atins după data de 13 decembrie 2011. Totodată, este pentru prima dată când excesul de lichiditate a coborât sub pragul de 200 de miliarde euro după ce BCE a injectat peste 1.000 de miliarde euro prin programele de urgenţă LTRO (Long-Term Refinancing Operations) din 2011 şi 2012.

Scăderea excesului de lichiditate ar putea genera creşterea costurilor de finanţare pentru bănci.

Excesul de lichiditate din sistemul financiar din zona euro a atins nivelul maxim de 813 miliarde euro în luna martie 2012, însă ulterior a scăzut constant întrucât băncile au început să ramburseze anticipat creditele pe trei ani contractate de la BCE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb