Severitatea raporturilor dintre Palatele Cotroceni şi Victoria i-a făcut pe liberali să fie atât de prudenţi, încât să-şi programeze, pentru aseară, o reuniune specială a Comitetului Executiv PNL, ca să dezbată Proiectul de Buget pe 2007, înainte să fie el prezentat la şedinţa de Guvern de vineri, dedicată subiectului.
Ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu furnizează liberalilor un Proiect cu care să defileze mândri - creşterea PIB 6,4%, inflaţie 4,5%, şomaj 5,6%, creşterea pensiilor (în termeni reali) cu 24,7% faţă de 2004, continuarea relaxării fiscale (vezi fragmentele din Proiectul de Buget pe 2007,reproduse in sectiunea Titluri de valoare,Cotatii.
Dar liberalii ar fi trebuit să fie atenţi, indiferent de eventualul "etatism" al Cotrocenilor, la nemulţumirea pe care o stârneşte, în mediul afacerilor private, umflarea numărului salariaţilor bugetari, ilustrată în creşterea cu 26% a sumelor destinate salarizării acestora.
Iar nemulţumirea este cu atât mai mare cu cât şi patronatele şi sindicatele au cerut, în repetate rânduri, să fie redus numărul de "bugetari" ale căror salarii (uneori enorme faţă de răsplăţile pentru muncă similară "la patron") concurează ruinător sectorul privat.
Dar aceasta nu este singura nemulţumire a lor: patronatele şi sindicatele susţin că o proporţie de aproape 30% din banii întreprinderilor este "subtilizată" prin tot soiul de taxe la agenţii, comisii şi consilii care se finanţează extrabugetar. Ceea ce ei numesc drept "parafiscalitate", care nu intră în calculul regimului fiscal şi prin urmare "relaxarea fiscală" prezentată de Proiect este o oglindă incompletă.
Criticii Proiectului mai spun şi că "parafiscalitatea" este nocivă, pentru că banii astfel recoltaţi primesc destinaţii obscure, la latitudinea agenţiilor.
Şi realitatea este că zeci de astfel de agenţii roiesc în jurul Guvernului, într-o organigramă haotică, moştenită de la Guvernul Năstase, care şi-a subordonat direct pe unele, într-o devălmăşie care nu lasă timp premierului să le coordoneze.
Iar Proiectul de Buget perpetuează situaţia.