Dolarul a încheiat în creştere luna mai, în raport cu euro, pe fondul optimismului traderilor, care au apreciat că ascensiunea acţiunilor semnalează îmbunătăţirea situaţiei economice a Statelor Unite. În plus, piaţa valutară nu mai ia în calcul o nouă reducere a dobânzilor de către bancă centrală a SUA (Federal Reserve), aşteptând o eventuală majorare. În aceste condiţii, moneda Statelor Unite nu are decât de câştigat.
Vineri, la New York, dolarul s-a apreciat până la un curs de 1,5461 unităţi/euro, cel mai ridicat din 16 mai până în prezent. La închiderea pieţei, dolarul a avut o cotaţie de 1,5558 unităţi/euro, faţă de 1,5519 unităţi/euro în ziua anterioară. În luna mai, bancnota verde a câştigat 0,4% faţă de moneda europeană.
În ultimele trei zile ale săptămânii trecute, dolarul a crescut, cel mai mare câştig fiind consemnat la data de 29 mai, când Departamentul Comerţului a anunţat că, în primul trimestru din acest an, economia SUA a avut o expansiune de 0,9%, în vreme ce estimările iniţiale ale oficialilor americani erau de numai 0,6%. Totodată, administraţia de la Washington a anunţat că, în luna aprilie, comenzile pentru bunurile de folosinţă îndelungată, excluzând sectorul transportului, au crescut cu 2,5%, în condiţiile în care specialiştii estimau o scădere de 0,5%.
Vineri, euro a fost influenţat în mod negativ şi de faptul că, potrivit oficialilor germani, vânzările retail din cea mai mare economie a Europei au scăzut în mod neaşteptat în luna aprilie.
Declinul a fost de 1,7% şi a urmat unei scăderi de 2,2% înregistrată în luna martie. Economiştii aşteptau o creştere de 0,6%.
Cu astfel de date, dolarul s-ar putea aprecia până la 1,52 unităţi/euro la finele lunii iunie, susţin analiştii.
• Cotaţia petrolului a pierdut peste 3,5% într-o săptămână
Preţul petrolului brut a crescut uşor în cea de-a doua parte a zilei de vineri, însă pe întreaga săptămână trecută a scăzut cu 3,7%, pe piaţa americană. Acesta a fost cel mai mare declin săptămânal înregistrat din martie până în prezent.
Titeiul brut cu livrare în luna iulie a avut un preţ de 127,35 dolari barilul vineri, la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 73 de cenţi sau 0,6% faţă de ziua anterioară. Cotaţia maximă istorică a fost înregistrată, pe piaţa americană, la data de 22 mai: 135,09 dolari/baril.
De la începutul anului, cotaţia ţiţeiului a urcat cu 33%.