Dolarul s-ar putea redresa în 2010

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 ianuarie 2010

În decembrie 2009, moneda SUA a înregistrat prima creştere lunară din ultimul semestru

Bancnota verde pierde teren ca rezervă internaţională

Dolarul ar putea creşte anul acesta, în condiţiile în care investitorii din SUA îşi vor reduce deţinerile de active străine din portofolii, spun analiştii. În plus, specialiştii sunt de părere că dolarul se va redresa în primul trimestru al anului curent, în condiţiile în care rata şomajului va începe să se stabilizeze.

Chiar dacă ieri, în prima parte a zilei, dolarul s-a depreciat cu 0,5% pe piaţa din la New York, ajungând la 1,44 unităţi/euro, banca de investiţii UBS AG anticipează că dolarul va urca la 1,40 unităţi/euro până la finele lunii martie. Banca britanică "Barclays" Plc preconizează că dolarul va avea un curs de 1,45 unităţi/euro la finele acestui trimestru, faţă de 1,52 unităţi/euro, cât era previziunea anterioară. Dar, estimarea pentru primul semestru este, acum, de 1,40 dolari/euro, faţă de 1,45 dolari/euro anterior.

În decembrie 2009, dolarul a consemnat, pe piaţa din SUA, primul câştig lunar din iunie până în prezent, în raport cu valutele partenerilor comerciali majori ai Statelor Unite, după ce banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) a semnalat eliminarea măsurilor de stimulare a economiei.

Indicele Dollar, care măsoară dinamica bancnotei verzi în raport cu euro, yenul, dolarul canadian, lira sterlină, coroana suedeză şi francul elveţian, a urcat cu 4% în decembrie, la ICE Futures Exchange, ajungând la 77,860 puncte. Aceasta a fost cea mai importantă apreciere de după ianuarie 2009. Dar, indicele a încheiat ultimul deceniu în declin cu 24%, în condiţiile în care dominaţia SUA în economia globală s-a redus, iar pieţele emergente au câştigat teren. Introducerea euro, în ianuarie 1999, a creat o alternativă la dolar, ca monedă de constituire a rezervelor globale. Cota deţinută de dolar la nivel mondial, ca monedă în care băncile centrale îşi constituie rezervele internaţionale, a scăzut la 61,6% în trimestrul al treilea din 2009 (nivel minim record), de la 71% în urmă cu un deceniu, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional. În schimb, cota euro a crescut la 27,7% la 17,9%.

La data de 31 decembrie 2009, dolarul s-a apreciat cu 4,8% faţă de sfârşitul lunii noiembrie, în raport cu moneda europeană, ajungând la 1,4321 unităţi/euro. Pe întreg anul trecut, dolarul a pierdut 2,5% faţă de moneda europeană.

În decembrie 2009, moneda americană a urcat până la cursul maxim al ultimelor trei luni faţă de yen, după ce, la data de 16 decembrie, Fed a anunţat că situaţia de pe piaţa muncii se îmbunătăţeşte. Astfel, dolarul a urcat cu 7,7% în decembrie, la 93,02 yeni, de la 86,41 yeni la sfârşitul lui noiembrie 2009. Pe întreg anul trecut, dolarul a urcat cu 2,6% faţă de yen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb