DREPT LA REPLICĂ ASTRA Asigurări nu are datorii către statul român

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 februarie 2004

Ca urmare a articolului publicat în paginile cotidianului dvs. "Justiţia contrazice Finanţele în privinţa datoriilor societăţii ASTRA", ne exprimăm consternarea şi suprinderea asupra fap-tului că un ziar de talia cotidianului Bursa permite publicarea unor afirmaţii eronate şi tendenţioase pe marginea unui aşa-zis "subiect" apărut cu un an în urmă. Deşi am răspuns pe marginea acestui subiect şi în luna februarie a anului trecut, ziaristul dvs., d-na Anca Doicin recidivează, comiţînd aceeaşi eroare de a afirma că ASTRA are de achitat datorii către statul român.

Considerăm că aceste greşeli repetate pot induce în eroare opinia publică, şi aduc prejudicii de imagine companiei noas-tre.

Vă reamintim că ASTRA Asigurări este una dintre cele mai solide şi corecte companii de asigurări de pe piaţa româneas-că, rezultatele sale dovedind acest lucru: ASTRA Asigurări a înregistrat în cursul anului 2003 încasări de peste 1000 mld lei şi a plătit despăgubiri asiguraţilor săi de peste 500 mld lei. De aceea, în spiritul res-pectării dreptului de informare corectă a publicului cu privire la compania care asigură în acest moment Armata Română, singura companie de asigurări românească cu o activitate extinsă pe piaţa maritimă din bazinul Mării Mediteraneene, care a investit în dezvoltarea reţelei sale teritoriale, ne simţim obligaţi să reacţionăm în vederea (re)stabilirii adevărului. În acest sens, considerăm că cititorilor ziarului Bursa trebuie să li se aducă la cunoştinţă întregul istoric şi rezultatele acţiunilor întreprinse în cazul aşa numitelor "datorii" pe care ASTRA Asigurări le-ar avea la Ministerul de Finanţe.

Pentru ca cititorii dvs să înţeleagă corect cursul evenimentelor, trebuie să facem precizarea că redactorul articolului men-ţionat face o gravă confuzie între două procese pe care ASTRA Asigurări le-a intentat Ministerului de Finanţe.

Primul proces are următorul istoric: în cursul lunii iulie 2002 Ministerul Finanţelor a întreprins un control anual de rutină, în urma căruia s-a în-toc-mit pe data de 16.07.2002 un proces verbal din care rezultă că ASTRA ar fi trebuit să plătească statului român aproximativ 133 mld lei, reprezentînd impozitul pe profit, taxele aferente fondului naţional de învăţămînt şi amenzi. Potrivit legii, ASTRA avea dreptul de a contesta rezultatul controlului întreprins, şi abia după soluţionarea contestaţiei, în cazul în care rezultatul contestaţiei ar fi fost negativ, iar societatea noastră nu şi-ar fi achitat obligaţiile, Minis-terul Finanţelor putea trece la emiterea titlurilor executorii. ASTRA Asigurări a contestat la Direcţia Generală pentru Solu-ţionarea Contestaţiilor din Ministerul Finanţelor Publice (DGSC) procesul verbal din data de 16.07.2002. Fără a mai aştepta soluţionarea contesta-ţiei depuse de ASTRA Asigurări la DGSC, Ministerul Finanţelor a emis titlurile executorii, pe baza procesului verbal din 16.07.2002. Aşa cum era firesc, ASTRA Asigurări se adresează instanţei, mai exact Judecătoriei Sector 1 Bucureşti, contes-tînd titlurile a căror executare s-ar fi făcut în baza unui proces verbal asupra căruia DGSC nu se pronunţase. Contestaţia ASTRA este admisă de Judecă-torie. Totuşi, Ministerul Finan-ţe-lor face recurs, iar Tribunalul Bucureşti hotărăşte rejudecarea contestaţiei privind punerea în aplicare a titlurilor executorii. În data de 12.12.2003 Jus-tiţia dă cîştig de cauză companiei ASTRA Asigurări în ce priveşte punerea în aplicare a titlurilor executorii, în sensul anu-lării acestora.

Cel de-al doilea proces are ur-mătorul istoric: în data de 06.11.2002 DGSC din MF răs-punde la contestaţia ASTRA referitoare la procesul verbal din 16.07.2002, printr-o decizie în care se reduce cuantumul obligaţiilor ASTRA către MF de la 133 miliarde lei, la aproximativ 98 miliarde lei. Ca urmare a acestei decizii ASTRA Asigurări a înţeles să facă un efort financiar deosebit, onorîndu-şi cu celeritate această obligaţie. Totuşi, conducerea ASTRA Asigu-rări a considerat că obligaţiile ce reveneau societăţii în baza aces-tei decizii, şi care repetăm, fuseseră deja plătite, nu au fost determinate corect. De aceea a decis contestarea în Justiţie a deciziei DGSC din MF din data de 6.11.2002.

Sîntem nevoiţi să repetăm (în special pentru d-na Anca Doicin, autoarea articolului), că în momentul de faţă se mai află pe rol doar procesul între ASTRA Asigurări şi Ministerul Finanţelor, privind contestarea deciziei din 6.11.2002. Pînă la acest mo-ment instanţa competentă, Curtea de Apel Bucureşti (CAB), nu s-a pronunţat asupra cauzei. Avînd în vedere că instanţa nu s-a pronunţat încă în acest caz, sîntem uimiţi să constatăm că în articolul publicat de dvs. autoarea face referiri nefondate cu privire la o "decizie definitivă" care nu a fost încă dată!

Ţinînd cont că ASTRA Asigu-rări şi-a achitat deja obligaţiile de 98 mld lei, rezultate în urma deciziei DGSC din 6.11.2002, oricare ar fi hotărîrea Curţii de Apel, ASTRA nu ar mai avea în nici un caz debite de achitat către statul român, aşa cum eronat afirma autoarea articolului menţionat. Este logic că dacă CAB va da cîştig de cauză Ministerului Finanţelor, atunci litigiul s-ar stinge, ca urmare a constatării că ASTRA şi-a achitat deja aceste obligaţii. Pe de altă parte, situaţia ar avantaja compania noastră dacă ASTRA Asigurări ar cîştiga acest proces.

Credem că nivelul deplorabil al prestaţiei autorului, Anca Doicin, care şi-a construit articolul plecînd de la o gravă confuzie între obiectul celor două procese, este rezultatul neprofesionalismului sau nepriceperii referitor la cunoaşterea cursului firesc al unui demers juridic. Astfel, domnia sa face o regretabilă confuzie între contes-tarea titlurilor executorii şi contestarea debitelor stabilite de Ministerul de Finanţe. Oricîtă clemenţă am manifesta, nu înţelegem totuşi care este logica după care se ghidează redactorul dvs. cînd afirmă cu obstinenţă că societăţii noastre i-au fost "şterse datoriile", sau că "timpul a jucat feste" - companiei noastre.

De asemenea, nu înţelegem de ce în momentul în care companii de elită de pe piaţa româ-nească de asigurări - aşa cum este ASTRA Asigurări - se află pe un trend ascendent, depă-şind cu siguranţă aşteptările competitorilor săi, tocmai atunci apar aşa-zise "probleme" insuficient şi eronat argumentate, de natură să afecteze imaginea companiei şi implicit în-crederea asiguraţilor.

Încă de anul trecut am făcut precizările necesare înţelegerii corecte a "temei" aduse de cotidianul dvs. în atenţia opiniei publice. Avem convingerea că această expunere detaliată este suficientă pentru ca cititorii ziarului Bursa să fie corect şi complet informaţi asupra situaţiei reale cu privire la acest subiect.

Considerăm că toate detaliile tehnice prezentate mai sus demonstrează fără echivoc tenden-ţiozitatea aşa-ziselor "argumente" aduse de autoarea articolului mai sus menţionat. Vă asigurăm că ASTRA Asigurări va continua să-şi onoreze cu celeritate toate obligaţiile către partenerii săi (inclusiv statul ro-mân), şi că vom continua să ne apărăm imaginea pe toate căile legale, inclusiv în cazul de faţă.

Cu stimă,

Dan Domniţanu, Vicepreşedinte ASTRA Asigurări

Notă:

Publicăm alăturat (aşa cum procedăm de obicei) dreptul la replică solicitat de către societatea de asigurare "ASTRA", ca răspuns la articolul "Justiţia contrazice Finanţele în privinţa datoriilor ASTRA". Surprinde tonul destul de dur al reprezentanţilor companiei la adresa jurnalistului nostru, pe care îl acuză de neprofesionalism şi tendenţiozitate. Subliniem că redactorul nostru a aşteptat zadarnic, timp de aproape două săptămîni, un răspuns clarificator din partea societăţii pe marginea subiectului datoriilor companiei "ASTRA" către stat. Faptul că în două săptămîni, reprezentanţii societăţii nu au dat nici un semn că ar răspunde solicitărilor, nici măcar că ar dori să comenteze acest subiect, îl putem interpreta şi ca o încercare de a înăbuşi publicarea articolului. Este de neînţeles de ce conducerea societăţii "ASTRA" a ales să aştepte întîi publicarea articolului pentru ca abia apoi să îşi spună punctul de vedere asupra subiectului. Mai trebuie menţionat că, reprezentanţii societăţii nu ne-au pus la dispoziţie nici un document care să susţină afirmaţiile din acest drept la replică. În aceste condiţii, ziarul "Bursa" s-a adresat Ministerului Finanţelor să clarifice situaţia datoriilor către stat pe care conducerea "Astra" susţine că le-ar fi achitat de mult timp. (ZIARUL "BURSA")

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb