DOSARELE DE RETROCEDARE DIN 2008 Despăgubiri supraevaluate cu peste 20%
A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2013
• ANRP va sesiza organele de cercetare penală
• Problemele, cu preponderenţă în Piteşti şi Bucureşti
• Despăgubiri pe puncte, în noua lege pregătită de Guvern
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţior a constatat diferenţe de peste 20% faţă de evaluările iniţiale la 25 de dosare de despăgubire a proprietarilor deposedaţi abuziv de regimul comunist, după ce Curtea de Conturi i-a solicitat un control.
"Urmare solicitărilor Curţii de Conturi, ANRP a demarat în decembrie 2012 reevaluarea a 400 de dosare în care s-au acordat despăgubiri în 2008, iar primele rezultate arată diferenţe uimitoare, care conduc la ideea că evaluările iniţiale s-au făcut cu încălcarea legii. Reevaluarea presupune transmiterea dosarului la un alt evaluator şi refacerea raportului de evaluare, la preţurile şi condiţiile din 2008", se arată într-un comunicat al ANRP transmis vineri.
Potrivit autorităţii, din cele 111 dosare pentru care au venit rapoartele de reevaluare, în 25 apar diferenţe de peste 20% faţă de evaluarea iniţială.
George Băeşu, preşedintele ANRP, a declarat încă din luna ianuarie, pentru ziarul BURSA, că evaluările dosarelor din 2008 au fost cu probleme, domnia sa vorbind atunci despre diferenţe în minus cu 20-50%, la reeevaluare. Domnul Băeşu spunea, la începutul anului, că ANRP trebuie să se gândească la o soluţie pentru recuperarea prejudiciului.
Vineri, ANRP a prezentat situaţia unui dosar în care s-a constatat o diferenţă de 32 milioane lei faţă de evaluarea iniţială, adică de la 51 milioane lei la 19 milioane lei. Dosarele cu probleme, aprobate în 2008, se regăsesc cu preponderenţă în municipiul Piteşti şi municipiul Bucureşti, precizează ANRP.
Pentru restul de dosare, rezultatele finale urmează să fie transmise ANRP până la sfârşitul lunii aprilie.
Autoritatea anunţă că va sesiza organele de cercetare penală pentru clarificarea condiţiilor în care s-au făcut evaluările iniţiale şi tragerea la răspundere pentru eventualele ilegalităţi apărute în procesul de despăgubire.
• Noua lege a retrocedărilor, metoda Guvernului să scape de probleme din trecut
Evaluările discutabile şi nenumăratele alte probleme din procesul de despăgubire nu au fost însă cele care au determinat Guvernul să revizuiască legea retrocedărilor.
Din cauza numărului mare de procese, Guvernul a fost obligat de CEDO să modifice legea şi trebuie să se conformeze până în luna mai, după ce a obţinut o extindere cu nouă luni a termenului prevăzut iniţial pentru vara trecută.
Pentru că termenul limită se apropie, Guvernul vrea să îşi asume răs-punderea pentru noua lege, prin care restructurează din temelii procesul de despăgubire.
Proiectul îi nemulţumeşte, însă, pe foştii proprietari, care ameninţă cu un val de procese.
Potrivit variantei agreate de Guvern pentru noua lege a retrocedărilor, restituirile se vor face preponderent în natură.
Cei care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoa-rea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017 în limita a 14% pe an din suma punctelor, potrivit variantei de proiect agreate de Guvern.
Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.
În varianta iniţială a proiectului, cuantumul plăţilor în numerar care puteau fi obţinute după 2017 se ridica la maximum 10%.
• Impozitarea drepturilor litigioase
Proiectul include şi un capitol dis-tinct cu reguli de impozitare, în care se arată că acordarea punctelor stabilite prin decizia de compensare emisă pe numele titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau al moştenitorilor legali sau testamen-tari ai acestuia precum şi realizarea creanţelor asupra statului român de către persoanele fizice respective prin valorificarea punctelor sub forma achiziţionării de imobile la licitaţia publică sau valorificarea punctelor în numerar nu generează venituri impozabile, dar că, prin derogare de la prevederile Codului fiscal, veniturile obţinute de contribuabilii per-soane fizice, persoane juridice şi orice alte entităţi, altele decât foşti proprietari, moştenitori legali sau testamentari ai acestora, din realizarea creanţelor asupra statului român prin valorificarea punctelor sub forma achiziţionării de imobile la licitaţia publică sau valorificarea punctelor în numerar, sunt venituri impozabile.
"În cazul în care sunt realizate creanţe asupra statului român prin valorificarea punctelor sub forma achiziţionării de imobile la licitaţia publică, impozitul datorat se calculează, prin aplicarea unei cote de 85% asupra bazei impozabile. Baza impozabilă reprezintă diferenţa dintre va-loarea punctelor acordate şi preţul plătit foştilor proprietari sau moştenitorilor legali sau testamentari ai acestora pentru achiziţionarea creanţei. În cazul în care din documente nu rezultă preţul plătit foştilor proprietari sau moştenitorilor legali sau testamentari ai acestora pentru achiziţionarea creanţei, baza impozabilă este valoarea punctelor acordate", se arată în document.
• Foştii proprietari cu dosar deja rezolvat primesc banii în 5 ani, din 2014
Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevăzut într-o variantă iniţială, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
"Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele aprobate de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, precum şi a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile la data intrării în vigoare a prezentei legi, se face în termen de 5 ani, în tranşe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014", se arată în document.
Cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 5.000 de lei.
Persoanele îndreptăţite pot opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor către comisiile locale de fond funciar în vederea restituirii în natură a terenurilor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii. În termenul prevăzut, pot opta pentru returnarea dosarelor la comisiile locale de fond funciar şi persoanele care nu au valorificat titlurile de despăgubire emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.
1. nelamurire
(mesaj trimis de rubini în data de 18.03.2013, 07:51)
Ca orice lege romaneasca si prezenta are lipsuri si lasa loc interpretarilor.
Poate nu am gasit eu pasajul, dar nu se face vorbire despre dosarele in care titlurile de despagubire au fost preschimbate in titluri de plata si (sau) conversie emise de catre ANRP si mai mult de atat cele in care s-au facut plati partiale sau cele in care in mod real s-au obtinut hotarari judecatoresti def. si irev.
de incuvintare a executarii silite prin poprire asupra conturilor ANRP.
2. nelamurire
(mesaj trimis de rubini în data de 18.03.2013, 08:19)
Ca orice lege romaneasca si prezenta are lipsuri si lasa loc interpretarilor.
Poate nu am gasit eu pasajul, dar nu se face vorbire despre dosarele in care titlurile de despagubire au fost preschimbate in titluri de plata si (sau) conversie emise de catre ANRP si mai mult de atat cele in care s-au facut plati partiale sau cele in care in mod real s-au obtinut hotarari judecatoresti def. si irev.
de incuvintare a executarii silite prin poprire asupra conturilor ANRP.
3. propunere
(mesaj trimis de mostenitor în data de 19.03.2013, 19:47)
E necesara si obligatorie modificarea legii,dar consider ca netinand cont de calitatea titularului se continua nedreptatile de pana acum. E absolut OBLIGATORIU ca prin lege sa se faca distinctie intre proprietari(sau mostenitorii legali ai acestora- sot/sotie,fiu/fiica) si cei care au cumparat drepturile litigioase de la acestia sau de la mostenitorii lor! Consider ca ANRP are obligatia sa inventarieze toate titlurile de despagubire si sa faca cu prioritate retrocedarea sau plata in numerar mai intai proprietarilor sau mostenitorilor acestora si numai dupa ce aceea sa se prevada despagubirea prin puncte sau in alt mod a celor care au achizitionat drepturile de mostenire de la proprietari pe preturi derizorii(majoritatea proprietarilor, fiind persoane cu varste inaintate si bolnave, au renuntat sa mai astepte si sa mai spere la o despagubire pentru proprietatile confiscate de comunisti si au vandut la preturi de nimic drepturile lor de proprietate!).Numai facand distinctie intre modul de despagubire a celor doua categorii de dosare legea ar fi corecta si echitabila pentru cei care asteapta de atatia ani un act de dreptate din partea statului roman!