Dolarul s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, până la cel mai ridicat curs din ultimii zece ani, faţă de valutele importante, în contextul lansării negocierilor dintre Grecia şi partenerii săi din zona euro, pe marginea ajutorului destinat acestei ţări.
Moneda SUA s-a consolidat în condiţiile în care Germania şi-a înăsprit poziţia faţă de Grecia, nefiind de acord cu renegocierea termenilor pachetului de salvare.
Indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară dinamica monedei americane faţă de zece valute majore, a urcat cu 0,5% la ora 10:16, la New York, atingând 1.175,01 puncte, cel mai ridicat nivelul atins după luna decembrie 2004. Dolarul a crescut cu 0,2% ieri dimineaţă, pe piaţa americană, la 1,1295 unităţi/euro.
"Riscurile la adresa pieţelor sunt reprezentate de faptul că există un grad mare de incertitudine cu privire la jocul politic «pe marginea prăpastiei» dintre Germania şi Grecia", declară, conform Bloomberg, Mark McCormick, strateg valutar la "Credit Agricole" SA, sucursala New York.
Menţionăm că indicele JPMorgan Chase privind volatilitatea valutară la nivel global a crescut ieri, pentru a treia zi la rând, ajungând la 11,3% - cel mai ridicat nivel de la momentul la care Banca Elveţiei a eliminat plafonul minim impus cursului franc/euro (15 ianuarie).