Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, consideră necesară lansarea unei dezbateri ample şi rapide pe tema unui echilibru în justiţie, pentru identificarea unei "căi de urmat", astfel încât oamenii care respectă legea să nu se mai simtă "vânaţi în ţara lor", făcând referire la Legea răspunderii magistraţilor.
Potrivit preşedintelui PSD, toţi cetăţenii, indiferent de funcţia pe care o deţin în stat, trebuie să răspundă în mod egal în faţa legii, relatează Agerpres.
Dragnea a declarat luni, la România TV: "Toţi trebuie să răspundă pentru toţi. Ăsta e un subiect care s-a tot discutat în ultimele luni, despre acest domeniu, cu foarte multă patimă, cu foarte multă tensiune, cu foarte mult interes, cu subiecte aşa zise tabu, de care nu se putea atinge nimeni, nici măcar nu le poţi menţiona Dacă spui ceva, înseamnă că vrei să distrugi un sistem. Am văzut discutându-se mult în campania electorală despre legea răspunderii magistraţilor. Opinia mea - eu nu resping ideea de a exista o lege privind răspunderea magistraţilor, dar doar în condiţia în care se realizează un cadru legal pentru a asigura şi protecţia judecătorilor. Se tot vorbeşte de presiunea supra judecătorilor. Eu nu sunt de acord să venim cu legea privind răspunderea magistraţilor care să-i facă şi mai timoraţi. Trebuie să existe totuşi un echilibru, un sistem în care judecătorii să fie protejaţi, pentru ca toţi să fim siguri că atunci când judecătorii iau o decizie o iau doar prin prisma conştiinţei sale".
El a subliniat că şi deciziile CCR trebuie să fie în acord cu legislaţia.
Dragnea a mai spus: "Nu mai putem sta cu ele aşa. Şi cred că pe acest domeniu trebuie rapid iniţiată o dezbare serioasă, fără să existe subiecte tabu, toate trebuie discutate. (...) Să fie implicate asociaţiile magistraţilor, societatea civilă, oameni din presă care ştiu domeniul şi care sunt bine intenţionaţi, parlamentari, specialişti, avocaţi, notari. Dar nu o discuţie care să dureze la nesfârşit şi nu o discuţie cu patimă sau cu interese ascunse. Această dezbatere trebuie să fie lansată cât de curând. Este important ca fiecare om din România să ştie că, dacă n-a furat, nu a luat mită, dacă nu a dat mită, că nu a dat în cap, că n-a omorât pe cineva, trebuie să ştie că poate dormi liniştit. Asta este foarte important şi este un lucru care deja se vorbeşte peste tot - oricine este speriat că pe baza legislaţiei actuale oricine poate fi luat pentru orice".
În opinia liderului PSD, "trebuie discutat despre sarcina probei".
El a susţinut: "Nu cumva ea trebuie să fie în sarcina acuzării, nu în sarcina apărării? Adică nu cumva acel acuzat trebuie să-şi dovedească nevinovăţia? Dubiile - ele sunt favorabile apărării sau acuzării? Şi vorbim de o directivă europeană - prezumţia de nevinovăţie. Eu nu sunt jurist, dar se discută foarte mult. Şi atunci cred că Ministerul Justiţiei împreună cu toate aceste asociaţii, într-o discuţie foarte cinstită şi foarte transparentă, trebuie să găsească care este calea de urmat pentru că, până la urmă, interesul este al românilor. Nu trebuie să avem o ţară în care românii să fie speriaţi".
Liderul PSD consideră, de asemenea, că trebuie depăşite "inhibiţiile". Acesta a argumentat: "Sunt din ce în ce mai puţini oameni care râd pe stradă sau pe care îi vezi senini. Avem (...) oameni care şi în restaurante vorbesc în şoaptă, de teamă. Nu e în regulă, e ceva nedefinit şi s-a împrăştiat asta. Trebuie să rupem această situaţie, care nu profită nimănui, ba dimpotrivă. (...). Teama de a fi pedepsit de ceva de care nu-ţi dai seama, vorbesc de funcţionari din ministere... Sunt foarte mulţi funcţionari care nu mai semnează, de teamă. Ei spun că prevederile legale sunt atât de complicate încât pot fi interpretate acţiunile lui, care sunt cinstite. (...) Şi asta se întâmplă şi cu acţiunile Curţii de Conturi, şi cu acţiunile celorlalte instituţii de control. S-a ajuns prea departe, oamenii vor să trăiască liberi în ţara lor".
Liviu Dragnea a susţinut că a primit ''de la cineva din sistem o sugestie'', care poate fi o idee bună - să se facă o secţie specială de procurori care să ancheteze numai judecători.
Preşedintele PSD a punctat: "Adică, cel care este în instanţă să nu fie cel care mâine îl poate ancheta pe judecătorul de la care aşteaptă o sentinţă. Nu ştiu dacă ideea este bună sau nu. Dar să fie hun echilibru. Judecătorii reprezintă totuşi un corp de la care poate pleca însănătoşirea acestei naţii. Atât judecătorii din justiţie cât şi judecătorii de la CCR. Din punctul meu de vedere, cred că aceste două categorii trebuie să fie foarte protejate. De aici poate pleca însănătoşirea şi speranţa că trăim într-o ţară liberă. Trebuie să fie o dezbatere foarte sănătoasă, foarte serioasă şi cu foarte multă determinare, dar care să nu se lungească la nesfârşit".
Întrebat cum vede echilibrul, Dragnea a explicat că răspunsul, din punctul său de vedere, trebuie dat în cadrul dezbaterilor.
Şeful Camerei Deputaţilor a mai spus: "Ceva trebuie făcut, nu ne putem lamenta. Nu ştiu dacă mult, dacă puţin, dar îndoiala trebuie pusă. Toată lumea trebuie să aibă certitudinea că poate trăi liniştit şi confortabil în ţara lui. Şi că este protejat de lege, nu vânat de lege, asta e una din sursele acestei temeri care a început să se răspândească printre cei mai mulţi dintre români".
Potrivit liderului social-democrat, fiecare cetăţean trebuie să ştie să legea e făcută ca să-l protejeze, dacă acesta o respectă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de robin hood în data de 03.01.2017, 09:12)
"Este important ca fiecare om din România să ştie că, dacă n-a furat, nu a luat mită, dacă nu a dat mită, că nu a dat în cap, că n-a omorât pe cineva, trebuie să ştie că poate dormi liniştit." Asta e clar, cred ca oamenii de buna credinta nu se tem.Dar mai cred ca se va modifica in asa fel incat si cei care au facut toate cele sa poata dormi la fel linistit. Somnul natiunii naste monstrii!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2017, 09:29)
Somul rațiunii naște monștri. Unul dintre monștri este procurorul Eva, șantajat de sistem să acționeze la comandă, ulterior fiind aruncat la coș.
1.2. Foarte bine punctat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 03.01.2017, 12:58)
"oamenii vor să trăiască liberi în ţara lor", da, asa este, dar asta nu inseamna ca porcii care au jefuit si jefuiesc bugetul si resursele tarii sa "traiasca liberi". Sa traiasca, dar sa traiasca unde le este locul, adica in cotet!
Care dintre cei care sunt plimbati cu catusele la miini, in vazul lumii, ca ursul, n-a jefuit? Raspunsul este unul singur: toti au jefuit!
Jefuitori, adica porcii, au ajuns in conducerea statului si tin, pentru ca asta le dicteaza intelesul, Justitia inlantuita. Scapati Justitia din lanturile in care porcii o tin inlantuita si totul va fi bine in scumpa noastra tara.
Discursul asta demagogic nu-i a buna. Cum alta data au incercat, se pare ca "printr-o larga consultare publica", porcii se pregatesc sa-i smulga Justitiei si coltii care i-au mai ramas.
La anul si la multi ani!
1.3. Optica obtuza (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2017, 15:04)
Dar mai cred ca se va modifica in asa fel incat si cei care au facut toate cele sa poata dormi la fel linistit. Somnul natiunii naste monstrii!
Cei care au facut toate cele, sa doarma linistiti!?? sa darma linistiti, unde, dupa gratii?
2. In Romania mori cu dreptatea in mana
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2017, 09:14)
E foarte buna ideea de a ancheta judecatori, in special cei de la capatul liniei.
Am deschis proces desfacere CM ca m-am uitat 2 min daca s-a portat numarul de tel de pe o retea pe alta, m-a vazut directorul, s-a desfacut CM. Fondul mi-a dat dreptate. Apelul a dat dreptate firmei, definitiv. Judecatorii nu au luat in considerare hartiile ce le-am depus ca ...
Justitia din tara e ca nu te poti adresa direct justitiei din tara.
Mai am doua procese cu aceeasi firma eu nici nu ma prezint la procese.
Justitia din tara judeca dupa interese.
30 000 ron am cheltuit sa imi dovedesc nevinovatia, am scos mizeria dintr-o multinationala. Ei au cumparat judecatorii. Tariful e 100k euro dupa cum a fost judecatoarea greilor din fotball.