Consiliul de Administraţie al societăţii de investiţii financiare "Banat-Crişana" (SIF1) a decis să suspende, pentru Adnarea Generală de la finele acestei săptămâni, drepturile de vot pentru acţionarii ale căror deţineri depăşesc pragul de 1% admis de lege şi care acţionează concertat cu "Banca Transilvania".
Acţionarii în cauză (care deţineau concertat 12,43% din acţiunile SIF Banat-Crişana) nu vor putea vota, astfel, pentru noua conducere a SIF1, care urmează să fie aleasă la sfârşitul săptămânii. Printre candidaţii la funcţia de administrator al SIF "Banat-Crişana" se află Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, Claudiu Silaghi, prezent în Consiliul de Administrator al Băncii şi Roberto Marco Marzanati, reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în CA-ul aceleiaşi instituţii.
Decizia CA nu este surprinzătoare, în condiţiile în care o raportare din 2007 arăta că un grup de acţionari din jurul Băncii Transilvania controla atunci peste 7,5% din acţiunile SIF1.
Pentru conducerea SIF "Banat-Crişana" mai candidează, printre alţii, Doru Lionăchescu şi Andrei-Liviu Diaconescu, ambii de la "Capital Partners", Octavian-Claudiu Radu, care deţine Grupul "RTC"şi Ioan Cuzman, actualul preşedintele al SIF1.
Conducerea SIF "Banat-Crişana" a mai decis să suspende şi drepturile de vot aferente acţiunilor care depăşesc pragul de 1% din capitalul SIF1, în cazul acţionarilor care acţionează concertat cu Cătălin Chelu. Aceştia deţineau concertat 2,06% din acţiunile SIF1.
Consiliul de Administraţie a stabilit că metoda prin care vor fi supendate drepturile de vot va fi pro-rata.