Preşedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a fost audiat ieri timp de opt ore de procurorii Parchetului General în dosarul Petromidia. Omul de afaceri este cercetat sub învinuirile de înşelăciune, evaziune fiscală şi deturnare de fonduri. Procurorii au început ancheta plecînd de la trei capete de acuzare: neîndeplinirea obligaţiilor investiţionale din primul an de după privatizarea "Petromidia", împrumuturi ilegale între rafinăriile pe care le controlează, precum şi neînregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni financiare.
La ieşirea din clădirea Parchetului General, Dinu Patriciu s-a arătat optimist în ceea ce priveşte cursul anchetei. Omul de afaceri a precizat, după audieri, că a prezentat procurorilor toate dovezile şi toate argumentele necesare pentru a demonstra că nici lui, nici managementului "Petromidia" nu i se pot aduce învinuiri în acest dosar: "Cele trei învinuiri aduse au născut întrebări. Cred că am înlăturat astăzi toate suspiciunile". De asemenea, Dinu Patriciu spune că procurorii nu i-au stabilit un alt termen pentru audieri, precizînd că, în cazul în care se vor ivi alte suspiciuni în ceea ce-l priveşte, va sta la dispoziţia organelor de anchetă.
Dinu Patriciu susţine că a înţeles de la procurori că nu se poate realiza în cazul privatizării Petromidia un audit internaţional. Astfel, grupul Rompetrol va comanda o expertiză extrajudiciară care să verifice toate aspectele legate de privatizare.
Dacă pînă acum Dinu Patriciu susţinea că ancheta de la Petromidia a început în urma unui memorandum întocmit de Ioan Talpeş, fostul consilier a preşedintelui Ion Iliescu, de această dată omul de afaceri a fost şi mai explicit: "În pagina doi a memorandumului veţi observa că în cuprinsul acelui document există indicii temeinice pentru fapte de corupţie comise de cei care l-au scris". Omul de afaceri nu a făcut alte precizări, însă se pare că s-a referit la pasajul privind societatea turcă "Akmaya Sanayi Ve Ticaret", fost proprietar al rafinăriei înaintea firmei "The Rompetrol Group". În memorandum se afirmă: "Akmaya a pierdut 6 milioane de dolari (garanţia bancară). Reprezentantul Akmaya, Ali Ettefagh, este interesat în prezent de reluarea negocierilor privind SC Petromidia SA". Ioan Talpeş nu a putut fi contactat ieri ca să comenteze afirmaţiile lui Dinu Patriciu.