• Interviu cu dr. Nicolae Dănilă, Preşedintele executiv al BCR
Reporter: Ce reprezintă anul 2004 pentru BCR, cea mai mare bancă din România?
Nicolae Dănilă: 2004 a fost cel mai bun an pentru Grupul BCR. Utilizarea din 2000 a unei strategii şi a unui plan de structurare fundamentală a băncii, cu ţinte pe fiecare an, a dat roade excepţionale. După experienţa ultimilor cinci ani, se poate spune că BCR prezintă realitatea unei afaceri sustenabile profitabile.
Reporter: În ce măsură 2004 a adus schimbări calitative în activitatea băncii?
Nicolae Dănilă: a. În acest an, banca parcurge o etapă nouă de privatizare, prin trans-ferul a 25% din acţiuni către BERD şi IFC şi 8% către salariaţi. BCR devine astfel o bancă majoritar privată.
La recomandarea BERD şi IFC, BCR a implementat principii moderne de guvernanţă corporativă într-o formă fără precedent în România şi o structură organizatorică mai eficientă, cu linii funcţionale distincte, aceasta ducînd la o eficientizare a acţiunii manageriale şi la perfecţionarea managementului riscurilor.
b. Grupul BCR continuă să-şi consolideze poziţia de lider pe toate segmentele de piaţă pe care acţionează. Evenimentul major îl constituie consolidarea subsidiarelor din Uniunea Europeană, întărirea Băncii Anglo-Române, o bancă britanică cu capitalul de 100 milioane euro, deţinută 100% de BCR, cu sucursale la Paris, Frankfurt şi în România.
c. Bilanţul băncii a crescut în 2004 cu 1,6 miliarde euro, comparativ cu 2003, ajungînd la 6 miliarde euro.
d. Banca a dovedit o capacitate ridicată de profit, ajungînd la un profit brut de 215 milioane euro, comparativ cu 145 milioane euro în 2003.
e. Banca a asigurat o fructificare superioară a capitalului pentru acţionari, după cum urmează:
Valoarea contabilă a unei acţiuni (lei)37.993(2003)-43.900(2004)
Dividende/acţiuni (lei) >2.106-4.140
f. Reţeaua proprie creşte cu 29 unităţi şi se lansează 12 noi produse.
g. BCR îşi menţine poziţia principală în managementul şi cofinanţarea unor programe cu finanţare externă care au atins 2,6 miliarde euro.
h) A continuat creşterea calităţii proceselor ce au vizat în special domeniul informatic, sistemele de front şi back-office, managementul resurselor umane, optimizarea proceselor de retail şi corporate, implementarea Call Center şi Intranet BCR.
Toate acestea au contribuit la creşterea calităţii serviciilor şi la îmbunătăţirea satisfacerii clienţilor, banca devenind un centru de soluţii şi de parteneriat solid pentru piaţa românească şi cea europeană.
Reporter: Ce ne puteţi spune în legătură cu următoarele etape de privatizare a BCR?
Nicolae Dănilă: Ca Preşedinte Executiv, mă preocupă în primul rînd buna funcţionare a băncii, creşterea profitabilităţii şi protejarea intereselor acţionarilor şi clienţilor. Cu alte cuvinte, menţinerea unui trend calitativ ascendent al băncii.
Desigur, mă interesează procesul de privatizare şi viitorul băncii, şi datorită poziţiei de lider a BCR care îi conferă o importanţă deosebită pentru viitorul României.
Banca se află într-un proces de dezvoltare calitativă, proces recomandat, în mare, de noii acţionari BERD şi IFC şi care se întinde pe trei ani.
Primul an deja şi-a arătat roadele care sunt deosebit de bune.
Banca este pregătită de privatizare şi se prezintă în postura de mare atractivitate atît datorită rezultatelor sale, cît şi realizărilor macroeconomice ale României şi perspectivelor de aderare la Uniunea Europeană.
Cele două tentative precedente de privatizare cu un inves-titor strategic nu s-au putut finaliza, în principal datorită conjuncturii internaţionale deosebit de complexe care a impus potenţialilor candidaţi schimbări de strategie şi priorităţi.
În acelaşi timp, să nu uităm faptul că în cazul BCR nu avem de a face cu o privatizare de 20 milioane euro sau de 100 milioa-ne euro care să necesite urgenţă datorită unor probleme sistemice.
În cazul BCR avem de a face cu un adevărat campion naţional de nişă care impune un efort financiar substanţial din partea investitorilor pentru a achiziţiona pachetul de control.
Importanţa regională a României face din Grupul BCR un centru cu un rol potenţial deosebit pentru ţara noastră şi pentru Uniunea Europeană.
Privatizarea în continuare a BCR poate îmbrăca variante în funcţie de interesele acţionarilor şi în primul rînd ale statului român, mergînd de la identificarea unui acţionar sau a unui grup de acţionari strategici pînă la privatizarea pe piaţa de capital autohtonă şi internaţională sau o îmbinare a acestora.
Exemplele deosebit de convingătoare din Ungaria şi mai ales recentele privatizări din Polonia pot fi un studiu de caz şi sursă de inspiraţie binevenite în deciziile ce se vor lua în cazul BCR.