Ministrul grec al justiţiei, Nikos Paraskevopoulos, a ameninţat ieri că va da undă verde implementării unei decizii a Curţii Supreme de la Atena, până în prezent neaplicată, ce prevede posibilitatea confiscării bunurilor germane de pe teritoriul grec, drept compensaţie pentru crimele şi pagubele comise de nazişti în Grecia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP, citat de Agerpres.
"Cu titlu personal, cred că autorizarea aplicării acestei decizii trebuie dată şi sunt gata să o dau", a declarat oficialul grec în timpul unei dezbateri parlamentare pe tema reactivării unei comisii a legislativului de la Atena constituite pentru investigarea crimelor comise de nazişti.
El a recunoscut totodată că aplicarea respectivei decizii este, "sub aspect juridic, o problemă complexă", iar o hotărâre definitivă în acest sens depinde de evoluţia negocierilor dintre Atena şi Berlin, precum şi de avizul parlamentului grec.
Urmaşii greci ai victimelor din Al Doilea Război Mondial cer de circa 20 de ani despăgubiri statului german, dar Berlinul a refuzat mereu să dea curs acestor solicitări, considerând că problema respectivelor compensaţii a fost soluţionată printr-un acord bilateral în anul 1960.
În urma unor astfel de plângeri, un tribunal grec a decis în anul 1997 că Germania trebuie să plătească 28,6 milioane de euro. În anul 2000, în urma unei alte plângeri formulate de apropiaţii victimelor masacrului de la Distomo (în centrul Greciei) şi pe baza deciziei din 1997, Curtea Supremă de la Atena a hotărât că averile germane de pe teritoriul grec pot fi confiscate, dar ministrul socialist al justiţiei de la acea vreme nu a autorizat aplicarea hotărârii.
Deşi majoritatea partidelor greceşti consideră că Germania trebuie să plătească Greciei indemnizaţii de război, problema a fost readusă oficial în discuţie doar de stânga radicală Syriza, după ce a preluat recent conducerea executivului. În ce priveşte sumele pe care Grecia le pretinde, estimarea autorităţilor de la Atena este de circa 108 de miliarde de euro pentru infrastructurile distruse, plus rambursarea unui împrumut forţat acordat naziştilor între anii 1942 şi 1944, a cărui valoare actualizată ar fi de circa 54 de miliarde de euro.
Dar şi noul guvern de la Atena s-a lovit de un refuz ferm din partea Berlinului, care apreciază că problema despăgubirilor este "închisă definitiv", după cum a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, care a îndemnat autorităţile de la Atena să se concentreze pe temele de actualitate şi de viitor, admiţând totuşi că Germania este conştientă de "responsabilitatea ei istorică pentru suferinţele pe care regimul nazist le-a provocat în numeroase ţări din Europa".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2015, 08:26)
Atentie domnule ministru al justitiei: "În anul 2000, în urma unei alte plângeri formulate de apropiaţii victimelor masacrului de la Distomo (în centrul Greciei) şi pe baza deciziei din 1997, Curtea Supremă de la Atena a hotărât că averile germane de pe teritoriul grec pot fi confiscate, dar ministrul socialist al justiţiei de la acea vreme nu a autorizat aplicarea hotărârii.
La noi se pare ca lucrurile stau invers.
1.1. Despre ce averi este vorba? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de TF în data de 12.03.2015, 09:44)
Si cum se fac despagubirile? Tampenii.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2015, 10:14)
Va rasturna buturuga mica, carul mare?
2. fără titlu
(mesaj trimis de New yo în data de 12.03.2015, 10:12)
Se mai deschide un front in Europa?
Germania ar trebui "desfiintata" pentru cate distrugeri a facut in lume, in al doilea razboi mondial.
Germania, in przent dicteaza, recunoaste, dar nu plateste.
2.1. istoria (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Obama în data de 12.03.2015, 10:37)
trebuie aprofundata in astfel de cazuri. In anii 40-45, Germania a distrus, intr-adevar, mai mult sau mai putin, in tari pe care le-a ocupat oficial sau neoficial. In Romania de exemplu, cel putin la inceputul razboiului, in schimbul petrolului si cerealelor, primeam armament si/sau aur.
Lasand la o parte Germania... vine intrebarea cat a distrus URSS? De fiecare data cand vine vorba de crime sau distrugeri comise de nazisti, lumea ar trebui sa se intrebe despre aceleasi lucruri pe care le-au facut comunistii. Iar comunistii... au fost campioni absoluti la furturi, distrugeri si crime!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2015, 10:54)
Sa plateasca si ei! dam un telefon/un ordin lui Putin?
3. Decontare?
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 12.03.2015, 10:56)
Oare se cere un decont international generalizat? Adica, vor incerca marile puteri sa ramburseze datoriile pe care le au la tarile mai mici? Adica si pentru noi? Nu de alta, insa Grecia poate hotara judecatoreste ce-si doreste ea, insa sa nu uitam ca cel de-al doilea razboi mondial s-a incheiat cu semnarea unor acorduri generale de impartire a drepturilor si datoriilor tuturor, ca acord general de pace. Sau n-a fost asa? Sau acum unii nu vor sa mai recunoasta aceste acorduri? Adica pornim iar un mic razboi? Normal, daca unele tari sunt datoare la celelalte, acest lucru ar trebui negociat bilateral, eventual multilateral daca e vorba de mai multe tari. Insa sa iei acum lucrurile de dinaintea acordului de incheiere a razboiului si sa-l revezi, asta e foarte periculos. Mai ales ca problemele au fost in general ale tarilor in care coruptia si hotia au stapanit peste 50 de ani. Adica Grecia, Spania, Romania, etc. Iar acum, sa vina niste conducatori din aceste tari care s-au dovedit in timp neeficiente social si economic (datorita alegerilor gresite ale administratorilor politici si economici), sa refaca acordurile de la incheierea razboiului mondial, mi se pare asa, o nesimtire prea mare. Intareste proverbul: un deget ti-am dat, tu mana mi-ai luat... Asta se poate insa rezolva, dar aveti grija, ca revendicarile acestea cam ne-etice sunt facute tot de catre conducatori corupti, saraci, avizi de putere, asta sa fie clar. Iar in cazul Greciei, faptul ca nu poarta cravata, ca este mai exotic omul, ca sunt acesti oameni mai declarativi in partea sociala a lucrurilor, nu inseamna nimic de tot. Si ei s-au bagat in ceva si nu mai stiu cum sa iasa din asta. Au promis marea cu sarea, fara sa masoare prea mult adancimea si volumul lor, iar acum cand vad ca n-au cum sa materializeze promisiunile, incearca tot felul de diversiuni. Dar asta este tot ne-etic si o necinste, in general, ba chiar si in particular.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de adi în data de 12.03.2015, 14:46)
trebuie si rusia sa ne plateasca despagubiri de razboi pt. closca cu puii de aur si tot tezaurul si anglia si sua pt. cat a bombardat ploiestiul si din nou rusia pt. ca ne -a luat moldova, avem si noi la bani de luat ce sa mai zicem de austro-ungaria pt. pogromurile si asupririle din transilvania, iar de invaziile turce!! barem turcia ne e datoare vanduta!posibil si grecii pt. ca in anticitate ne-au ocupat teritoriile prin orasele lor port, iar de romani (respectiv statul italian) pt. cele doua razboaie daco-romane si decapitarea lui decebal cred ca sunt sute de miliarde plus dobanzi de inarziere de 2000 de ani traim ca nababii 5 generatii dupa noi numai din dobanzi!!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2015, 15:13)
vorbesti ca un grec din comisie...da' cu calu' ce ai avut ?
3.3. Mda (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Traian în data de 12.03.2015, 23:31)
@anonim. Esti un mare cre tin!