Actualizare 18:02 PNL îl somează pe Tăriceanu să transmită cât mai repede la MO hotărârea în cazul Şova
Senatorul Mario Ovidiu Oprea a transmis, azi, că PNL îl someză pe Călin Popescu Tăriceanu să trimită de îndată la Monitorul Oficial hotărârea în cazul Şova, arătând că orice secundă de întârziere îl situează pe actualul preşedinte al Senatului în afara legii, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.
"Tăriceanu nu mai are nici un motiv să amâne, aşa cum a făcut-o până acum, soluţionarea conflictului de natură constituţională cu Justiţia. Orice secundă de întârziere îl situează pe actualul preşedinte al Senatului în afara legii şi a Constituţiei", potrivit senatorului Mario Ovidiu Oprea, secretar al Biroului Permanent al Senatului.
El a menţionat că argumentaţia Curţii Constituţionale dată publicităţii azi, care dezvoltă soluţia clară emisă în 8 aprilie, atestă faptul că Senatul are o singură variantă constituţională, aceea de a redacta o hotărâre de încuviinţare a arestării preventive în cazul Dan Şova.
"Adoptarea unei soluţii de respingere, aşa cum în mod eronat s-a antepronunţat Tăriceanu şi lideri ai PSD, nu-şi regăseşte nici un temei în motivarea Curţii Constuţionale. O astfel de variantă înseamnă un nou abuz împotriva principiilor statutului de drept, pe care îl vom sesiza din nou la Curtea Constituţională", a afirmat Oprea.
De asemenea, senatorul PNL i-a cerut "imperativ" lui Victor Ponta, care are în subordine Monitorul Oficial, să nu blocheze publicarea, astăzi, a deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.
-----------------
Actualizare 15:06 CCR: Senatul,obligat să redacteze decizia în cazul Şova; altminteri, procedura nu este finalizată
Senatul trebuie să redacteze hotărârea în cazul cererii DNA de arestare a lui Dan Şova, în caz contrar procedura nefiind finalizată, pentru că nu poate fi publicată în Monitorul Oficial, a transmis astăzi Curtea Constituţională a României (CCR), în motivarea deciziei privind conflictul juridic de natură constituţională între PICCJ şi camera parlamentară superioară.
Judecătorii CCR menţionează că, potrivit legii, în privinţa unei cereri de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării parlamentarilor, Legislativul este obligat să dezbată şi să se pronunţe printr-o hotărâre, care se comunică ministrului Justiţiei şi este publicată în Monitorul Oficial.
Magistraţii constituţionali explică: "Potrivit principiului «ubi lex non distiguit, nec nos distinguere debemus» - «unde legea nu distinge, nici interpretul său nu o poate face», actul adoptat de Camera Parlamentului, indiferent dacă acesta consemnează admiterea sau respingerea cererii de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării deputatului ori a senatorului, trebuie să îmbrace forma unei hotărâri care se comunică autorităţii publice care a adresat solicitarea şi se publică în Monitorul Oficial al României".
Judecătorii CCR au concluzionat că, în cazul lui Dan Şova, Senatul a răspuns cererii de încuviinţare a arestării printr-un act denumit "comunicare", care nu a fost publicat în Monitorul Oficial.
(Valentin Busuioc)
---
Contestaţia senatorului PSD Dan Şova privind durata de desfăşurare a anchetei procurorilor anticorupţie în dosarul "Turceni-Rovinari" a fost respinsă ieri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Decizia poate fi contestată la aceeaşi instanţă.
Contestaţia a fost depusă de Şova în 9 aprilie şi a fost analizată ieri de un judecător de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte.
Senatorul a cerut, astfel, accelerarea procedurilor de urmărire penală.
Potrivit Codului de procedură penală, contestaţia privind durata procesului penal poate fi depusă dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată "nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă". Contestaţia poate fi formulată după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale.
Şova este urmărit penal, din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce, în perioada 2007-2008, firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.
DNA a cerut Parlamentului avizarea reţinerii şi arestării lui Dan Şova, în dosarul "Turceni-Rovinari". Senatul nici nu a emis o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.
În acest context, preşedintele Klaus Iohannis, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi PNL au sesizat Curtea Constituţională.
În urma analizării celor trei sesizări, judecătorii constituţionali au admis-o doar pe cea a CSM.