Dolarul s-a apreciat ieri, la New York, în raport cu euro, tendinţa ascendentă fiind consemnată pentru prima oară în ultimele patru zile. Creşterea s-a produs după ce ministrul american al finanţelor, Henri Paulson, a anunţat că va cere Congresului autoritate nelimitată în cazul finanţatorilor ipotecari "Fannie Mae" şi "Freddie Mac". Banca centrală a SUA (Fed) şi Trezoreria au negociat o serie de măsuri pentru salvarea de la colaps a giganţilor "Fannie Mae" şi "Freddie Mac". Prin planul adoptat, guvernul arată că este dispus să ia măsuri ca să prevină extinderea tulburărilor din piaţa creditelor subprime.
La ora 8:48 a.m., pe piaţa din New York, moneda SUA a urcat cu 0,5%, la 1,5863 unităţi/euro, de la 1,5938 unităţi/euro în ultima zi a săptămânii trecute. Amintim că, la data de 22 aprilie, moneda SUA a consemnat cursul minim istoric: 1,6019 unităţi/euro.
Analiştii sunt de părere că planul pentru salvarea "Fannie Mae" şi "Freddie Mac" a înlăturat pe termen scurt unele temeri privind problemele celor două companii. Acţiunile "Fannie Mae" şi "Freddie Mac" şi-au pierdut aproape jumătate din valoare săptămâna trecută, investitorii temându-se că acestea vor rămâne fără capital.
La nivel global, băncile şi societăţile de valori mobiliare au raportat pierderi de circa 400 de miliarde de dolari din criza împrumuturilor ipotecare subprime.