DREPT LA REPLICĂ BNR: "Nu pierdurăm, ci câştigarăm"

ADRIAN VASILESCU, CONSILIER AL GUVERNATORULUI BNR
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 octombrie 2010

Ziarul "Bursa" de luni 11 octombrie, sub semnătura doamnei Izabela Sârbu, a publicat articolul intitulat "Pierdurăm vreun miliard de dolari". Autoarea se referă la plasamentele în titluri federale americane, făcute de către Banca Naţională a României, din rezerva de valute, ieşindu-i din calcule o pierdere de 1,4 miliarde de dolari. Socoteală greşită. Căci nu pierdurăm, ci câştigarăm.

Să recalculăm. Într-adevăr, datele primare din articol, corecte de altfel, sunt luate de pe site-ul Trezoreriei SUA. Instituţia în cauză a publicat, pe ţări, sursele din care îşi finanţează deficitul. Iar acolo e trecută Româ-nia şi nu Banca Naţională a Româ-niei. Iar suma de 10,8 miliarde de dolari, care apare în dreptul ţării noastre, e adunată din plasamentele mai multor companii româneşti, cărora li se adaugă BNR. Cert e că suntem departe de a ne număra "între cei mai mari deţinători din lume de bonduri federale emise de Trezoreria SUA", cum se afirmă în articol. Greii sunt China şi Japonia, cu câte 800 de miliarde de dolari fiecare, chiar Polonia, cu 22 de miliarde de dolari, e departe de vârf; iar Româ-nia, cu 10 miliarde de dolari, e ultima dintr-o listă de 36 de investitori.

Desigur, Banca Naţională inves-teşte în titluri americane. Să fi făcut plasamente ce "nu s-au dovedit a fi prea inspirate", cum se arată în articol? Nicidecum. De ani buni, bondurile americane figurează între cele mai avantajoase plasamente din lume. Iar aceste bonduri n-au nicio legătură directă cu mişcarea dolarului în raport cu euro, cum crede doamna Sârbu. Randamentele lor nu sunt în niciun fel dependente de piaţa valutară. Să presupunem că am plasa în bonduri americane un miliard de dolari. Ce primim înapoi? Desigur, un miliard de dolari, plus dobânda cuvenită, fără nicio raportare la cursul dolar-euro. Randamentul fiind mai bun decât am putea obţine din orice altă investiţie în titluri financiare cu un grad ridicat de siguranţă.

Există, fireşte, şi o legătură între plasamentele în astfel de titluri şi cursul dolarului. Dar e indirectă. Mai exact, statistică. În rezerva BNR, ajunsă acum la un record istoric, sunt mai multe feluri de valute: euro, dolari, lire sterline, DST. Pentru a uşura comunicarea statistică, raportările se fac într-o singură valută: în euro. Cantitatea de dolari din rezervă e transformată din considerente statis-tice - dar nu şi efectiv - în euro. Nici aici însă "nu pierdurăm", ci "câştigarăm". În 9 luni din 2010, dolarul s-a apreciat cu 18 la sută timp de şase luni şi s-a depreciat cu 13 la sută timp de trei luni. Câştigul: plus 5 la sută. Repet însă: câştigul nu este efectiv, ci doar pe hârtie. Cum şi pierderea ar fi fost tot pe hârtie.

Există însă şi un câştig efectiv: randamentul obţinut de Banca Naţională a României în bonduri federale americane. Un câştig şi nu o pierdere.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Doua la primarie, doua la prefectura... numara d-le Vasilescu poate iti iese cum vrei.Eu nu pot sa observ decat ca soldul datoriei SUA fata de Romania aproape s-a dublat din iunie 2010 pana in iulie 2010.In cazul asta cum ai luat mata in calcul evolutia dolaruli din ianuarie pana in iunie? Nu trebuia sa vezi ca, daca ai cumparat pe maxim in iunie, nu ai profitat decat de caderea dolarului, ratand crestererea? E greu, mon cher...

    1. Deci SUA ne datoreaza de doua ori mai mult? WOW, asta e chiar nastrusnic.

      E asa tataie ca habar n-ai? Pai daca tu cumperi obligatiuni ale unui stat, atunci statul respectiv este dator sa rascumpere obligatiunile si sa-ti dea si dobanda... E normal ca el creste datoria fata de tine... numai ca asta se face platind obligatiunile... adica dai din banii luati de la FMI exact pe aceste obligatiuni... si pierzi odata cu caderea dolarului...

    Doua la primarie, doua la prefectura... numara d-le Vasilescu poate iti iese cum vrei.Eu nu pot sa observ decat ca soldul datoriei SUA fata de Romania aproape s-a dublat din iunie 2010 pana in iulie 2010.In cazul asta cum ai luat mata in calcul evolutia dolaruli din ianuarie pana in iunie? Nu trebuia sa vezi ca, daca ai cumparat pe maxim in iunie, nu ai profitat decat de caderea dolarului, ratand crestererea? E greu, mon cher...

    Comparatia cu China si Japonia mi se pare total absurda. Pai noi ne comparam cu China care n-are ce face cu banii si ii baga in toate prostiile ? Si nu, nu e ultima din lista, la puterea financiara a Romaniei nici nu trebuia sa fie in lista aia a celor mai mari finantatori ai guvernului SUA.

    Pilotii orbi, articol publicat de Mircea Eliade, in ziarul Vremea, 1937

     

    Imoralitatea clasei conducatoare romanesti, care detine “puterea” politica, de la 1918 incoace, nu este cea mai grava crima a ei. Ca s-a furat ca in codru, ca s-a distrus burghezia nationala, in folosul elementelor alogene, ca s-a napastuit taranimea, ca s-a introdus politicianismul in administratie si invatamant, ca s-au desnationalizat profesiunile libere – toate aceste crime impotriva sigurantei statului si toate aceste atentate contra fiintei neamului nostru ar putea – dupa marea victorie finala – sa fie iertate. Memoria generatiilor viitoare va pastra, cum se cuvine, eforturile si eroismul anilor cumpliti 1916- 1918 – lasand sa se astearna uitarea asupra intunecatei epoci care a urmat unirii tuturor romanilor. 

     

    Dar cred ca este o crima care nu va putea fi niciodata uitata: acesti aproape douazeci de ani care s-au scurs de la unire. Ani pe care nu numai ca i-am pierdut (si cand vom mai avea inaintea noastra o epoca sigura de pace atat de indelungata?!) – dar i-am folosit cu statornica voluptate, la surparea lenta a statului romanesc modern. Clasa noastra conducatoare, care a avut franele destinului romanesc de la intregire incoace, s-a facut vinovata de cea mai grava tradare care poate infiera o elita politica in fata contemporanilor si in fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politica. Nu e vorba de o simpla gainarie politicianista, de un milion sau o suta de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui insasi existenta istorica a neamului romanesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vad. 

     

    Intr-una dintre cele mai tragice, mai furtunoase si mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut mult incercata Europa – luntrea statului nostru este condusa de niste piloti orbi. Acum, cand se pregateste marea lupta dupa care se va sti cine merita sa supravietuiasca si cine isi merita soarta de rob – elita noastra conducatoare isi continua micile sau marile afaceri, micile sau marile batalii electorale, micile sau marile reforme moarte. 

     

    Nici nu mai gasesti cuvinte de revolta. Critica, insulta, amenintarea – toate acestea sunt zadarnice. Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vad, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de capetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins. 

     

    Istoria cunoaste unele exemple tragice de state infloritoare si puternice, care au pierit in mai putin de o suta de ani, fara ca nimeni sa inteleaga de ce. Oamenii erau tot atat de cumsecade, soldatii tot atat de viteji, femeile tot atat de roditoare, holdele tot atat de bogate. Nu s-a intamplat nici un cataclism intre timp. Si deodata, statele acestea pier, dispar din istorie. In cateva sute de ani dupa aceea, cetatenii fostelor state glorioase isi pierd limba, credintele, obiceiurile – si sunt inghititi de popoare vecine. 

     

    Luntrea condusa de pilotii orbi se lovise de stanca finala. Nimeni n-a inteles ce se intampla, dregatorii faceau politica, negutatorii isi vedeau de afaceri, tinerii de dragoste si taranii de ogorul lor. Numai istoria stia ca nu va mai duce multa vreme povara acestui starv in descompunere, neamul acesta care are toate insusirile in afara de cea capitala: instinctul statal. 

     

    Crima elitelor conducatoare romanesti consta in pierderea acestui instinct si in infioratoarea lor inconstienta, in incapatanarea cu care isi apara “puterea”. Au fost elite romanesti care s-au sacrificat de buna voie, si-au semnat cu mana lor actul de deces, numai pentru a nu se impotrivi istoriei, numai pentru a nu se pune in calea destinului acestui neam. Clasa conducatorilor nostri politici, departe de a dovedi aceasta resemnare, intr-un ceas atat de tragic pentru istoria lumii – face tot ce-i sta in putinta ca sa-si prelungeasca puterea. Ei nu gandesc la altceva decat la milioanele pe care le mai pot agonisi, la ambitiile pe care si le mai pot satisface, la orgiile pe care le mai pot repeta. Si nu in aceste cateva miliarde risipite si cateva mii de constiinte ucise sta marea lor crima, ci in faptul ca macar acum, cand inca mai este timp, nu inteleg sa se resemneze. […] 

     

    Stiu foarte bine ca evreii vor tipa ca sunt antisemit, iar democratii ca sunt huligan sau fascist. Stiu foarte bine ca unii imi vor spune ca “administratia” e proasta – iar altii imi vor aminti tratatele de pace, clauzele minoritatilor. Ca si cand aceleasi tratate l-au putut impiedica pe Kemal Pasa sa rezolve problema minoritatilor, macelarind 100.000 de greci in Anatolia. Ca si cand iugoslavii si bulgarii s-au gandit la tratate, cand au inchis scolile si bisericile romanesti, deznationalizand cate zece sate pe an. Ca si cand ungurii nu si-au permis sa persecute fatis, cu inchisoarea, chiar satele germane, ca sa nu mai vorbesc de celelalte. Ca si cand cehii au sovait sa paralizeze, pana la sugrumare, minoritatea germana! 

    Cred ca suntem singura tara din lume care respecta tratatele minoritatilor, incurajand orice cucerire de-a lor, preamarindu-le cultura si ajutandu-le sa-si creeze un stat in stat. Si asta nu numai din bunatate sau prostie. Ci pur si simplu pentru ca patura conducatoare nu mai stie ce inseamna un stat, nu mai vede. 

     

    Pe mine nu ma supara cand aud evreii tipand: “antisemitism”, “Fascism”, “hitlerism”! Oamenii acestia, care sunt oameni vii si clarvazatori, isi apara primatul economic si politic, pe care l-au dobandit cu atata truda, risipind atata inteligenta si atatea miliarde. Ar fi absurd sa te astepti ca evreii sa se resemneze de a fi o minoritate, cu anumite drepturi si cu foarte multe obligatii – dupa ce au gustat din mierea puterii si au cucerit atatea posturi de comanda. Evreii lupta din rasputeri sa-si mentina deocamdata pozitiile lor, in asteptarea unei viitoare ofensive – si, in ceea ce ma priveste, eu le inteleg lupta si le admir vitalitatea, tenacitatea, geniul. 

     

    Tristetea si spaima mea isi au, insa, izvorul in alta parte. Pilotii orbi! Clasa aceasta conducatoare, mai mult sau mai putin romaneasca, politicianizata pana in maduva oaselor – care asteapta pur si simplu sa treaca ziua, sa vina noaptea, sa auda un cantec nou, sa joace un joc nou, sa rezolve alte hartii, sa faca alte legi. Acelasi si acelasi lucru, ca si cand am trai intr-o societate pe actiuni, ca si cand am avea inaintea noastra o suta de ani de pace, ca si cand vecinii nostri ne-ar fi frati, iar restul Europei unchi si nasi. Iar daca le spui ca pe Bucegi nu mai auzi romaneste, ca in Maramures, Bucovina si Basarabia se vorbeste idis, ca pier satele romanesti, ca se schimba fata oraselor – ei te socotesc in slujba nemtilor sau te asigura ca au facut legi de protectia muncii nationale. 

     

    Sunt unii, buni “patrioti”, care se bat cu pumnul in piept si-ti amintesc ca romanul in veci nu piere, ca au trecut pe aici neamuri barbare etc. Uitand, saracii ca in Evul Mediu romanii se hraneau cu grau si peste si nu cunosteau nici pelagra, nici sifilisul, nici alcoolismul. Uitand ca blestemul a inceput sa apese neamul nostru, odata cu introducerea secarei (la sfarsitul Evului Mediu), care a luat pretutindeni locul graului. Au venit apoi fanariotii care au introdus porumbul – slabind considerabil rezistenta taranilor. Blestemele s-au tinut apoi lant. Malaiul a adus pelagra, evreii au adus alcoolismul (in Moldova se bea, pana in secolul XVI, bere), austriecii in Ardeal si “cultura” in Principate au adus sifilisul. Pilotii orbi au intervenit si aici, cu imensa lor putere politica si administrativa. 

     

    Toata Muntenia si Moldova de jos se hraneau iarna cu peste sarat; carutele incepeau sa colinde Baraganul, indata ce se culegea porumbul si pestele acela sarat, uscat cum era, alcatuia totusi o hrana substantiala. Pilotii orbi au creat, insa, trustul pestelui. Nu e atat de grav faptul ca la Braila costa 60-100 lei kilogramul de peste (in loc sa coste 5 lei), ca putrezesc vagoane intregi cu peste ca sa nu scada pretul, ca in loc sa se recolteze 80 de vagoane pe zi din lacurile din jurul Brailei se recolteaza numai 5 vagoane si se vinde numai unul (restul putrezeste), grav e ca taranul nu mai mananca, de vreo 10 ani, peste sarat. Si acum, cand populatia de pe malul Dunarii e secerata de malarie, guvernul cheltuieste (vorba vine) zeci de milioane cu medicamente, uitand ca un neam nu se regenereaza cu chinina si aspirina, ci printr-o hrana substantiala. 

     

    Nu mai vorbiti, deci, de cele sapte inimi in pieptul de arama al romanului. Sarmanul roman lupta ca sa-si pastreze macar o inima obosita, care bate tot mai rar si tot mai stins. Adevarul e acesta: neamul romanesc nu mai are rezistenta sa legendara, de acum cateva veacuri. In Moldova si in Basarabia cad, chiar de la cele dintai lupte cu un element etnic bine hranit, care mananca grau, peste, fructe si care bea vin in loc de tuica. 

    Noi n-am inteles nici astazi ca romanul nu rezista bauturilor alcoolice, ca francezul sau rusul bunaoara. Ne laudam ca “tinem la bautura”, iar gloria aceasta nu numai ca e ridicula, dar e in acelasi timp falsa. Alcoolismul sterilizeaza legiuni intregi si ne imbecilizeaza cu o rapiditate care ar trebui sa ne dea de gandit. 

     

    …Dar pilotii orbi stau surazatori la carma, ca si cand nimic nu s-ar intampla. Si acesti oameni, conducatori ai unui popor glorios, sunt oameni cumsecade, sunt uneori oameni de buna-credinta si cu bunavointa; numai ca, asa orbi cum sunt, lipsiti de singurul instinct care conteaza in ceasul de fata – instinctul statal – nu vad suvoaiele slave scurgandu-se din sat in sat, cucerind pas cu pas tot mai mult pamant romanesc; nu aud vaietele claselor care se sting, burghezia si meseriile care dispar lasand locul altor neamuri… Nu simt ca s-au schimbat unele lucruri in aceasta tara, care pe alocuri nici nu mai pare romaneasca. 

    Uneori, cand sunt bine dispusi, iti spun ca n-are importanta numarul evreilor, caci sunt oameni muncitori si inteligenti si, daca fac avere, averile lor raman tot in tara. Daca asa stau lucrurile, nu vad de ce n-am coloniza tara cu englezi, caci si ei sunt muncitori si inteligenti. Dar un neam in care o clasa conducatoare gandeste astfel, si-ti vorbeste despre calitatile unor oameni straini – nu mai are mult de trait. El, ca neam, nu mai are insa dreptul sa se masoare cu istoria… 

     

    Ca pilotii orbi s-au facut sau nu unelte in mana strainilor – putin intereseaza deocamdata. Singurul lucru care intereseaza este faptul ca nici un om politic roman, de la 1918 incoace, n-a stiut si nu stie ce inseamna un stat. Si asta e destul ca sa incepi sa plangi. 

     

    Iubirea e tot ce dorim, iar in final e tot ce-am avut ! 

     

    "Mergeţi cu bine, cu sanatate, in vremurile care vor veni!" (urare getica straveche) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb