Actualizare 21:52
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au pus în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, pe directorul general al Hidro Prahova, Adrian Semcu, în dosarul în care este inculpat Iulian Herţanu, fiind acuzat de trafic de influenţă, faptă care ar fi fost comisă în perioada în care deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.
Judecătorii au respins astfel propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie Ploieşti, de luare a măsurii arestării preventive faţă de Semcu Adrian.
În acelaşi dosar, măsura arestului la domiciliu fost impusă şi faţă de omul de afaceri Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL.
---
Directorul general al Hidro Prahova, Adrian Semcu, a fost reţinut pentru 24 de ore de DNA, în dosarul în care este inculpat Iulian Herţanu, fiind acuzat de trafic de influenţă, faptă care ar fi fost comisă în perioada în care deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA Ploieşti au dispus, ieri după-amiază, reţinerea pentru 24 de ore a lui Adrian Semcu, director al SC Hidro Prahova şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova în perioada 2008-2012, acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care sunt inculpaţi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputaţii Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.
Semcu a fost reţinut la finalul a peste şapte ore de audieri care au avut loc la DNA Ploieşti, notează Mediafax.
În acelaşi dosar, procurorii au emis ordonanţă de reţinere pe numele omului de afaceri Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, firmă care a derulat afaceri cu Hidro Prahova, Boeru fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală.
Potrivit anchetatorilor, în perioada august 2010 - aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, la acea dată vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, folosindu-se şi de influenţa pe care o avea la reprezentanţi ai conducerii SC Hidro Prahova SA Ploieşti şi în înţelegere cu Gheorghe Boeru, l-a ajutat pe acesta ca asocierea din care făcea parte firma Romair Consulting SRL Bucureşti să câştige la licitaţie un contract de achiziţie publică finanţat în majoritate din fonduri europene.
Contractul, în valoare de 25.085.000 de lei, intitulat "Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări", face parte din proiectul european "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova", proiect care are ca autoritate contractantă SC Hidro Prahova SA Ploieşti, firmă deţinută de Consiliul Judeţean Prahova.
Procurorii spun că, pentru sprijinul acordat la obţinerea acestui contract, Semcu ar fi primit, în luna ianuarie 2012, de la Gheorghe Boeru 100.000 de euro din totalul sumei de 200.000 de euro promise de omul de afaceri.
Conform DNA, Adrian Semcu l-a susţinut pe Gheorghe Boeru, prin intermediul altor persoane, pe tot parcursul derulării procedurilor de achiziţie, până la stabilirea finală a câştigătorului. Astfel, firma lui Boeru ar fi primit, anterior iniţierii procedurilor de evaluare a ofertelor, date tehnice necesare adaptării documentaţiei şi utile pentru conceperea unei oferte astfel încât aceasta să câştige contractul de achiziţie publică.
Conform procurorilor anticorupţie, o parte din banii încasaţi de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice au fost tranzitaţi, la dispoziţia lui Gheorghe Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor societăţi comerciale paravan, apoi au fost scoşi în numerar şi folosiţi în interesul personal al lui Boeru. Aceste activităţi au avut ca rezultat sustragerea de la plata către stat a sumei totale de 251.765 de lei, reprezentând TVA - 151.059 de lei şi impozit pe profit - 100.706 lei.
În cursul zilei de joi, Adrian Semcu şi Gheorghe Boeru vor fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.
În acest dosar sunt deja urmăriţi penal pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputatul independent Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia din urmă, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, consilierul local ploieştean Ionuţ Ionescu, precum şi oamenii de afaceri Vladimir Ciorbă, Mihail Coman, fost consilier judeţean în CJ Prahova, Liviu Munteanu, Ilie Drăgan şi Iuliu Virgiliu Roman.