dpa: Şefa diplomaţiei germane cere Israelului să blocheze extinderea coloniilor evreieşti

R.S.
Internaţional / 6 septembrie

dpa: Şefa diplomaţiei germane cere Israelului să blocheze extinderea coloniilor evreieşti

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut vineri Israelului, în cursul unor discuţii la Tel Aviv, să blocheze proiectele de colonii în Cisiordania, conform dpa.

Şefa diplomaţiei germane se află într-un turneu în Orientul Mijlociu, în cadrul căruia a făcut deja vizite în Arabia Saudită şi Iordania, pentru a promova eforturile în vederea unui armistiţiu între Israel şi Hamas şi a unui acord de eliberare a ostaticilor deţinuţi de islamiştii palestinieni în Fâşia Gaza. Ea încearcă totodată să asigure creşterea volumului de ajutoare umanitare pentru populaţia din teritoriul respectiv, afectat grav de război.

Baerbock a insistat ca guvernul israelian să pună capăt colonizării evreieşti. După o întrevedere cu omologul ei israelian, Israel Katz, ea a afirmat că construcţia de colonii încalcă flagrant legislaţia internaţională. "După părerea mea, guvernul israelian ar putea de asemenea să recâştige încrederea internaţională pierdută, oprind proiectele de colonizare în curs, ca un prim pas", a susţinut ea, potrivit dpa.

Reprezentanta Berlinului a cerut de asemenea guvernului Israelului să ia "măsuri mai puternice şi mai vizibile împotriva actelor de violenţă comise de coloniştii radicali"; ea a apreciat că acesta ar fi "un pas important către reducerea tensiunilor în Cisiordania".

Cu o zi înainte, în Iordania, Baerbock declarase că Israelul este o "putere de ocupaţie" în Cisiordania şi are prin urmare obligaţia, conform Convenţiei de la Geneva, "să menţină legea şi ordinea, nu să le pericliteze". "Asta include explicit protecţia populaţiei împotriva atacurilor coloniştilor violenţi, radicali", a explicat ea.

În urmă cu două luni, Israelul a aprobat construcţia a peste 5000 de unităţi locative în mai multe colonii evreieşti din Cisiordania şi a decis să legalizeze mai multe avanposturi ale coloniştilor. Coloniile improvizate respective, ilegale şi conform legislaţiei israeliene, sunt uneori legalizate retroactiv, menţionează dpa.

Baerbock s-a întâlnit vineri şi cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, cu care a discutat despre tratativele de mediere a unui armistiţiu în Gaza şi de eliberare a celor 101 ostatici aflaţi încă în mâinile Hamas.

Ea urma să ajungă ulterior şi în Cisiordania ocupată pentru a se întâlni cu premierul Autorităţii Palestiniene, Mohammed Mustafa, la Ramallah. În opinia ei, exprimată anterior, Autoritatea ar putea juca un rol important şi în administraţia post-conflict din Gaza.

Săptămâna aceasta, după 11 luni de conflict între Israel şi Hamas, preşedintele american Joe Biden a apreciat că o încetare a focului este încă posibilă. Premierul israelian Benjamin Netanyahu insistă însă ca forţele armate ale ţării sale să rămână într-o zonă-tampon din Gaza, de-a lungul frontierei cu Egiptul - poziţie care, potrivit dpa, s-a dovedit cel mai recent obstacol în calea unui acord.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb