"Dosarele clasificate" maschează grave ilegalităţi

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 10 februarie 2006

Adrian Moraru, director programe IPP: "Deşi contractul Bechtel a fost încheiat pe vremea lui Năstase, Tăriceanu îl apără mai mult decît fostul premier, chiar dacă a spus că vrea să aibă contracte publice transparente"

Interesele pe care le au instituţiile şi în spatele acestora oamenii politici de a ascunde de ochii cetăţenilor informaţii care le-ar putea dezvălui incompetenţa sau corupţia, sînt apărate cu ardoare.

Controversatele contracte Bechtel şi EADS nu sînt rezolvate de actuala guvernare deoarece, în opinia lui Adrian Moraru, director la Institutul de politici Publice (IPP), "actuala guvernare continuă neregulile guvernării anterioare şi, deşi a spus că vor să aibă contracte publice transparente, acestea nu pot fi realizate pentru că exis-tă interese foarte mari".

Domnia sa a spus că Mihai Voicu, ministru delegat al Secretariatului general al Guvernului, apără cu ardoare acest contract, spunînd că el conţine secrete de stat.

Deşi autorităţile spun că EADS este un contract declasificat, "de fapt tot contractul este în anexe, acolo unde apare oferta vînzătorului, planul de realizare şi caietul de sarcini", spune Adrian Moraru, iar acestea nu sînt publice. De la Bruxelles a fost impusă condiţia ca acest contract să fie declasificat şi în acelaşi timp s-a raportat cu mîndrie că este destinat opiniei publice, însă informaţiile de interes nu sînt publice, potrivit reprezentanţilor IPP.

"O altă necunoscută este prezenţa la renegocierea aces-tui contract a lui Emil Boc, primarul Clujului, care nu are nici o calitate de participare", a afirmat Adrian Moraru.

Instituţiile publice invocă numeroase motive pentru a păstra secrete nişte informaţii de interes public. Printre acestea se numără inclusiv considerarea ca informaţie clasificată a fişei de post a consilierului din cadrul MAI care promovează transparenţa instituţiei către mass-media, au spus reprezentanţii IPP. Problema este că instituţiile însele aleg prin reguli interne care informaţii trebuie divulgate şi care nu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb