DOSARUL EVAZIUNII DE 15.000.000 EURO Blejnar a fost citat, "pionii" au primit mandate

D.N.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 12 iulie 2012

Blejnar a fost citat, "pionii" au primit mandate

Judecătorii au decis ca fostul şef al SIPI Constanţa, Dan Secăreanu, şi alte şapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro să fie arestate preventiv pentru 29 de zile, în timp ce fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, a primit interdicţie de a părăsi ţara. Conform deciziei Curţii de Apel Bucureşti (CAB), Comăniţă va fi astfel cercetat în libertate, la fel ca alte două persoane dintre cele 11 care fuseseră reţinute de procurorii anticorupţie în acest dosar.

Pe de altă parte, procurorii au des­cins, ieri, şi la locuinţa fostului preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar, căruia i-au înmânat o citaţie la sediul DNA. Acesta este convins că nu va avea nicio problemă şi că după vizita la DNA lucrurile vor fi lămurite: "O să mă prezint săptămâna viitoare la DNA unde o să ofer toate datele pe care le deţin. Prea multe date şi informaţii în acest dosar nu am. Prin urmare, sunt convins că în scurt timp procurorii vor ajunge la concluzia că nu am niciun fel de implicare în acest dosar". Pentru opinia publică a reprezentat o necunoscută faptul că, deşi apar de nenumărate ori în dosar, Sorin Blejnar şi Elan Schwartzenberg, om de afaceri, nici măcar nu au fost invitaţi să ofere declaraţii în primele zile ale acestei săptămâni, când s-au efectuat percheziţii şi s-au făcut reţineri. Legăturile celor doi cu inculpaţii din dosar sunt reliefate inclusiv în referatul procurorilor. Iată un scurt exemplu: "Indicii obţinute relevă că Marta Codruţ Alexandru se bazează pentru a asigura menţinerea în funcţie (până la mijlocul lunii aprilie 2012) conform celor discutate cu Nemeş Radu (la 1 martie 2012) a lui Blejnar Sorin şi Comăniţă Viorel pe relaţiile deţinute de Schwart­zenberg Emilian la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment". Şi dispariţia lui Codruţ Marta este învăluită în mis­ter, existând mai multe speculaţii pe această temă: că fostul şef de cabinet s-ar fi alăturat unor călugări de la Muntele Athos, că ar fi intrat într-un program de protejare a martorilor sau că ar fi fost asasinat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut CAB, în acest dosar, arestarea preventivă a unsprezece persoane - fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa, Dan Florin Secăreanu, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, An­drei-Florin Jugănaru, Dumitru Emilian Preda, Lucian Florin Ionescu, Georgiana Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba şi Mihai Buliga. Propunerea procurorilor DNA privind arestarea preventivă a celor unsprezece s-a judecat în şedinţă secretă. Opt dintre cei reţinuţi au dorit să dea declaraţii în faţa judecătorului CAB, încercând să acrediteze ideea că modul în care au procedat nu este ilegal, aşa cum susţine DNA. La rândul său, procurorul a arătat că faptele de care sunt acuzaţi cei 11 sunt fapte grave de prejudiciu pentru patrimoniul bugetului general consolidat al statului şi generează sentimentul de vătămare a climatului social, în absenţa unui răs­puns ferm al autorităţii judiciare. Procurorul a mai arătat că, prin faptele lor, inculpaţii au dus la ştirbirea încrederii societăţii în organele judiciare şi că, totodată, trebuie avută în vedere întinderea însemnată a prejudiciului. Totodată, anchetatorii au solicitat arestarea preventivă în lipsă a altor şase persoane urmărite penal în acest caz, printre care omul de afaceri Radu Nemeş şi soţia acestuia. În cazul celor şase care nu au fost găsiţi, CAB a decis să formeze un dosar separat. Cei şase inculpaţi cu propunere de arestare preventivă în lipsă sunt Radu Nemeş, Codruţ Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemeş, Mihai Gulea şi Ştefan Puşcasu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb