dpa: Preşedintele ceh remarcă un "paradox istoric"

R.S.
Internaţional / 8 mai

dpa: Preşedintele ceh remarcă un "paradox istoric"

Preşedintele ceh Petr Pavel a subliniat, într-un discurs susţinut cu ocazia marcării a 79 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, că, după o "reflecţie profundă", fosta Germanie nazistă învinsă a devenit o ţară democratică, angajată în favoarea păcii şi a stabilităţii în Europa, informează dpa.

Este un "paradox istoric", a remarcat preşedintele ceh, deoarece Rusia - care ea însăşi a fost invadată de Germania nazistă şi a făcut parte din coaliţia antihitleristă alături de Marea Britanie şi SUA - este astăzi ţară agresoare prin războiul său declanşat împotriva Ucrainei.

Republica Cehă a marcat miercuri sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa şi eliberarea de sub ocupaţia nazistă în urmă cu 79 de ani, în cadrul unei ceremonii tradiţionale, potrivit dpa.

Pavel a declarat că nu ar trebui să existe niciun fel de relaxare în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina.

Republica Cehă se află la originea iniţiativei privind achiziţionarea a circa 800.000 de proiectile de artilerie pentru Kiev din ţări din afara Uniunii Europene.

Potrivit unor informaţii preliminare, prima tranşă ar putea fi livrată Ucrainei în luna iunie, conform sursei citate.

Ziua Victoriei în Europa pe 8 mai este o sărbătoare publică în Republica Cehă. Multe afaceri mari au fost închise miercuri.

La ceremonia depunerii de coroane de flori la mormântul soldatului necunoscut de pe Dealul Vitkov din Praga au participat preşedintele Petr Pavel, prim-ministrul Petr Fiala şi preşedinţii celor două camere ale parlamentului ceh.

Spre deosebire de perioada sovietică, în Rusia anului 2024 cuvântul "pace" este tabu, iar pentru rostirea acestuia în spaţiul public poţi ajunge chiar la închisoare, notează Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty), scrie dpa.

Chiar la recentele demonstraţii oficiale de 1 Mai, cuvântul pace nu doar că nu a răsunat, ci a fost scos din cel mai faimos slogan încă din timpurile sovietice, "Pace. Muncă. Mai". Anul acesta, participanţii au purtat pancarte cu înscrisul "Muncă. Mai", fapt remarcat de numeroase media independente ruse, care şi-au mutat sediul în afara ţării după începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.

Cuvântul "pace" a fost eliminat din postările ocazionate de 1 Mai de pe conturile de Telegram ale Parchetului General al Rusiei, Comitetului de Anchetă rus, precum şi de pe paginile internet ale principalele canale federale ale televiziunii de stat ruse. Aceasta în condiţiile în care Rusia marchează la 9 mai Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, mai transmite dpa.

În primăvara anului 2022, aproape imediat după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în codurile penal şi administrativ ruse a apărut un articol despre aşa-numita discreditare a acţiunilor armatei ruse.

În conformitate cu acest articol, mii de ruşi au fost supuşi represaliilor pentru poziţia lor anti-război sau pentru raportări de crime de război comise de militarii ruşi în Ucraina. Sunt cunoscute cazuri când instanţele au găsit cetăţenii vinovaţi de "discreditarea" armatei pentru cuvântul "pace" inscripţionat pe tricouri, insigne sau afişe. Unii dintre ei au fost condamnaţi la plata unor amenzi, iar alţii chiar la pedepse cu închisoarea, notează Radio Svoboda, potrivit dpa.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E interzis sa folosesti cuvantul PACE in Ruzzia nazista. Si hauristii se mai intreaba cine nu vrea pace in Europa. Putler, ala e singurul care vrea razboi. S-a transformat in Hitler 2.

    Dar mah, nu va mai mirati d-lor cehi, ca Ruzzia lui Stalin a fost la fel de agresiva ca Hitler. La inceput au fost aliati. Impreuna au atacat Polonia. Impreuna ne-au luat Basarabia si Bucovina. Si dc Hitler nu ar fi fost tampit sa atace Ruzzia, poate cine stie, erau de neoprit astia 2 dictatori. Tot dictatorii, ca sa vezi, istoria se repeta, azi cu Putler, XI, Ping Pong si Barbosul fanatic religios din Iran. Si iar democratiile vor castiga.  

    Dimpotriva, razboiul mondial continua. Impreuna cu aliatul sau, dupa ce au pus mana pe Europa, acum tinteste finalul, urmeaza, distrugerea Rusiei. Ucraina este o etapa.

    1. Și ce poți face tu că Rusia să nu dispară? :

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb