Un randament total anual situat între 8 şi 10% reprezintă o aşteptare realistă pentru un investitor în principalele acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ne-a spus analistul CFA Dragoş Cabat, care a punctat că, pentru cei care nu vor să îşi asume riscuri, o opţiune foarte bună este investiţia în titluri de stat, pentru că oferă randamente real pozitive.
Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, săptămâna trecută s-a încheiat a doua emisiune de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei, care deja au fost înregistrate în sistemul BVB, cele în lei cu scadenţa de un an având dobânda de 3,5%, în timp ce titlurile cu maturitatea de trei ani poartă o dobândă anuală de 4%.
Analistul CFA ne-a declarat: "Sunt două comparaţii care pot fi făcute (n.r. între titlurile de stat şi alte investiţii). Una este faţă de inflaţie şi este bine că titlurile Fidelis au un randament real pozitiv, adică uşor mai mare decât inflaţia. Nu trebuie să fie mult mai mare, având în vedere că riscul este zero".
În ceea ce priveşte comparaţia cu investiţiile în acţiuni, Dragoş Cabat a punctat că, evaluarea poate fi făcută faţă de randamentul dividendelor, dar trebuie avut în vedere randamentul total, ce include şi câştigul sau pierderea de capital, care în situaţia în care preţurile acţiunilor scad, erodează rentabilitatea dividendelor.
"În ultimii ani, piaţa de capital din ţara noastră a avut un raport randament/risc foarte bun, în primul rând pentru că a oferit unele dintre cele mai mari randamente ale dividendelor (n.r. din lume).
Iar ţinând cont de faptul că în România, cu foarte puţine excepţii dividendele se plătesc anual, nu trimestrial, dividendul şi randamentul trebuie să fie mai mare", spune analistul CFA.
Săptămâna trecută, două case de brokeraj au publicat rapoarte privind estimările de dividende pentru anul viitor, iar potrivit calculelor noastre realizate pe baza datelor prezentate de societăţile de intermediere, în cazul estimărilor realizate de Goldring, randamentul mediu net al dividendelor emitenţilor din BET este de 6,5%, raportat la preţurile de la finele săptămânii.
BRK Financial Group prezintă trei scenarii (optimist, realist şi pesimist) privind profiturile companiilor pentru 2020 şi, implicit, a dividendelor posibil să fie acordate, iar în cazul celui realist şi plecând de la premisa că BRD-Groupe Societe Generale va acorda dividende, randamentul mediu pentru emitenţii din indice este de circa 5%, diferenţa faţă de estimările făcute de Goldring provenind şi din faptul că societatea din Târgu Mureş include în calcul şi acţiuni gratuite pentru Banca Transilvania, iar brokerii din Cluj nu.
"Din punctul meu de vedere, ţinând cont de riscurile pe care şi le asumă un investitor în piaţa românească, aşteptarea realistă ar trebui să fie pentru un randament total anual situat între 8 şi 10%", spune Dragoş Cabat, care atribuie o pondere mai mare câştigului din dividende, faţă de cel de capital.
Dar, investitorii sunt diferiţi, au toleranţă diferită la risc şi aşteptări diferite în ceea ce priveşte randamentele, aspecte ce le ghidează deciziile de investiţii, apreciază analistul CFA.
"Cei care îşi doresc un randament mai ridicat trebuie să se ducă în piaţa de capital. Dar pentru cei care nu vor să îşi asume riscuri, ţinând cont că au randamente real pozitive, titlurile de stat sunt foarte bune", a punctat Dragoş Cabat, adăugând: "De asemenea, consider că piaţa de capital românească oferă randamente bune în comparaţie cu cele ale titlurilor de stat, ţinând cont de plusul de risc pe care şi-l asumă investitorii".
Şi analistul economic Aurelian Dochia punctează că deciziile de investiţii se iau în funcţie de apetitul la risc al investitorilor, dar este de părere că, în mare parte investitorii individuali în acţiuni nu îşi construiesc portofolii care să replice structura unui indice.
"În general, cei ce se îndreaptă către bursă (n.r. către acţiuni), care au înclinaţia dar şi experienţa necesară, îşi formează propriile judecăţi, au preferinţe pentru anumite companii şi sunt dispuşi să îşi asume riscuri, în ideea de a bate piaţa. Iar unii reuşesc să obţină randamente mult mai mari decât media. Sunt puţini investitori individuali care urmăresc să replice structura unui indice. Asta fac investitorii instituţionali", ne-a spus Aurelian Dochia.
Pe de altă parte, analistul este de părere că trecem printr-o perioadă în care logica economică este răsturnată, iar rentabilităţile devin tot mai greu de obţinut.
"Trăim într-o lume în care goana după randamente a devenit extrem de complicată. Majoritatea investiţiilor aproape că nu mai dau randamente. Nu în România, dar în lume în general avem inflaţie negativă, sunt ţări sau poate chiar companii care se împrumută cu randamente negative şi totuşi atrag investitori. Este o situaţie total neobişnuită", spune Aurelian Dochia.
Iar în această cursă după randamente, o diferenţă de jumătate de procent contează foarte mult, a adăugat analistul economic, care a conchis: "Din acest motiv, diferenţa dintre 4%, cât au titlurile de stat, şi 5,5% cât să spunem că ar fi media randamentului dividendelor poate părea că nu este foarte mare, dar în condiţiile actuale este o diferenţă semnificativă".
În doi din ultimii trei ani indicele BET-TR, ce include şi dividendele plătite de companiile din BET, a avut rentabilităţi foarte bune, de 19,09% în 2017 şi de 46,89% în 2019, în timp ce în 2018, când piaţa a fost lovită pe finalul anului de OUG 114, randamentul coşului de acţiuni a fost de 4,3%.
După căderea puternică din febraurie-martie, cauzată de valul de vânzări în panică impulsionat de perspectivele sumbre ale economiei mondiale în condiţiile răspândirii pandemiei de Covid-19 pe întregul glob, BET-TR s-a înscris pe un trend ascendent, astfel încât de la începutul anului şi până în prima zi de tranzacţionare din decembrie mai avea o pierdere de numai 1,25%.
• Note
- În calculele randamentului dividendelor nu sunt incluse posibilele distribuţii suplimentare pe care companiile deţinute de stat este posibil să le acorde, mai ales având în vedere deficitul bugetar record din acest an, cauzat de efectele pandemiei de Covid-19 asupra economiei;
- BRD - Groupe Societe Generale nu a distribuit dividende din rezultatul lui 2019 la recomandarea Băncii Central Europene (BCE), dar grupul deţinut majoritar de francezii de la Societe Generale a înaintat recent o solicitare către BCE pentru acordul de a distribui bani acţionarilor. Dacă cererea se va aproba, BRK estimează un dividend de 1,64 lei/acţiune (aferent profitului anilor 2019 şi 2020), echivalentul unui randament net de 11,7% faţă de preţul acţiunii de la finele săptămânii trecute. Goldring estimează un dividend de 1,5 lei/titlu pentru BRD, cu un randament de 10,7%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 04.12.2020, 08:32)
pentru perioada 2021-2026 randamentul asteptat de mine la BVB va fi in zona 7%
pentru 2026-2032 urca in 8-9%
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2020, 10:36)
Eu zic să o lăsăm mai moale cu previziunile astea! Niciun Nobel pe economie nu se hazardeaza așa!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2020, 11:01)
Previziunile sunt in regula atat timp cat iti ofera un raport risc-recompensa foarte bun. Trading-ul adevarat asa se face. Multi traderi mari, care bat constant piata, au o rata a tranzactiilor castigatoare de sub 50%, chiar 30% sau si mai putin. Adica pierd des si putin si castiga mai rar, dar mult. Asa se compenseaza pierderile si se fac castiguri bune. Dar asta implica de obicei tranzactionare pe termene mai scurte.
1.3. ete..nobel! :) (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Vali în data de 04.12.2020, 12:06)
poate de asta nu am nici un Nobel in economie? :))) glumeam desigur.
pana in 2022/2023 dividendele vor fi in Valea Plangerii ...dupa aia isi mai revin si apoi devin de-a dreptul voioase in a doua jumatate a decadei.
p.s. nici un nobel in economie nu se hazardeaza sa zica astea pentru ca ei au un nume , o identitate de protejat ...si daca au scapat pasarica pe gura dupa aia lor le vine in cap.
Eu ce sa protejez? 4 litere (Vali) pe Bursa? :))))) .....
Totusi, e posibil eu sa am dreptate tocmai datorita maximei libertati de exprimare si a autenticitatii in opinie.
1.4. CE (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Lol în data de 04.12.2020, 16:16)
Au gresit batrani aia cand lau trezit pe ala noaptea ca a castigat premiu Nobel trebuia sa sune la tine care prevedeai o cadere mai mare decat sfarsitu lumii :))
2. fără titlu
(mesaj trimis de Eu în data de 04.12.2020, 09:45)
Asta pt ca e mult prea ridicat pretul activelor, actiunile sunt prea scumpe, la bvb, din lipsa de noi emitenti.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Vali în data de 04.12.2020, 12:07)
Da omule, ai pus un mare punct pe un mare I !
Daca bursa se mai decongestioneaza (trim 1/2021) automat randamentul va creste
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2020, 09:48)
BVB este o bursa de dividend, asta pentru ca companiile dau dividende mari, statul cere mult si preturile sunt mici asa ca randamentul e mare. Si probabil asa va ramane in urmatorii ani. Nu stiu daca asta e bine sau nu. De fapt arata ca nu avem companii de crestere si ca interesul este scazut - asta se vede in preturi. Pentru investitori e bine, dar e nevoie de mai multe companii mari, de sectoare, diversificare ...
3.1. Bursa de divident (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Adrian în data de 04.12.2020, 11:06)
E o perioada buna de acumulare, atat timp cat perspectivele sunt bune de crestere.. dar vesti precum cele a a micsora anumite fonduri in 5 ani... nu fac bine deloc. BVB nu prea e locul bun de specula ... E prea riscant si in general nu face bine celor ce investesc si isi doresc cresterea reala a companiilor pe baze stabile!
3.2. e rost de crestere trainica long-term (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Vali în data de 04.12.2020, 12:09)
daca iese PNL bursa va avea o mare surpriza placuta pe timp lung.
;)
se numeste .... cresterea la 4.75% a alocarilor pentru Pilonul 2 !
da, oameni buni, bani din intern, pe langa fondurile care vor veni din extern dupa ce dipsare pandemia asta - din 2022 incolo.
4. sunt in toane bune azi :)
(mesaj trimis de Vali în data de 04.12.2020, 12:14)
uite pentru ca sunt eu un zaharel de om si un baiat bun va dau un indicator de corelatie cu grad de peste 80% (in prezent! ...corelatia e variabila, nu fixa!).
cand veti vedea eur-usd in intervalul 1.245-1.255 (cu un eventual si neasteptat de mine spike la 1.278) , adica DXY in aria 87-88 (mai degraba 88.14-88.56 ca arie probabila, nu 87) , ei bine... atunci suna gongul si (cum zic americanii) ... grasa trage ragetul final :)) (mor dupa traducerea asta... e suculenta!) :))))
Urmariti intervalul 14 dec 2020 - 17 ian 2021 (pentru ragetul final al grasei!) ! :))
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Vali în data de 04.12.2020, 12:16)
vedeti ? nu imi trebuie nici nobel nici CFA nici mama dracului de agatat la gat ca diploma ca sa fiu SPOT ON! si sa o dau ca la carte (cu bani reali, apropo! )
:D
intre timp prietenii publici pot exhibitiona CFA-ul in public in contnuare :) in ultimele 12 luni si-au ajustat continuu tinta eur/ron ,in timp ce eu de acum 12 luni mentionam tinte eur/ron de peste 5 ron.
eh... daca imi lipseste nobelul si CFA-ul si n-am nimic de protejat! Vedeti ? :) ... :D
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2020, 17:34)
Valentine, modestia ta este geniala. Se apleaca in fata ei si STATY si TheBrute si Pribeagul si cu mine
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Vali în data de 04.12.2020, 17:52)
mai, fara caterinca acum... de 12 luni incoace amintesc de intervalul 5.0245 ron/1 euro ca prima rezistenta relevanta
in timpul asta m-am tot amuzat ca CFA tot a crescut lent dar sigur tinta pt eur/ron - pana a ajuns in proximitatea tintei mele :)
de ce sa fiu modest daca nu am de ce? :)
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Vali în data de 04.12.2020, 17:55)
oricum, cifrele din mesajul 4 sunt extrem de valide si eu personal am peste 250 k euro bani cash bagati in pozitia descrisa de mai sus.
in aria 88-88.50 acei euro vor deveni usd...cam pana la finalul lunii martie - inceput de aprilie (dupa 15-20 apr 2021 avem programat razboi in Iran si asta va influenta petrolul & dolarul - automat eu voi iesi din usd si reintru in euro).
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de Vali în data de 05.12.2020, 08:53)
dar dincolo de aria dxy 88-88.50 urmaresc cu mare interes si nitel mai jos aria dxy 84.5-85 (eur-usd 1.278 ; usd-ron 3.84-3.87).
Ianuarie 2021 va spune adevarata poveste!
4.6. legat de eur-ron (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de Vali în data de 05.12.2020, 09:27)
exista mai multe linii de rezistenta importante si alte cateva neimportante pentru publicul general dar importante pentru un trader (pe cele neimportante nu le amintesc aici).
cele generale sunt:
5.025 ron/1 euro (peste 85% sanse de atingere in 2021)
5.1411 ron/1 euro (10 % sanse atingere in 2021)
5.29/5.305 ron / 1 euro (5 % sanse atingere in 2021)
si ultima (daca are loc o spargere a 5.29/5.30) => 6.2-6.3 ron / 1 euro (0 % sanse atingere in 2021, aprox. 25% sanse atingere pana in 2022-2023).
daca aveti cunostinte de evolutie corelata a pietelor deja ati inteles modul in care bursa locala BVB va evolua din ce am descris eu monetar mai sus. :)
Nu am sa o zic clar, trebuie si voi sa invatati si sa cititi , sa depuneti efort pentru a va educa.
Sau sa va luati o diploma CFA :)))))))))))))))))))))))))))) Ahahahhahaaaaa :)))))
4.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2020, 11:04)
neaparat sa vorbesti cu dl Make sa-ti dea rubrica zilnica in Bursa. Daca te baga dimineata la 220V in 5 minute ai umplut 10 pagini cu delirul tau spre deliciul si admiratia profanilor. Obligatoriu trimite CV la bancile de investitii, lumea nu se mai descurca fara tine. E pacat sa te pierzi si sa te ratezi asa prin comentarii.
4.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de Vali în data de 05.12.2020, 12:33)
:)))) hai ma, esti rau! :)))
4.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2020, 12:58)
Valentine, analiza tehnica este o pseudostiinta. Si zodiacul vorbeste despre stele, dar nu este stiinta. Analiza tehnica este matematica elementara (media mobila pe 50, 200 zile etc) imbracata in niste grafice frumos colorate.
Dumneata afirmi suprematia matematicii elemetare asupra intelingentei umane si asupra lumii reale a evenimetelor mai mult sau mai putin aleatoare si care sunt greu de evaluat.
Sa-ti dau un exemplu. Veto-ul Poloniei si Ungariei. Este un eveniment ale carui consecinte asupra monedei euro sunt dificil de evaluat acum. Sau datoria unor tari din zona euro. Stim ca e o chestiune periculoasa, dar este greu de evaluat acum cand si cat va afecta moneda euro.
Sau poate in weekend Congresul SUA face un deal pe stimulii economici atat de asteptati. Este un eveniment care va avea consecinte asupra raportului euro-dolar. Cat, cum si cand ramane de vazut.
Dar dumneata ne oferi 100 de predictii care mai de care mai speciale, un adevarat delir, si ne mai si indemni sa le urmam si sa investim, lucru care intra si sub incidenta legii, daca nu ma insel.
Asa ca , Valentine, mai usor cu pianul pe scari
4.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.9)
(mesaj trimis de Vali în data de 06.12.2020, 01:18)
analiza tehnica functioneaza anticipativ.
analiza fundamentala e prin definitie post-factum, nu poate anticipa.
eu lucrez cu viitorul.
intelegi de ce nu pot crede in analiza fundamentala mai mult decat in analiza tehnica?
4.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.9)
(mesaj trimis de Vali în data de 06.12.2020, 01:21)
"Dar dumneata ne oferi 100 de predictii care mai de care mai speciale, un adevarat delir, si ne mai si indemni sa le urmam si sa investim, lucru care intra si sub incidenta legii, daca nu ma insel."
1. eu nu am indemnat pe nimeni la nimic.
2. eu afirm ce consider eu ca e de afirmat. Opiniile altora nu sunt treaba mea.
3. dreptul la opinie nu intra sub incidenta legii.
4. Esti un nesimtit daca faci apel la amenintari mascate in loc sa vii cu argumente seci, reci, cu cifre. Locul tau e inainte de 1989. Acolo se lucra cu amenintari pe fata sau voalate.
Mie nu mi-e frica de nici un om in masura in care rar am intalnit oameni care sa ma surprinda.
Pana si cu Dumnezeu am o relatie bazata pe colaborare, nu bazata pe frica.
Si vii tu sa ma ameninti ?
:) ...
4.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2020, 13:12)
Ma bucur ca ai o relatie buna cu Dumnezeu, inseamna ca ti-ai rezolvat toate intrebarile existentiale. Avantaj tu. Eu inca stau si ma intreb de ce mor copiii de cancer si de ce a fost nevoie ca tantarul si malaria sa omoare sute de milioane de oameni in istorie.
Nu te ameninta nimeni, dar vreau sa spun ca este riscant si arogant sa faci astfel de predictii. Stiu ca tu esti un geniu si ai „clare capacitati anticipative„, dar este foarte posibil ca un naiv sa se ia dupa tine si sa piarda bani din investitii.
1. legat de analiza tehnica, repet, este o pseudostiinta. Tu spui ca este anticipativa. Pai normal ca despre asta este vorba in discutia noastra. Nu are nici un fel de valoarea anticipativa, predictiva. Nu poti din preturile trecute ale actiunilor sa ghicesti preturile viitoare. Daca acest lucru ar fi fost posibil, logic,inca de acum 30-40 de ani, de pe vremea calculatoarelor 286 si inainte de internet, toata lumea ar fi investit dupa analiza tehnica. Am fi luat preturile din ziar, le-am fi introdus in programul de analiza tehnica si gata profitul...:) Ce simpla ar fi fost viata...
Doar ca analiza tehnica nu are valoare predictiva. Nici macar 60%. Nici macar 51%, ca asta ar insemna ca la 100 de pariuri pe mize egale ai castiga de 51 de ori si ai pierde de 49 de ori. Ar fi extraordinar sa se poata asa ceva, dar nu se poate.
2. toata lumea face de fapt analiza fundamentala. Luam evenimentele despre care citim, auzim si incercam sa le evaluam si sa anticipam ce efecte vor produce in viitor. Este o stiinta inexacta, dar nu avem alta solutie. Tragem concluzii si incercam tot timpul sa venim cu mai multe scenarii de investitii si sa le alegem pe cele care noi credem ca au cele mai mari probabilitati sa se intample. Dar intotdeauna, absolut intotdeauna, poti sa ai surprize si sa gresesti. Ca asa este viata, plina de surprize...:)
3. Tu spui ca analiza fundamentala este post-factum. Este o prostie ceea ce spui in sensul ca toate informatiile noastre sunt post-factum. Chiar si analiza tehnica, care este o chestie extrem de simplista, este post-factum pt ca preturile alea pe care tu le ei in calcul la media mobila de 200 zile, 50 zile, sunt deja din trecut. Sunt postfactum, cum iti place tie sa spui.
4. Nu stiu daca m-am facut inteles, dar o sa trag aici o concluzie. Analiza tehnica este o prostie pentru ca este o chestiune extrem, extrem de simplista, pe cand viata si lumea din jurul nostru sunt complicate si imprevizibile.
Si banii aia care se investesc in AI si in sisteme autonome de investitii (in roboti software) nu se investesc in analiza tehnica ci in niste chestii extrem de complicate care incearca sa stocheze, sa analizeze si sa evalueze fiecare stire si eveniment din viata reala. cam ceea ce facem si noi oamenii, doar ca fara atata implicare emotionala...)
4.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.12)
(mesaj trimis de Vali în data de 06.12.2020, 15:32)
asa cum stii si tu noi reluam aici o tema veche de discutie : analiza fundamentala vs analiza tehnica.
Stii foarte bine ca nu exista un raspuns definitiv, o alegere finala.
Oamenii cei mai isteti aleg un amestec de analiza tehnica si fundamentala.
Dar tinta e aceeasi: capacitatea predictiva in pietele de capital.
Inca o data repet: toate cifrele si anticiparile aduse de mine aici au in spate o analiza serioasa si in interes propriu (in primul rand).
E optiunea fiecaruia daca da atentie sau nu celor scrise de mine.
Dar asta nu ma opreste de la a-mi expune viziunea.
Am forta, am viziune, am orizont de intelegere si educatie specifica si , in primul rand, am idei si cuvinte. :)
Conform celor scrise de tine cred ca lucrezi in domeniul financiar, pe zona investitii sau ai avut/ai cel putin tangenta cu domeniul. Prea ai o viziune cuminte, "ortodoxa" (in sens etimologic - ortho+ doxa = opinie dreapta, viziune corecta / greaca).
Doar fraierii din diviziile de investitii ale bancilor aduleaza si preamaresc analiza fundamentala in detrimentul analizei tehnice.
Ia zi-i , asa ca m-am prins?!?
DXY 88.40 (eur-usd 1.245-1.25) sau daca sparge suportul de la 88.17 , urmeaza DXY 85-85.37 (eur-usd 1.278) ... :P
Na, ca tot informez oamenii sa ia decizii misto, sa le iasa si lor un banut ... avand in vedere ca in pozitionarile lor valutare ei practic vor face bani ... din pozitionarile OPUSE ale bancilor :) .
Daca isi tin banii in lei la banca in depozit ei finanteaza banca care banca face bani din banii clientilor.
Daca si-i tin in euro sau dolari in depozite ei indatoreaza banca in monede care se vor aprecia fata de un leu in coborare si astfel cand isi vor lua depozitele in euro/usd inapoi ... le va fi nitel mai bine (profitul fiind exprimat in mai multi lei).
Asadar , E EXTREM DE BINE CA POSTEZ CE POSTEZ EU AICI! E MAGISTRAL , pentru ca eu ajut oamenii in detrimentul bancilor! Bancherule! ....
4.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.12)
(mesaj trimis de Vali în data de 06.12.2020, 15:43)
"toate informatiile noastre sunt post-factum."
Au!
asta a durut rau! :)
mai omule, tu negi de la radacina o intreaga ramura de capacitate umana : intuitia & anticiparea.
Tu iti dai seama ce pozitie defectuoasa cognitiv ai? Refuzi din start un instrument folosit in cunoastere?
Esti absolut sigur ca obtinem informatii doar post-factum?
Ia mai gandeste-te o tura... si ai grija ca avem capacitati superioare , suntem oameni, nu ameobe verzi sa avem o pozitie pur reactiva (nu si anticipativa) in aceasta lume.
p.s. spre stiinta ta: am vazut intr-un documentar pe national geographic ca exista un animal in cazul caruia s-a demonstrat stiintific ca in timp real face analzia predictiva si ia decizii anticipative. E liliacul care in zbor, urmarindu-si prada, poate lua decizii de directie care sa nu fie in linie dreapta fata de prada sau conform logicii celui mai scurt drum. Practic pare ca liliacul zboara aiurea fata de insecta urmarita. De fapt liliacul chiar anticipeaza schimbarea de directie a respectivei insecte in zbor.
Deci o panarama de animal poate face natural analiza predictiva si poate anticipa si omul nu poate ? Are omul o existenta sub imperiul post-factualitatii , asadar traim continuu chiar si cu o milisecunda in trecut fata de realitatea materiala inconjuratoare noua?
Pe bune? ...
Te rog sa abandonezi asemenea viziuni si sa devii cu adevarat om.
Te invit sa pasesti in propriul viitor si sa iti dai drumul capacitatilor anticipative.
Paseste in viitor, anonimule!
4.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2020, 17:41)
Vorbe mari, Valentine si multa euforie. Un talmes balmes in capul tau. Lasa-ma cu liliecii :) Nimeni nu neaga capacitatea anticipativa si predictiva a omului. De cand ne nastem si pana murim facem planuri si predictii.
Orice om normal la cap isi bazeaza insa predictiile pe realitate, adica post-factum (ca tie iti place cuvantul asta) adica pe lucrurile, evenimentele care s-au intamplat. Nu? Ca doar asta inseamna post-factum = ceea ce s-a intamplat deja. Si incerc sa aflu tot timpul daca realitatea ulterior imi confirma sau nu predictiile, adica post-factum.
Cum ar fi sa-mi bazez investitiile pe faptul ca Valentin ma anunta ca in ian-feb.2021 apare o noua tulpina corona. Hai sa fim seriosi... :) Sau pe faptul ca euro se prabuseste fata de dolar incepand cu septembrie.2021, cum te-am vazut ca scrii in alta parte. Ne mai si prostesti ca serviciile germane de informatii ti-au spus tie nu stiu ce...
Imi pare rau, stiu ca te dezamagesc, dar nu pot.Ma bazez si eu pe ce se intampla si se discuta acum in lumea reala. Ca se discuta despre vaccin, despre veto-ul Ungariei, despre alegerile din SUA, despre ce zice Goldman Sachs ca se intampla cu pretul petrolului in 2021 etc.
5. fără titlu
(mesaj trimis de shyne în data de 04.12.2020, 12:29)
Hm, eu am un randamanet de 15% pe bvb anul acesta. Mare parte facut pe certificate aur, dar tot se pune.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2020, 12:43)
Au fost randamente bune anii trecuti, dar prevad ca o sa scada. 8-10% pe an cum spune in articol mi se pare realist. Certificatele pe aur nu sunt BVB. E mai mult specula, nu investitie, ceea ce e ok, nu e nicio problema cu asta.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2020, 06:08)
Cand investesti 200 euro este usor sa faci si sa te lauzi cu randamente de 15%
6. fără titlu
(mesaj trimis de Soho în data de 04.12.2020, 13:02)
Eu nu-mi fac griji de randamentul dividendului pentru 2021,poate fi de 8 de 15%, guvernul e in corzi ,va da ,însă acțiunile se vor tavali pe jos si nu vom avea curaj să le cumpărăm!!!?
Nu mai calculăm atunci randamente!
Vali,10 la opțiunea politică, 9 la economie ,corigent la previziuni!
Ce zici ?
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2020, 13:32)
Eu cred ca Pilonul II o sa tina piata. Sigur, o sa fie scaderi, dar exista sprijinul asta. Bineinteles ca nu vom avea curaj sa le cumparam. Nu garanteaza nimeni ca o sa isi revina. Uita-te la SIF-uri ce au fost si ce au ajuns.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Vali în data de 04.12.2020, 17:26)
:))))) uite rad la corijenta acordata
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de Soho în data de 04.12.2020, 18:45)
Peste 4 ani,sper să nu mai ratezi alegerile!
Ce zici? Ai cunoștințe economice...si prea multă energie neconsumata !
6.4. pt Vali si Soho (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2020, 19:08)
Pe bursa, orice se poate intampla oricand.
Astea fiind spuse, de ce preconizati scaderi la BVB in 2021 ?
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2020, 20:00)
Nu va scadea mare lucru pt ca alternativa care e ? sa tii cash la banca cu dobanda 0 sau sa iei bonds cu dobanda 0 deci zero pe linie asta e alternativa la bursa.
6.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2020, 20:12)
Ca asa-i. Nu sunt alternative. Dupa unele criterii piata americana e supraevaluata, dar dupa altele nu. De exemplu Morgan Stanley Asset Management nu vede SP500 supraevaluat. Vedeti analizele si rapoartele pe care le dau. Unele sunt free pe net.
6.7. nedumerire..ca raspuns (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de Soho în data de 04.12.2020, 21:42)
Dacă, la o pandemie,e drept urâtă S&P crește cu peste 15%, mă întreb cu cât ar crește în urma unui război devastator?
Clar că bursa e pe invers...
6.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de Vali în data de 05.12.2020, 09:05)
BVB nu are (din pacate) o personalitate prea bine dezvoltata si reactioneaza (inca) prea mimetic fata de bursele externe (in principal cele americane), desi legaturile economice efective si directe cu economia americana sunt minime.
Dar asta inca nu au inteles prea bine investitorii lu'peste de pe plan local.
Scade SUA, scadem si noi. Nu stim de ce. Asa...prosteste. :) Si viceversa. :))
Deci: e vorba de dinamica pandemiei in Ianuarie-Februarie 2021 si modul in care UE vs.SUA isi joaca cartile. E vorba de dinamica lockdown-urilor in cele doua structuri economice mamut.
Acesta e motivul.
Si (desi am fost lasat corijent la previziuni :)))) ...) uite mai fac o previziune (a se consuma previziunea ...with a grain of salt :) ...adica sa fie parcursa dar sa nu fie crezuta si luata ca atare ca adevarata...e doar o previziune , cu anume sanse de reusita sau...nereusita).
In Feb 2021 va fi observata raspandirea unei alte tulpini corona de o cu totul alta factura (ca profil genetic) fata de care vaccinurile deja create nu fac nimic, nu lupta. Da, adica e posibil sa retraim sem.1/2020 inca o data.
In Ianuarie 2021 se raspandeste pe nesimtite si in Feb 2021 e detectata si o sa cititi in presa despre ea.
Asta va fi o mare mare mare frana pentru burse.
Repet: nu o luati ca atare, desi eu stiu ca am capacitati clare anticipative (verificate de-a lungul timpului), am in acelasi timp mecanisme rationale de verificare si control fata de ce anticipez. Nu merg prosteste inainte.
Dar sa fiti pregatiti pentru un astfel de scenariu.
Vreti sa stiti de cand e de intrat pe bursa cu ochii inchisi fara sa fie probleme (desigur , e o metafora, nu o luati ca atare :)) "cu ochii inchisi") ... din martie-aprilie 2022.
Pana atunci vor mai fi valuri bruste in sus si in jos fara un trend multianual bine definit.
Eu cu banii mei (aprox. 250 k euro) acum sunt strict pe monede intr-o forma de hedging monetar (arbitraj monetar de baza , cu capitalizarea castigurilor din variatiile valutare pozitive).
Eu intru pe bursa (doar locala , fara alte tari) din trim 2/2022. Mai devreme nu vad sensul.
6.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.8)
(mesaj trimis de Vali în data de 05.12.2020, 09:15)
un pic de educatie pe analiza tehnica:
in legatura cu "din martie-aprilie 2022.
Pana atunci vor mai fi valuri bruste in sus si in jos fara un trend multianual bine definit. "
o evolutie laterala (asa cum e observata pe grafice) e depasita DOAR in momentul in care rezistenta multianuala e sparta si verificata mai apoi ca suport valid.
Mare atentie! Eu nu am zis ca martie-aprilie 2022 va fi minimul absolut pe care sa il cumpere si tzatza Leana de la piata care vinde patrunjel.
Ne-am inteles , da? Sa nu zica nimeni ca a inteles altceva.
Din martie-aprilie 2022 va exista nu un minim, ci confirmarea depasirii evolutiei laterale!
Minimul (sau entry-point-ul) nu e de precizat in public in masura in care altii platesc bani grei pentru genul asta de informatie.
Dar, desigur, entry point-ul e inainte de martie-aprilie 2022. :) ;)
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2020, 19:39)
Nouriel Roubini, NYU professor and former White House senior economist discuss why he predicts a depression will hit the global economy in the middle of the decade.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Vali în data de 05.12.2020, 09:08)
ete...Paula! In the middle of the decade :)
lasa-l pe Roubini ... a mai bagat chestii si a dat-o in bara.
nu il mai urmaresc de ceva vreme , e un cretin.
7.2. Da, chiar am tupeu! (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de Vali în data de 05.12.2020, 09:19)
uite eu o sa "votez" pe bursa locala BVB cu peste 250 mii euro impotriva lui Roubini pe care de altfel mictionez cu jet absolut, ca sa ma exprim academic.
Si banii mei si eu stim mai mult decat Roubini !
Daca eu zic ca asa va fi, asa va fi si nu dau 2 lei vechi pe viziunea depresiva a lui Roubini. A avut si el dreptate o data si dupa aia toti au stat in gura lui !
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de Soho în data de 05.12.2020, 18:32)
BVB e mimetică, sunt de acord,dar DAXul e sub noi ,imprimantă nu altceva! Mai fricosi ca germanii nu sunt alții! Urmeaza japonezii ,mai ales când e entuziasm, apoi francezii! Englezii au o relativa independentă, iar chinezii sunt altceva ! Per total SUA decide direcția!
Cu Roubini ai dreptate: între 2012-2017 anunța anual catastrofe ,vorbea de " furtuna perfectă " .Totuși, el avea dreptate, dar bursele sunt pe steroizi, altfel cum să interpretăm faptul că bursa americană s-a dublat de la maximele din 2008,S&P a crescut de la un minim de 666 (!!!?) iar acum e la 3700 aproape! S-a dublat, triplat etc PIBul american? Sunt pe bursă să câștig, fac cel puțin câteva tranzacții săptămânale, am profit, anul ăsta mic ,dar asta nu e bursă!
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de Vali în data de 06.12.2020, 01:28)
bursele americane nu sunt economia americana.
ei acolo constituie exemplul perfect de decuplare economie-piete de capital.
Li s-a stricat jucarica. Sau au stricat-o voit pentru a induce "pozitivitate" in poporul american, cel care e bland-ovin detinator de 401k. :)
Cu Roubini raman la parerea initiala. Rolul a capturat persoana. A avut rolul de profetul iadului la criza anterioara. Apoi nu si-a mai putut depasi rolul si pozitia atribuita public a capturat persoana , ma intelegi?
De asta mictionez vesel pe opiniile lui Roubini. Omul e mort. A pierdut batalia dintre persoana Roubini si rolul public al lui ROubini.
Doar imaginea publica vorbeste.
Persoana autentica si sincera Roubini a murit.
Eu nu ascult de mortaciuni.
Eu sunt viu si eu vad inainte, in viitor, pasii.
7.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2020, 21:25)
Daca mai dai mult in vileag de NYSE ma dau in gat in ziaru Bursa !
De ce strici magia magilor ce controleaza hartia verde ?
Doar pentru ca esti mai roman decit unii dintre romii de pe aci asta nu inseamna ca e bine sa le deschizi ochii !
Lasa timpul sa-i trezeasca....