Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană (UE) trebuie să obţină până în 2015 puterea de a impune pierderile băncilor în colaps investitorilor, conform afirmaţiilor preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
"Ne-ar plăcea ca aceste norme să nu intre în vigoare în 2019, 2018, ci mult mai devreme, cum ar fi în 2015", a spus ieri Draghi, adăugând: "UE trebuie să adopte urgent cadrul legislativ pentru restructurarea sau închiderea băncilor cu probleme, astfel încât guvernele să nu mai fie nevoite să intervină «ad hoc», aşa cum au făcut în cazul Ciprului, impunând pierderile deponenţilor".
Pe de altă parte, BCE a decis ieri să menţină dobânda de referinţă la recordul minim de 0,75%. Mario Draghi a semnalat că banca pe care o conduce îşi va menţine politica monetară relaxată o perioadă extinsă şi este posibil să ia noi măsuri de acest gen în situaţia în care condiţiile economice se deteriorează.
"Săptămânile viitoare vom monitoriza foarte atent toate informaţiile privind evoluţiile economice şi monetare şi vom analiza orice impact asupra perspectivelor de stabilitate a preţurilor", a menţionat oficialul BCE, subliniind că zona euro a avut o activitate economică slabă în prima parte a anului. Conform spuselor sale, redresarea treptată este aşteptată în cea de-a doua jumătate a anului, însă este ameninţată de riscuri.