Dolarul slăbeşte; ce urmează?

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iulie 2023

Dolarul slăbeşte; ce urmează?

Moneda americană a coborât, săptămâna trecută, la minimul din aprilie 2022 Mark Haefele, UBS Global Wealth Management: "Datele recente ne-au întărit opinia conform căreia slăbiciunea din ultima vreme a dolarului va persista" Brad Bechtel, Jefferies: "Dolarul va găsi cumva un suport, pentru că economia Statelor Unite încă o depăşeşte pe cea a restului lumii"

Dolarul american a coborât, la finele săptămânii trecute, la cel mai scăzut nivel din aprilie anul trecut, după ce ultimele date privind inflaţia în Statele Unite au fost mai bune decât estimările, ceea ce a întărit aşteptările pieţei că finalul ciclului de întărire a politcii monetare a Rezervei Federale este aproape. Indicele Dolarului American (US Dollar Index-DXY) a avut, săptămâna trecută, o scădere de 2,3%, cel mai mare declin săptămânal din noiembrie anul trecut, fiind în acest moment cu circa 14% sub maximul din septembrie 2022.

Dolarul slăbeşte; ce urmează?

Inflaţia în Statele Unite dă semne de încetinire semnificativă. Indicele Preţurilor Producătorilor (PPI) abia a urcat în iunie, cu 0,1%, faţă de estimările economiştilor de 0,4%, în timp ce Indicele Preţurilor de Consum (CPI) a urcat cu 3%, faţă de aşteptările de 3,1% şi cu mult sub nivelul de 9,1% din vara anului trecut. Inflaţia de bază la consumator, ce exclude preţurile energiei şi alimentelor, a coborât la 4,8% în dinamică anuală, atât sub estimarea de 5% cât şi sub nivelul de 5,3% din luna mai.

"Datele privind inflaţia de bază mai blândă întăresc scenariul nostru principal şi interpretarea iniţială a pieţei cu privire la ultima decizie a Fed-ului legată de dobândă, conform căreia banca centrală a SUA va mai putea creşte doar odată rata în acest ciclu", a spus Simon Harvey, şeful departamentului de analiză valutară a Monex Europe, citat de Reuters.

Anul trecut, Fed a ridicat agresiv dobânzile în lupta cu inflaţia, ceea ce a sporit atractivitatea relativă a dolarului american, propulsând moneda la maximul ultimelor două decenii. Acum, pe măsură ce inflaţia decelerează iar banca centrală americană se apropie de finalul creşterii ratelor, moneda americană slăbeşte. Luna trecută, Rezerva Federală a menţinut neschimbate dobânzile, luând o pauză după zece creşteri consecutive în care a ridicat ratele de la aproape zero la peste 5%, dar a anunţat că probabil mai urmează creşteri până la finalul anului. Pentru următoarea şedinţă, traderii mizează pe o majorare cu 0,25%, ce va duce rata fondurilor federale în intervalul 5,25%-5,5%, care va fi menţinut neschimbat la întâlnirea din septembrie, conform CME FedWatch Tool.

"Încetinirea inflaţiei din prima parte a anului este suficientă pentru ca, după creşterea cu 25 de puncte de bază la întâlnirea Fed din 26 iulie, banca americană să menţină stabile ratele dobânzii şi să aştepte efectele înăspririi monetare asupra economiei", spune Rania Goule, analist de piaţă la brokerul multi-asset XS.com. "

Cu toate acestea, până când Fed îşi atinge ţinta de inflaţie de cel puţin 2% sau 3%, reducerea ratelor dobânzilor este puţin probabilă, ceea ce ar oferi un sprijin modest pentru dolar pe termen lung".

Slăbiciunea dolarului - benefică pentru diminuarea inflaţiei din restul lumii

Experţii văd ca puţin probabilă o revenire a dolarului cel puţin pe termen scurt, element ce poate avea efecte benefice pentru inflaţia din restul lumii.

"Datele recente ne-au întărit opinia conform căreia slăbiciunea din ultima vreme a dolarului va persista", a declarat Mark Haefele, director de investiţii la UBS Global Wealth Management, citat de Financial Times.

Şi Brad Bechtel, director global de pieţe valutare la Jefferies în New York, vede scădere pentru moneda americană în viitorul relativ apropiat. "Înţeleg destul de bine motivul pentru care dolarul se depreciază, iar datele sunt destul de convingătoare pentru urşi (n.r. cei care mizează pe scădere). Pe termen scurt, vom vedea puţin mai multă slăbiciune a dolarului", a spus Bechtel, conform Reuters.

Dar analistul este de părere că dolarul va găsi cumva un suport, pentru că economia Statelor Unite încă o depăşeşte pe cea a restului lumii. "Economia SUA se menţine foarte bine. Vorbim de o aterizare lină (n.r. ce semnifică scăderea activităţii economice fără recesiune) în loc de o aterizare dură. Iar Fed urmează să mai crească dobânda, în iulie".

Conform Reuters, dacă inflaţia nu se încadrează în ţinta de 2% pe termen lung, Rezerva Federală poate păstra ridicate ratele dobânzilor pentru o perioadă îndelungată. De asemenea, statutul de monedă de rezervă a lumii, ce tinde să se consolideze în condiţiile intensificării temerilor privind o posibilă recesiune, poate susţine moneda americană.

Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank, subliniază că deprecierea dolarului american poate fi benefică pentru diminuarea inflaţiei din restul lumii. "Cu cât dolarul american este mai slab, cu atât preţurile energiei şi a materiilor prime negociate în dolari sunt mai mici. În acelaşi mod în care aprecierea dolarului a alimentat inflaţia la nivel global, deprecierea sa poate ajuta la diminuarea acesteia".

Toată atenţia este aţintită pe şedinţa Fed din 25 - 26 iulie

Bineînţeles că nu există vreo certitudine legată de traiectoria dolarului până la finalul anului. Viitoarea întâlnire a Comitetului Federal pentru Piaţă Deschisă (FOMC - braţul Fed ce determină direcţia politcii monetare) de la finele lunii va influenţa puternic soarta monedei americane, cel puţin pentru această vară. În cazul în care Fed va da indicii că are o abordare dovish (ce semnifică o politică monetară mai relaxată) există premise importante ca dolarul să îşi continue scăderea. Totuşi, anumiţi analişti şi traderi sunt sceptici că iulie va marca finalul ciclului de înăsprire a politicii monetare.

Prin urmare, acum întreaga atenţie a pieţelor se îndreaptă către reuniunea FOMC din 25-26 iulie, ce va fi esenţială pentru determinarea direcţiei dolarului american, conform FX Empire.

După scădere puternică de săptămâna trecută, dolarul a avut o mică revenire vineri, dar traiectoria sa rămâne descendentă, scrie Reuters. "Pe termen scurt s-ar putea să avem o uşoară apreciere a dolarului, dar rămâne de văzut pe 26 iulie dacă Fed poate convinge traderii că va ridica dobânda de două ori şi nu doar odată (n.r. în acest an)" a spus Helen Given, trader valutar la Monex, conform sursei menţionate.

Dolarul slăbeşte; ce urmează?

Notă

Indicele dolarului american (US Dollar Index-DXY) este o măsură a valorii dolarului american în comparaţie cu un coş format din alte şase monede: euro (cu o pondere de 57,6% din coş), yenul japonez (13,6%), lira sterlină (11,9%), dolarul canadian (9,1%), coroana suedeză (4,2%) şi francul elveţian (3,6%), conform investopedia.com.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. vai ce tragic “dolarul” slabeste…

    e ciclica treaba… vezi dxy. 

    dolarul “slabeste” dar noi platim mai multa datorie nominala in dolari. Deci dolarul aspira datorie din piata globala; adica se intorc dolari la plata datorie. 

    s c c r e t 

    1. Vai ce tragic, ai o singura explicatie pentru orice: "e ciclica treaba".

      Si mai este si o explicatie simplutza.

      Adica, Dumnezeu e la ciclu. 

      vezi pe dxy!

      eu anu tam de mult dolar varf si lobg (relativ) crash. 

      e un ciclu de deplasare capital si credit! 

      unele piete compenseaza capital speculativ in timp ce altele pot stagna sau creste sub ele. 

      nu e nimic socant ca scade dolarul! 

      cand ceva scade tre sa le inversam si sucim pe toate partile ca sa aflam unde urmeaza sa se ascunda “valoarea”. 

      Exemplu: daca dolarul scade si mancarea utilitatile curentul creditul se scumpeate in lei … inseamna ca platim mai multi dolari la creditarea trecuta. 

      idem si la creditarile in euro. 

      dolar crash inseamna trai scump… intotdeauna in “fundul” crashului dolarului pentru romania a fost criza de scumpire trai… scumpiri ce nu au treaba cu alte politici de “ucraina si cereae sau altele”. 

      daca veniturile continua sa se intareasca in grame aur … e logic ca multe altele tre sa se scumpeasca in grame aur. 

      Daca dolarul “cade” pe dxy se poate intari relativ in aur fata de alte valute; un dolar mai tare (relativ) in aur poate atrage alt tip de capital ce au spate aur si nu credit ca pondere. comert cu china india rusia. 

      Am vazut “mare” galagie ca nu mai “cumparam petrol” de la rusi… dar le platim mega supra evaluat “cerealele”. 

      s c c r e t 

      Când FED majorează dobânda crește și riscul și prima de risc pentru celelalte monede. un dolar puternic e dificil de gestionat pentru guvernele lumii ... vezi septembrie octombrie 2022... zambesc cand DXY o ia la vale.. nu de grija datoriilor in USD ...... USD DOWN - XAU UP :)))

    ”Dolarul slăbeşte; ce urmează?”. Simplu, dolarul va creste... Cand , nu stiu, dar va creste.

    Nu exista niciun motiv sa credem ca economia UE este mai performanta decat economia SUA. Preturile la energie sunt mai mari in UE. Certificatele CO2 consuma din performanta companiilor europene. Datoriile enorme ale Italiei si Greciei. Bancile UE lucreaza de ani buni cu marje nete de dobanda mai mici decat cele din SUA. Sistemul bancar extrem de fragmentat al Germaniei. etc etc 

    1. vezi ciclitatea euro dolar dxy!

      dolar cade euro creste = credit creste ca procent din pib = o alta criza in maximul ascendent al euroiului fata de dolar = o alta pocnitura financiara pe europa; acum pocnitura e pe usa. 

      s c c r e t 

    Dolarul e principala moneda de rezervă a lumii, principala moneda in care se fac tranzacțiile și sunt evaluate mărfurile. Așa că nu are cum sa scadă prea mult, chiar cu toată tiparnița și dorința unor state de a înlocui dolarul din tranzacții.

    ''Oricat de jos ar cadea dolarul, apleaca-te si ia-l''.

    1. Asa grait-a Mantuitorul dupa ce ne-a invatat "sa dam Cezarului ce-i al Cezarului"!

    no more free meals

    Ban.Cher.Vali 

    daca dolarul cade rata de exonomisire ca procent din pib in romania va continua sa cada.

    s c c r e t 

    1. Daca dolarul cade, devine un asset tentant pentru achizitie. Adica rata de economisire va scadea.

      Inevitabil, ca ciclicitatea iarna/vara, inundatie/seceta, flux/reflux, zi/noapte. 

    Urmeaza ziua de maine, pentru cei mai mult sau mai putin norocosi.

    dolar scazut, liber la creditare, muzica continua, sistemul se perpetueaza, dar ce ne facem cand crapa si toti alearga iar sa isi acopere datoriile enorme acumulate in ghici ce.. USD.

    e vara lumea se relaxeaza, nr tranzactiilor e light, unii vorbesc de noi maxime pe S&P, veselie mare in piata, risk on, inflatia s-a terminat, dar ce se intampla daca crapa ceva, comercial real estate pe US de ex. 

    toata lumea vorbeste de picajul dolarului, poate e timpul sa cumperi cand toti ii canta prohodul. 

    Eu nu cred ca FED v-a mai majora dobanda de referinta,nu vad rostul in conditiile in care inflatia a ajuns in jurul valorii de 3% iar in 2 maxim 3 luni se v-a situa "in tinta lor"...

    Deci se deschide in curand sezonul "achizitiilor"... 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb