Donald Trump - hotărât să lupte cu China şi pregătit să boicoteze Rusia - soseşte joi la Buenos Aires la un summit G20 căruia urmează să-i stabilească ritmul, relatează AFP.
Se va întâlni cu Vladimir Putin? Ce-i va spune lui Xi Jinping? Va sta de vorbă cu Mohammed bin Salman?
Întâlnirile bilaterale ale impulsivului preşedinte american, care dispreţuieşte discuţiile multilaterale, vor stabili ritmul, vineri şi sâmbătă, al summitului şefilor de stat şi de guverne ai primelor 20 de puteri mondiale (G20), care reprezintă 85% din PIB-ul mondial, în capitala argentiniană.
Donald Trump urmează să sosească joi seara (ora locală) la Buenos Aires, unde peste 20.000 de membri ai forţelor de ordine sunt mobilizaţi, într-o ţară afectată de criza economică, în contextul în care sunt prevăzute manifstaţii împotriva G20.
Preşedintele american îi urmează imediat, la Buenos Aires, omologului său chinez Xi Jinping, cu care a prevăzut să se întâlnească pentru a încerca să încadreze escaladarea represaliilor vamale între cele două ţări, ce ameninţă creşterea economiei mondiale.
Întâlnirea se anunţă tensionată. Administraţia americană a apreciat miercuri că China, care afişează un uriaş excedent în schimburile sale cu Statele Unite, nu a prezentat încă "propuneri menite să reformeze semnificativ" practicile sale comerciale, denunţate ca neloiale de către Washington.
La G20, "există riscul unui tête-à-tête între China şi Statele Unite şi unui război comercial distrugător pentru toţi", a avertizat Emmanuel Macron într-un interviu acordat ediţiei de joi de cotidianul argentinian La Nacion.
Incertitidinea există în continuare cu privire la o întâlnire bilaterală între trump şi Vladimir Putin, a cărui sosire este prevăzută vineri.
"POATE"
"Poate că nu voi face această întrevedere", a declarat Donald Trump cotidianului The Washington Post, încontextul unei ploi de critici vizând Moscova în urma operaţiunii militare ruse contra navelor ucrainene la Marea Azov.
Altă necunoscută este dacă locatarul casei Albe va avea o "interacţiune" cu Mohammed bin Salman, pe care Casa Albă nu a exclus-o.
Preşedintele american este unul dintre cei mai solizi susţinători ai prinţului moştenitor saudit care, în opinia sa, face servicii economiei americane lăsând cursul aurului negreu să scadă.
Însă această susţinere nu se bucură de unanimitate în Statele Unite, după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi şi în contextul în care războiul continuă să devasteze Yemenul.
Ceilalţi protegonişti ai summitului, al zecelea de acest fel, vor încerca să nu joace roluri secundare.
Europenii, mai ales, care, în pofida faptului că sunt zguduiţi de Brexit şi ascensiunea populismului, vor încerca să apere crezul multilateralismului care i-a determinat pe liderii G20 să se reunească prima oară în urmă cu zece ani, în plină furtună financiară.
"Franţa, Uniunea Europeană consideră că modul de a răspunde acestor situaţii (de dezacorduri comerciale) este atât o discuţie multilaterală şi, în al doilea rând, o modificare a regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi (nu) o abordare biaterală alcătuită din presiuni asupra diverşilor actori", subliniază, de exemplu, Ministerul francez al Finanţelor.
AVERTISMENT FMI
Donald Trump îşi ameninţă într-adevăr, în mod deschis, partenerii comerciali - inclusiv Uniunea Europeană (UE) - cu taxe în industria automobilului, o za crucială a comerţului internaţional.
Într-o notă publicată înaintea summitului G20, FMI apreciază că, pe termen scurt, PIB-ul mondial ar putea să scadă cu 0,75% din cauza creşterii tensiunilor comerciale.
În opinia celor mai optimişti, semnarea oficială, vineri, a unui nou acord comercial între Statele Unite, Canada şi Mexic arată că administraţia americană poate renunţa la retorica sa marţială.
Însă rămâne de văzut dacă americanii sunt pregătiţi să semneze alt document la Buenos Aires - faimosul "comunicat final", o declaraţie de bună intenţii care încheie în mod tradiţional marile întâlniri internaţionale.
Potrivit unei surse franceze, negocierile sunt dificile, mai ales pe tema subiectul luptei împotriva modificărilor climatice.
Mulţi dintre participanţi îşi amintesc usturătorul summit G7 din canada, în iunie, când Donald Trump a denunţat în ultimul moment un comunicat final negociat cu greu.
"Există o disensiune profundă în G20 între regimuri democratice şi cele cu tendinţe autoritariste", comentează Thomas Wright, un expert de la Brookings Institute. "Aşa a fost mereu (...)", dar "cred că de-acum asta apare în văzul tuturor".