Dolarul creşte datorită reducerii şomajului în SUA

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 februarie 2006

Totuşi, bancherii preconizează o depreciere a monedei americane în următoarele şase luni

Moneda americană s-a apreciat la finele săptămînii trecute în raport cu euro, atingînd totodată cotaţia maximă a anului în raport cu yenul, ca o consecinţă a datelor încurajatoare privind piaţa muncii din SUA, cuprinse în raportul guvernamental pentru luna ianuarie. În aceste condiţii, traderii pariază pe faptul că Fed (Rezerva Federală, banca centrală a SUA) îşi va majora dobînda de referinţă în luna martie, pentru a 15-a oară consecutiv.

În ultima zi a săptămînii trecute, dolarul a fost cotat la 1,2024 unităţi/euro pe piaţa din New York, de la 1,2091 în ziua anterioară. Dolarul a urcat pînă la 118,94 yeni, de la 118,56. În cursul şedinţei de vineri, moneda SUA a atins chiar 119,40 yeni, cel mai ridicat nivel al anului. Pe întreaga săptămînă 30 ianuarie-3 februarie, dolarul a crescut cu 0,6% faţă de euro, respectiv cu 1,4% în raport cu moneda niponă. Bancherii aşteaptă ca dolarul să se aprecieze pînă la 122 de yeni în următoarele şase luni, însă în raport cu euro să se deprecieze pînă la 1,2350 unităţi.

Potrivit datelor publicate de Departamentul american al Muncii la data de 3 februarie, angajatorii americani au creat 193.000 de locuri de muncă în luna ianuarie, faţă de 140.000 în decembrie, situaţie care arată că, în perioada următoare, vor creşte cheltuielile de consum. Economiştii aşteptau ca statele de plată ale companiilor să crească cu 250.000 de poziţii în ianuarie.

Pe de altă parte, rata şomajului a scăzut la 4,7% în prima lună a acestui an, de la 4,9% în decembrie 2005. Nivelul consemnat în ianuarie este cel mai mic de după iulie 2001 şi se datorează consolidării economiei SUA. Piaţa estima o rată a şomajului de 4,9%, adică neschimbată faţă de luna anterioară.

Veniturile salariaţilor americani au sporit cu 3,3% în ultimele 12 luni, aceasta fiind cea mai mare creştere consemnată din februarie 2003 pînă în prezent. "Companiile sînt supuse presiunii majorării salariilor în condiţiile consolidării pieţei muncii", consideră Gina Martin, economist la "Wachovia" Corp., din Charlotte, Carolina de Nord. În opinia sa, în condiţiile date, consumatorii vor cheltui mai mult în acest an.

În 2005, economia SUA a cîştigat 1,98 milioane de locuri de muncă, comparativ cu 2,1 milioane în 2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb