Dorin Marian, urmărit penal

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 26 mai 2016

Dorin Marian, urmărit penal

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov au dispus, ieri, efectuarea urmăririi penale faţă de Dorin Marian, fost şef al Cancelariei primului ministru, pentru comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa (a cărei trimitere în judecată a fost mediatizată prin comunicat nr. 654 din 18 mai 2016) s-a dispus citarea, pentru a fi audiat ca martor, a numitului Marian Dorin, fost şef al Cancelariei primului ministru. Această citare a fost necesară în legătură cu clarificarea unor aspecte legate de activitatea desfăşurată de inculpatul Marcovici Marius.

Procurorii susţin: "După depunerea jurământului, la data de 28.04.2016, Marian Dorin a făcut declaraţii mincinoase cu privire la faptul că Marcovici Marius Andrei a fost consilierul său personal, în perioada în care a îndeplinit funcţia de şef al cancelariei primului ministru. Declaraţia mincinoasă constă în faptul că, deşi calitatea de consilier personal pe care a avut-o Marcovici Marius Andrei, în raport cu Marian Dorin, rezultă din înscrisurile de la dosar, care confirmă inclusiv faptul că încheierea contractului a fost realizată pe perioadă determinată, respectiv pe durata exercitării funcţiei de şef al Cancelariei primului ministru de către suspect, acesta a negat această evidenţă. În depoziţia luată sub jurământ, Marian Dorin a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016".

Dorin Marian a fost consilier al lui Constantinescu în perioada 1996-2000 şi şef al Administraţiei Prezidenţiale timp de şase luni, în 2000. În acelaşi an, el a fost şi director al campaniei electorale al formaţiunii CDR 2000.

În 2001 a devenit consilier pentru dezvoltarea afacerilor la Rompetrol Group, având activităţi în domeniul dezvoltării companiei în Sudan. După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, compania a decis retragerea, din motive de securitate, din acea ţară.

Afacerea Ţigareta II

Numele lui Dorin Marian a apărut şi în dosarul Ţigareta II, afacere care a reuşit să încurce multe iţe politico-financiare. Întrega poveste a evoluat spectaculos, inclusiv în ceea ce priveşte modul cum a debutat. Pe 23 aprilie 1998, două cotidiene centrale au primit o informaţie surprinzătoare de la o sursă rămasă anonimă. Concret, pe 16 aprilie acelaşi an, dintr-un avion ucrainean IL-76 au fost descărcate 4275 de baxuri de ţigări de contrabandă, pe Aeroportul Militar Otopeni.

La vremea respectivă s-a discutat că în afacere ar fi fost implicat şi fiul preşedintelui, Dragoş Constantinescu, şi consilierul prezidenţial Dorin Marian, dar nu s-a dovedit nimic în acest sens.

Imediat după ce afacerea a fost făcută publică, comandorul Ioan Suciu, comandantul aeroportului a fost suspendat din funcţie. Următorul destituit este colonelul Gheorghe Truţulescu, care ocupa funcţia de locţiitor al comandantului Secţiunii Asigurare Transport din cadrul SPP. Truţulescu înţelege rapid care este situaţia şi face tot posibilul să nu se prezinte la întâlnirea cu procurorul militar Artur Dumitrescu, cel care se ocupa de caz. În cele din urmă, Truţulescu dispare pentru o scurtă perioadă, fiind arestat în luna mai a aceluiaşi an, în Arad.

În 1998, procurorii militari au trimis în judecată 19 persoane. Curtea Supremă de Justiţie i-a condamnat, la 26 februarie 2001, printr-o sentinţă definitivă, pe 15 dintre cei implicaţi în afacerea Ţigareta II, la pedepse cuprinse între 3 şi 15 ani de închisoare, alţi doi au fost achitaţi, iar unul a primit o pedeapsă cu suspendare. Cea mai mare pedeapsă a primit-o fostul comandant al aeroportului, în timp ce Gheorghe Truţulescu a fost condamnat la 7 ani de detenţie. Abia în iunie 2010, Ioan Suciu a fost prins în judeţul Prahova, după ce s-a sustras timp de nouă ani executării pedepsei. Fostul comandant al Aeroportului Militar Otopeni, Ioan Suciu, a fost căutat prin Interpol ca urmare a solicitării Tribunalului Militar, adresată poliţiştilor, de a-l găsi pe fostul militar pentru a-l încarcera.

În jurul acestei afaceri s-au vehiculat tot felul de ipoteze. Una dintre ele a fost prezentată de procurorul Mihai Popov, unul dintre principalii anchetatori ai dosarului Ţigareta, la Realitatea TV. Acesta a susţinut că oameni din conducerea Clubului Dinamo au fost în spatele întregii afaceri, iar exploatarea în mass-media a cazului a servit debarcării de la putere a preşedintelui Emil Constantinescu. De altfel, fostul colonel Petre Buduru, preşedintele de la acea vreme la Fotbal Club Dinamo, a fost arestat preventiv în acest caz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb