Două treimi dintre românii din mediul rural se aşteaptă ca viaţa lor să fie mai bună după integrare

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 aprilie 2006

Mai mult de trei sferturi dintre românii de la sate nu cunosc lucruri elementare despre Uniunea Europeană

Un sfert dintre ei s-au declarat total neinteresaţi de informaţiile despre UE

Două treimi (65%) dintre românii din mediul rural se aşteaptă ca viaţa lor să fie mai bună după aderarea ţării la Uniunea Europeană, 13% estimează că viaţa lor va rămîne la fel, iar 11% cred că nivelul lor de viaţă se va înrăutăţi, conform Eurobarometrului rural dat publicităţii luni de Fundaţia pentru o Societate Deschisă (FSD).

Totodată, 47% dintre cei care cred că viaţa lor se va modifica în bine au adăugat că se aşteaptă ca această schimbare să intervină în primii trei ani după momentul aderării, 17% consideră că acest lucru se va întîmpla după 4-5 ani, iar 21% estimează că schimbarea se va produce după mai mult de 5 ani.

72% dintre locuitorii din mediul rural au spus că ar vota pentru aderarea României la Uniunea Europeană în cazul organizării unui referendum în acest sens, iar 7% nu ar participa, numai 6% ar vota împotrivă şi 15% nu s-au decis sau nu au ştiut să răspundă.

De asemenea, 55% dintre respondenţi au spus că UE le oferă un sentiment de speranţă, 33% au indicat încrederea, pe cînd neîncrezători în organis-mul european sînt 10%, indiferenţi 8%, iar numai 7% şi-au declarat neliniştea vizavi de instituţia de la Bruxelles.

Peste jumătate (54%) dintre respondenţi cred că prin intrarea României în Uniunea Europeană vor creşte şansele tinerilor de a găsi un loc de muncă în sat, 57% au spus că vor creşte şi subvenţiile pentru agricultori, 41% consideră că vor avea mai multe şanse de a vinde produsele obţinute în gospodăria proprie, dar numai 30% consideră că vor fi mai mari posibilităţile de a pune pe picioare propria fermă şi doar 28% cred că vor fi mai mari veniturile personale şi ale gospodăriei.

Pe de altă parte, deşi 66% dintre subiecţii sondajului au spus că nu cunosc condiţiile restrictive de igienă pentru obţinerea de lapte şi carne, 55% ar fi de acord cu introducerea acestora şi 33% se opun. În ceea ce priveşte reglementările privind res-tricţionarea viilor hibrid, numai 20% au indicat că sînt la curent cu acestea, dar 43% dintre respondenţi au indicat că se opun introducerii lor şi 31% sînt de acord cu aceste măsuri.

În plus, mai mult de trei sferturi dintre românii de la sate nu cunosc lucruri elementare despre Uniunea Europeană cum ar fi numărul statelor membre, faptul că organismul european are un imn propriu sau că membrii Parlamentului European sînt aleşi în mod direct de cetăţenii UE, informează Rompres.

Un sfert dintre românii de la sate s-au declarat total neinteresaţi de informaţiile despre UE şi au precizat că nu caută niciodată asemenea detalii, 58% folosesc televizorul pentru a se informa pe această temă, 26% posturile radio, 20% ziarele şi revistele, 24% discuţiile cu prietenii, rudele şi colegii, iar numai 2% caută pe Internet acest gen de informaţii.

Eurobarometrul rural a fost realizat pentru FSD, în perioada 22 noiembrie- 5 decembrie 2005, de Institutul Metro Media Transilvania pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.516 locuitori în mediul rural, avînd o marjă de eroare de +/- 2,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb