DRAGOŞ CABAT, ANALIST ECONOMIC: "ROBOR a crescut pe fondul declaraţiilor lui Isărescu"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 aprilie 2019

"ROBOR a crescut pe fondul declaraţiilor lui Isărescu"

Ieri, ROBOR la 3 luni a urcat la 3,34%, iar leul a câştigat 0,29 bani faţă de euro

Nivelul indicelui ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile creditelor în lei, a atins, ieri, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, 3,34%, în urma creşterii cu 0,11 puncte procentuale faţă de nivelul de 3,23%, înregistrat marţi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Tot ieri, moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro, BNR cotând un euro la 4,7585 lei, în scădere cu 0,29 de bani (-0,06%) faţă de cursul înregis-trat marţi, când moneda unică europeană valora 4,7614 lei.

Analistul economic Dragoş Cabat este de părere că ascensiunea indicelui ROBOR la 3 luni se manifestă pe fondul anunţului făcut de BNR, potrivit căruia ar urma să retragă lichiditate din piaţă.

Domnia sa ne-a explicat: "Câtă vreme scoţi lichiditatea din piaţă, este normal ca dobânzile să crească, iar dacă ele urcă, pentru că se poate inves-ti la o dobândă mai mare, moneda res-pectivă (leul) se apreciază în raport cu celelalte valute. După acest anunţ al BNR, cum că strânge lichiditatea din piaţă (că o gestionează mai bine, mai strict), aceste lucruri sunt implicite".

În şedinţa de marţi, pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidităţii de pe piaţa monetară. Totodată, banca centrală a decis menţinerea la 1,50% pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 3,50% pe an a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Evoluţia depinde foarte mult de volume, de câţi bani vor fi scoşi din piaţă, pentru că în funcţie de asta, băncile care au nevoie de bani vor fi mai mult sau mai puţin "disperate" şi vor da dobânzi mai mari sau nu, a mai spus analistul economic.

Precizăm că ROBOR la 3 luni a stag-nat, în perioada 25 martie - 02 aprilie 2019, la valoarea de 3,23%.

În data de 3 ianuarie a anului curent, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99%, cel mai scăzut nivel din 2019, fiind consemnat în ziua de 16 ianuarie: 2,87%.

Pe de altă parte, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,39% pe an, de la 3,32% pe an, iar ROBOR la 9 luni a ajuns la 3,52%, de la 3,48% pe an, în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni a fost cotat miercuri la 3,57% pe an, după o stagnare la 3,53% pe an din data de 25 martie, conform Agerpres.

Ieri, moneda naţională s-a apreciat şi în faţa dolarului american, cursul anunţat fiind de 4,2296 lei, mai mic cu 2,03 bani (-0,48%) faţă de valoarea de marţi, respectiv 4,2499 lei.

În acelaşi timp, moneda naţională a continuat să câştige teren în raport cu francul elveţian, ajungând la un curs de 4,2451 lei, în scădere cu 0,82 de bani (-0,19%), în comparaţie cu cotaţia precedentă, de 4,2533 lei pentru moneda elveţiană.

Nu în ultimul rând, gramul de aur s-a ieftinit, ieri, cu 25,48 de bani (-0,14%), până la 175,7212 lei, de la 175,9760 lei, cât se anunţase în ziua anterioară.

Ieri, senatorul Daniel Cătălin Zamfir a scris, în legătură cu acest subiect, pe pagina sa de Facebook: "ROBOR-ul a explodat! Adică l-au «umflat» iarăşi ca sa creeze presiune pe Guvern, sa se ştie cine e «şefu». Aşadar, a admis toată lumea că e un indice trucat, pe care Guvernatorul BNR îl manevrează cum vrea, sacrificând peste un milion de români, şi totuşi se continuă cu furtul. Trebuie corectată în Parlament OUG 114, sa se aplice şi creditelor în derulare, pe viitor, noul indice, calculat la tranzacţii!"

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Lasa ca vine Valcov in locul lui Isarescu si atunci nu stiu cine ne va mai scapa de la incapacitate de plata....

    1. In locul lui Isarescu mi-as lua concediu o luna si as delega lui Darius atributiile sa ne lumineze el cum scad ratele la jumate :) Daca nu punem dottori din PSD unde trebuie de aia nu suntem in stare sa scadem ratele :) Traiasca competenta PSD !

    a ajuns in situatia ingrata a celui care i sa da de intels ca nu mai este dorit, ca trebuie sa plece. Orice ar face nu-i bine. Daca vorbeste influenteaza ROBORul, daca tace, e si mai rau, nu informeaza poporul si acesta, neinformat, bineinteles, greseste.

    Este interesant de urmarit ce decizie, in legatura cu postul sau, va lua... ultimul mohican. 

    Poate-i explica cineva lui Mr Z ca guvernul si-a creat singur presiune aruncand cu bani din elicopter.Cand dai 85% din ce incasezi doar pe pensii si salarii e cam greu sa ai dobanzi mici , poate doar in Oltenia sa fie posibil :) Referinta la leu cat cea la dolar :) Pe bune ? Cat o sa tina ?

    1. "85% din ce incasezi doar pe pensii si salarii" - primesti premiul 1 pentru cel mai amuzant fake news al zilei de azi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb