DOSAR DE CORUPŢIE, Percheziţii la instituţii publice din Mehedinţi şi Dolj

E.D.
Anticorupţie / 2 aprilie 2014

Update 13:58 Şefii CJ şi IPJ Mehedinţi, suspectaţi de abuz în serviciu şi trafic de influenţă

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi, Ştefan Ponea, sunt suspectaţi de abuz în serviciu şi trafic de influenţă, după ce ar fi determinat funcţionari publici să numească şi să menţină apropiaţi ai lor în funcţii de conducere din instituţii publice şi să concesioneze terenuri din Orşova la preţuri convenabile, transmit surse din presă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut, astăzi, percheziţii la sediile unor instituţii şi firme din Orşova, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova, într-un dosar privind fapte de corupţie săvârşite de funcţionari cu funcţii de conducere în plan local, în perioada 2012-2013 şi în luna ianuarie 2014, potrivit unui comunicat publicat astăzi de DNA.

Prin ordonanţă a procurorilor de la Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie, s-a dispus începerea urmăririi penale în această cauză, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă, respectiv cumpărare de influenţă, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, mai informează DNA.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2012-2013 şi în cursul lunii ianuarie 2014, "folosindu-se de influenţa conferită de funcţiile publice deţinute, două persoane din două instituţii publice ale judeţului Mehedinţi au determinat funcţionari din cadrul unor instituţii de interes public din acelaşi judeţ să îndeplinească acte de serviciu în favoarea intereselor personale ale celor doi sau ale apropiaţilor (rude şi patroni de societăţi comerciale de la care obţineau în schimb direct sau indirect foloase necuvenite)".

DNA a mai precizat că inculpaţii ar fi intervenit pentru a influenţa "numiri şi menţineri în funcţii de conducere la unele instituţii publice sau numiri ale unor apropiaţi în funcţii de conducere".

Aceştia ar fi intervenit şi pentru aprobarea scoaterii din domeniul public şi concesionarea către apropiaţi "la un preţ convenabil", de suprafeţe de teren intravilan situate în centrul municipiului Orşova, în condiţiile în care erau înscrise în cartea funciară a localităţii ca aparţinând domeniului public al statului român şi, astfel, nu puteau fi trecute în domeniul privat şi nici concesionate, mai transmit procurorii anticorupţie.

În plus, cei doi şi-ar fi folosit influenţa pentru a determina "funcţionari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi să deconteze către anumite societăţi comerciale servicii medicale presupus neefectuate" sau pentru a determina unii agenţi economici din judeţ "să încheie contracte de publicitate sau sponsorizare, în condiţii favorabile unui post de televiziune local", se mai arată în comunicatul DNA.

Duicu şi Pontea şi-ar fi folosit influenţa şi pentru a permite unor persoane neautorizate să aibă acces la informaţii care, în acel moment, nu erau destinate publicităţii, "astfel încât anumiţi agenţi economici să obţină folos necuvenit şi condiţii financiare avantajoase şi împiedicarea altor agenţi economici să participe la o licitaţie publică", fiind astfel dezavantajat Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, instituţia publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziţie publică, potrivit DNA.

Cei doi oficiali ar fi intervenit şi pentru avantajarea unei anumite persoane prin furnizarea subiectelor la un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu la CJ Mehedinţi, în detrimentul altor persoane.

Procurorii DNA mai precizează, în alt comunicat, că sunt efectuate percheziţii în acest dosar şi că urmărirea penală a fost începută pentru fapte, nu faţă de persoane.

Adrian Duicu (aflat la primul mandat de preşedinte al CJ Mehedinţi) are, conform propriei declaraţii de avere din iunie anul trecut, un teren de 1 mie de metri pătraţi în Orşova, dobândit prin concesiune în 2006, împreună cu soţia domniei sale, precum şi o casă de 200 mp, tot în Orşova, cumpărată în acelaşi an. Şeful CJ are şi un autoturism Peugeot din 2008, în declaraţia de avere nefiind specificate conturi şi depozite bancare, investiţii sau împrumuturi care să depăşească 5 mii de euro.

Totodată, Duicu are de restituit două credite în valoare totală de 74.500 de lei, ambele contractate în 2006 şi scadente în 2016.

În anul fiscal anterior declaraţiei de avere, Adrian Duicu a avut din indemnizaţia de consilier judeţean un venit anual de 3.054 de lei, iar ca preşedinte al instituţiei a primit 26.098 de lei. Soţia domniei sale a obţinut 10.536 de lei ca administrator la societatea Invest Petroleum Impex.

De-a lungul timpului, presa locală a scris despre afacerile derulate de preşedintele CJ Mehedinţi prin firme înregistrate pe numele soţiei, Mariana, şi al mamei, Ana Duicu, care deţin mai multe benzinării în Drobeta-Turnu Severin şi în comuna natală (Topleţ), un hotel la ieşirea din Drobeta-Turnu Severin, precum şi clinica medicală Romrad-RMN, care funcţionează în Policlinica Spitalului Judeţean.

În mai 2012, cu o lună înaintea alegerilor locale (la care Adrian Duicu candida pentru funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi din partea USL), Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că acesta (pe atunci consilier judeţean), a fost găsit incompatibil, din cauză că ar fi participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a CJ Mehedinţi din 28 octombrie 2008, prin care a fost aprobată închirierea unui teren de 250 mp, situat în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin către societatea Romrad-RMN, precum şi a unei hotărâri din 31 august 2009, privind vânzarea a două corpuri de proprietate din municipiu către aceeaşi societate, în condiţiile în care Duicu era asociat în cadrul firmei.

Ioan Adrian Duicu a fost consilier judeţean în CJ Mehedinţi din 27 iunie 2008, iar din 2 aprilie 2007 era asociat în cadrul SC Romrad-RMN SRL, mai preciza ANI. Pe 21 mai 2012, Duicu a contestat raportul de evaluare al ANI, acesta cerând Curţii de Apel Craiova anularea actului. Un an mai târziu, la data de 21 mai 2013, Curtea de Apel Craiova i-a admis cererea şi a dispus anularea raportului de evaluare al ANI, din 9 mai 2012. Decizia a fost contestată de ANI la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), termenul de judecare fiind 18 noiembrie 2014.

Sursele mediatice locale au mai scris că la Curtea de Apel Craiova dosarul lui Duicu a fost judecat de secţia condusă de magistratul Adina Ponea Calotă, sora şefului Poliţiei Judeţene Mehedinţi, Ştefan Ponea.

---

Procurorii DNA fac percheziţii, în această dimineaţă, la sediile unor instituţii şi firme din Orşova, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova, într-un dosar privind fapte de corupţie săvârşite de funcţionari cu funcţii de conducere în plan local, informează surse de presă.

"În cursul dimineţii de 2 aprilie 2014, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în peste 20 de locaţii situate în municipiul municipiile Orşova, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova, între care sediile unor instituţii publice şi ale unor societăţi comerciale", se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În acest moment se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană, precizează DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb