Iniţiatorul legii prin care supermarketurile sunt obligate să aibă minim 51% produse din carne şi fructe din producţie autohtonă, senatorul PSD Ovidiu Donţu, a declarat că va cere o dezbatere în care să se găsească modul prin care această lege să respecte Programul Agricol Comun şi legislaţia concurenţei, transmit surse din presă.
Donţu arată că, după ce proiectul său de lege a fost votat de Senat, va cere conducerii Camerei Deputaţilor ca la Comisia de Agricultură să fie organizată o dezbatere la care să fie invitaţi fermierii, comercianţii, retailerii, asociaţiile de producători, asociaţiile de protecţie a consumatorilor, reprezentanţi ai ministerelor însărcinate cu redactarea normelor metodologice, specialişti în domeniu.
Senatorul îşi doreşte ca în cadrul dezbaterii să se ajungă la un numitor comun în privinţa modalităţilor prin care poate fi aplicată această lege cu respectarea Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene şi a legislaţiei concurenţei.
"De asemenea, voi propune un amendament prin care să fie introduse produsele lactate, produsele de panificaţie şi ouă în obiectul legii, deoarece asociaţiile de producători au solicitat acest lucru în mod expres", a declarat Donţu.
În prezent, supermarketurile vând produse româneşti în proporţie de 17-32% în funcţie de produs, susţine senatorul PSD de Suceava.
El precizează că acest proiect vine să creeze premisele vânzării în medie a 51% produse româneşti în supermarketuri prin referire la lanţul alimentar scurt.
Senatorul PSD a adăugat că prin "lanţ scurt agroalimentar" înţelege existenţa unui "lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători şi consumatori".
Senatul a adoptat marţi o propunere legislativă care instituie obligaţia comercianţilor persoane juridice să achiziţioneze produsele din categoriile carne, legume şi fructe în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, din lanţul alimentar scurt, adică din producţie românească.