DOUĂ PROBLEME ALE BUGETULUI PROIECTAT PENTRU 2007: Parafiscalitatea şi creşterea salariilor bugetare

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2006

Parafiscalitatea şi creşterea salariilor bugetare

Severitatea raporturilor dintre Palatele Cotroceni şi Victoria i-a făcut pe liberali să fie atât de prudenţi, încât să-şi programeze, pentru aseară, o reuniune specială a Comitetului Executiv PNL, ca să dezbată Proiectul de Buget pe 2007, înainte să fie el prezentat la şedinţa de Guvern de vineri, dedicată subiectului.

Ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu furnizează liberalilor un Proiect cu care să defileze mândri - creşterea PIB 6,4%, inflaţie 4,5%, şomaj 5,6%, creşterea pensiilor (în termeni reali) cu 24,7% faţă de 2004, continuarea relaxării fiscale (vezi fragmentele din Proiectul de Buget pe 2007,reproduse in sectiunea Titluri de valoare,Cotatii.

Dar liberalii ar fi trebuit să fie atenţi, indiferent de eventualul "etatism" al Cotrocenilor, la nemulţumirea pe care o stârneşte, în mediul afacerilor private, umflarea numărului salariaţilor bugetari, ilustrată în creşterea cu 26% a sumelor destinate salarizării acestora.

Iar nemulţumirea este cu atât mai mare cu cât şi patronatele şi sindicatele au cerut, în repetate rânduri, să fie redus numărul de "bugetari" ale căror salarii (uneori enorme faţă de răsplăţile pentru muncă similară "la patron") concurează ruinător sectorul privat.

Dar aceasta nu este singura nemulţumire a lor: patronatele şi sindicatele susţin că o proporţie de aproape 30% din banii întreprinderilor este "subtilizată" prin tot soiul de taxe la agenţii, comisii şi consilii care se finanţează extrabugetar. Ceea ce ei numesc drept "parafiscalitate", care nu intră în calculul regimului fiscal şi prin urmare "relaxarea fiscală" prezentată de Proiect este o oglindă incompletă.

Criticii Proiectului mai spun şi că "parafiscalitatea" este nocivă, pentru că banii astfel recoltaţi primesc destinaţii obscure, la latitudinea agenţiilor.

Şi realitatea este că zeci de astfel de agenţii roiesc în jurul Guvernului, într-o organigramă haotică, moştenită de la Guvernul Năstase, care şi-a subordonat direct pe unele, într-o devălmăşie care nu lasă timp premierului să le coordoneze.

Iar Proiectul de Buget perpetuează situaţia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb