Moneda americană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de cele mai multe dintre valutele majore de la nivel mondial, investitorii speculând că economia Statelor Unite nu a reuşit să se redreseze suficient în trimestrul al doilea din acest an.
Dolarul a scăzut cu 0,1% la ora 11:15, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3441 unităţi/euro. La data de 25 iulie, moneda SUA atingea 1,3422 unităţi/euro, cel mai puternic curs din 21 noiembrie până în prezent.
Faţă de moneda niponă, dolarul a scăzut cu 0,1% ieri dimineaţă, la 101,80 yeni.
Totodată, indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de zece valute majore, a pierdut 30 de puncte ieri, la ora 11:07, atingând 1.013,82 puncte, după un avans de 0,5% consemnat săptămâna trecută.
Piaţa valutară este atentă, zilele acestea, la reuniunea de politică monetară a Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA), care se va încheia în 30 iulie. Fed va analiza ritmul unei viitoare majorări a dobânzilor, respectiv o eventuală reducere a programului de achiziţii de obligaţiuni.
La cea mai recentă reuniune de politică monetară, din 17-18 iunie, Fed a decis o reducere cu 10 miliarde de dolari a programului lunar de achiziţii de obligaţiuni. După cinci astfel de decizii consecutive, începute în decembrie 2013, programul în cauză a ajuns la 35 de miliarde de dolari lunar, de la 85 de miliarde de dolari. Din suma curentă a programului, 15 miliarde de dolari au ca destinaţie achiziţiile de obligaţiuni ipotecare, iar 20 de miliarde de dolari - titluri de trezorerie.
Acum, unii analişti anticipează că Fed va hotărî o nouă reducere cu 10 miliarde de dolari a achiziţiilor de obligaţiuni, la 25 de miliarde dolari.
Minutele şedinţei de politică monetară a Fed din iunie, publicate luna aceasta, arătau că "în cazul în care economia progresează conform aşteptărilor comitetului de politică monetară, reducerea finală a achiziţiilor de obligaţiuni va avea loc după reuniunea din luna octombrie".
Un sondaj realizat recent de Bloomberg în rândul economiştilor anticipează că PIB-ul SUA a crescut cu 3% în trimestrul al doilea din 2014, în ritm anual, după un declin de 2,9% în primele trei luni din anul curent.
Departamentul Comerţului de la Washington va publica datele oficiale privind mersul economiei SUA la data de 30 iulie.
1. Fleosc...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 30.07.2014, 09:15)
Eu vad asta: strainii vand monedele europene si cumpara dolari. De ce? Pentru ca penalizarea Rusiei duce la afectarea economiilor Germaniei, Italiei si Frantei, a UE in general, dar si a altor tari emergente. Se cumpara dolari pentru a cumpara cu ei active americane sau chinezesti. De aceea se intareste dolarul. De la 1,39 Euro/Dolar cotatia a ajuns la 1,34 Euro/Dolar. Deci, dolarul s-a intarit, de fapt. Sau nu mai stiu eu nici o bruma de matematica? In plus, se pare ca si dl.Draghi (Banca Centrala Europeana) se chinuie sa convinga lumea ca din septembrie va emite moneda europeana si va inunda sistemul bancar european cu moneda euro care cica ar trebui sa duca la stimulare a creditarii si o crestere a inflatiei si consumului. Deci, si mai multi euro, deci o intarire si mai mare a dolarului, cam asta ar trebui sa se intample. Moneda mai multa pe piata si la consumatori ar duce la o crestere a preturilor produselor de consum, adica a inflatiei. Care, cica ar duce la o crestere a productiei, deoarece producatorii vor fi tentati sa produca mai mult, ca sa aibe venituri mai mari. Dar s-o intampla oare asta? Acum? Pai americanii au determinat acest proces in ultimii 4 ani, acum dand inapoi, retrag moneda din piata, sau cel putin reduc motoarele tiparnitei. Deci, e un defasaj destul de mare intre SUA si UE. UE mosteneste si problemele Rusiei, in mod direct, iar americanii indirect si mult mai redus. Tot UE va patimi, dar nu toata UE, ci doar tarile periferice, care nu au economii, care vor avea somaj mare, vor mari datoria publica, vor saraci si mai mult. Iar noi am pierdut deja la jocul acesta. Sincer, nu stiu ce am mai putea pierde in continuare. De fapt, cred ca acum incepem sa-i indatoram si pe copii nostri si pe copii copiilor nostri.