Actualizare 12:12 DGAF acuză un prejudiciu de peste 2,1 milioane euro
La acţiunea DIICOT din această dimineaţă, au participat şi 37 echipe de inspectori ai Direcţiei regionale antifraudă fiscală Oradea, identificând un prejudiciu de peste 2,1 milioane euro (9.583.951 lei) ce ar fi fost adus statului de către o reţea de 8 distribuitori farmaceutici din Bihor, care nu ar fi plătit TVA şi impozit pe profit.
Astfel, în perioada 2012-2014, două dintre aceste firme ar fi emis facturi pentru achiziţii fictive de medicamente oncologice, reumatologice şi neurologice (Glivec, Seroquel, Aranesp), produse parafarmaceutice şi diverse servicii, pentru creşterea artificială a cheltuielilor şi diminuarea bazei impozabile, pentru evitarea plăţii impozitului pe profit, precum şi pentru majorarea artificială a TVA deductibilă, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, potrivit unui comunicat al DGAF trimis astăzi redacţiei.
"Facturile erau emise către 6 alte firme fără angajaţi, depozite, magazine, medicamente sau marfă pe stoc, care nu funcţionau la sediul declarat, dar care erau controlate prin interpuşi de aceleaşi persoane. Banii, reprezentând contravaloarea facturilor fictive emise, se ridicau de la bancă în numerar în baza unor borderouri fictive, cu nume şi serii de buletin false, şi erau returnaţi reprezentanţilor celor două firme beneficiare", menţionează documentul citat.
---
Procurorii DIICOT efectuează, în această dimineaţă, 67 percheziţii domiciliare în Oradea şi Bihor, la spitalul "Dr. Gavril Curteanu" - Secţia Oncologie, mai multe farmacii şi cabinete medicale individuale ale unor medici de familie, vizând un grup infracţional de 50 persoane bănuite de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals. Prejudiciul este estimat la 5 milioane euro.
Anchetatorii suspectează că, în perioada 2012-2014, membrii grupării ar fi fraudat Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor "cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu" (TA) şi a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (PNS) şi, implicit, a sumelor raportate şi ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Oradea vor fi aduse 30 de persoane la audieri, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.
Anchetatorii DIICOT sunt însoţiţi de poliţişti judiciari din Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara şi sprijiniţi de Direcţia Regională Antifraudă Fiscală (DGAF) nr. 6 Oradea. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, precum şi Serviciul de Acţiuni Speciale din Inspectoratul de Poliţie Bihor.