Dolarul - în creştere, în aşteptarea unei noi reduceri a stimulentelor Fed

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 ianuarie 2014

Dolarul - în creştere, în aşteptarea unei noi reduceri a stimulentelor Fed

Moneda SUA s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de euro, în aşteptarea deciziei băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed) privind politica sa monetară viitoare. Investitorii anticipau că, la finele reuniunii Fed, care a avut loc în zilele de 28 şi 29 ianuarie, banca centrală americană va decide o nouă reducere a stimulentelor economice, respectiv programul de achiziţii de obligaţiuni.

Amintim că, în decembrie anul trecut, Fed a decis să diminueze programul său de achiziţii de obligaţiuni cu 10 miliarde dolari pe lună, la 75 miliarde dolari. Investitorii aşteptau ca, în reuniunea ce urma să se încheie ieri seara, Fed să decidă o reducere similară, iar programul lunar de achiziţii de obligaţiuni să ajungă la 65 de miliarde dolari. Până la închiderea ediţiei, reuniunea Fed nu se încheiase.

Dolarul a urcat cu 0,2% la ora 10.53, pe piaţa din New York, la 1,3646 unităţi/euro.

Tot ieri, preţul futures al aurului s-a înscris pe un curs ascendent. Evoluţia a fost determinată de speculaţiile potrivit cărora turbulenţele de pe pieţele emergente vor alimenta cererea de metale preţioase, considerate un plasament refugiu.

Cotaţia aurului cu livrare în aprilie a crescut cu 1,2%, la ora 10.21, la Comex New York, atingând 1.265,60 dolari uncia. La Bursa Metalelor din Londra, preţul metalului galben a urcat cu 0,2% la ora locală 12.37, ajungând la 1.259,81 dolari uncia.

Analiştii sunt de părere că aurul ar trebui să fie în atenţia investitorilor atâta vreme cât persistă turbulenţele pe pieţele emergente, unde monedele se devalorizează.

Menţionăm că mai multe bănci centrale de pe pieţele emergente au intervenit zilele trecute, încercând să oprească deprecierea monedelor lor. Dar, chiar şi aşa, reducerea tensiunilor pe pieţele valutare nu a fost decât una de scurtă durată, iar monedele în cauză au rămas dependente de decizia Fed.

Băncile centrale din India, Argentina, Rusia, Turcia şi Africa de Sud au decis fie să majoreze agresiv dobânzile, fie să controleze achiziţiile de valută sau să injecteze lichidităţi pe piaţă. Cea mai recentă decizie a fost luată ieri: banca centrală a Africii de Sud a majorat dobânda repo cu 0,50 puncte procentuale, la 5,5%, în condiţiile în care moneda naţională (rand-ul) a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Marţi seara, banca centrală a Turciei a majorat puternic dobânda de politică monetară - la 10%, de la 4,4%.

Începând din vara anului trecut, investitorii renunţă masiv la monedele emergente, spre care s-au orientat anterior în încercarea de a absorbi o parte din lichidităţile în exces injectate de Fed pentru susţinerea economiei SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb