Drulă: Ciolacu trebuie să prezinte planul de reducere a cheltuielilor

F.D.
Politică / 7 mai

Drulă: Ciolacu trebuie să prezinte planul de reducere a cheltuielilor

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, i-a solicitat marţi premierului Marcel Ciolacu să prezinte "de îndată" un plan de reducere a cheltuielilor, arătând că România "nu mai poate funcţiona pe datorie, cu împrumuturi la unele dintre cele mai mari dobânzi din Europa", relatează Agerpres.

"Datoria publică a ajuns la 52,4% din PIB în februarie 2024. Este o încălcare a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare. Îi cer lui Marcel Ciolacu să prezinte de îndată planul de reducere a cheltuielilor. România nu mai poate funcţiona pe datorie, cu împrumuturi la unele dintre cele mai mari dobânzi din Europa", a scris Drulă, pe pagina sa de Facebook.

El a menţionat că, potrivit Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, atunci când datoria publică depăşeşte pragul de 50% din PIB trebuie declanşat imediat un plan de reducere a cheltuielilor şi a datoriei.

"În loc să vină cu un plan clar, guvernul lui Marcel Ciolacu alege să ignore legea. În schimb, ce vor să facă e să aranjeze cifrele din pix. În ianuarie, datoria de 50,2% din PIB a fost 'revizuită', din pixul ministrului Finanţelor al PNL, la 49,9%. Nu mai pot merge cu ascunderea adevărului. E timpul ca Marcel Ciolacu să iasă în faţa românilor şi să spună unde s-au dus banii împrumutaţi, să prezinte un plan real de reducere a cheltuielilor şi să oprească imediat jaful public. Datoria României afectează viaţa fiecăruia dintre noi. Banii împrumutaţi astăzi de Ciolacu şi Ciucă pentru sinecuri şi pensii speciale vor trebui plătiţi, cu dobândă, de viitoarele generaţii", a susţinut liderul USR.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Pai minciuni, si furaciuni. Asta-i planul lor. Planu' mai bun e sa-i dam jos.

    1. pui altii care odata ajunsinla putoane vor vedea ca titaniculnnu se poate suci rapid.. si tot vor particila la gob debt to gdp ro up… fortatinde conjunctura economica si demografic!

      terminati cu “manipularea” …. “tema daroriei”… 

      s c c r e t

      tema datoriei e importanta ca nu vreau sa falim ca sa si cumpere unii voturi si sa sifoneze bani. vreau sa fim ca argentina. taiate cheltuieli la buget, dobanzi mai mici pt stat, si apoi taiat din taxe. simplu. ce manipulare?

      dobanzile cad doar cand datoriile cresc… presiunea datoriilor coboara dobanzile…

      vezi istoria dobanzilor… daca bv de chichite tehnice financiare pe termen scurt (ciclu scurt de deficit sus jos) e alta schema ce se joaca prin deficit scade rentsh si active balonare venit real in crash sau slump pe alt platou… deficit spre revenire de 0 sau + (artificial declarat) dar cu net debt in sus… ala nu e deficit scazut pe productie e pe mutari taxari catre populatie saraca plus inca un squeze pe consum si credit (daca bondurile se duc spre inversare) boom… dupa alt deficit in cadere (daca nu e productie) odata cu posibil cv slump de rents si npluri boom… 

      momentan ro sre deficit in revenire …. NPLuri cristaline… credit boom… bonduri inversare… rents balonare… venituri reale (in ciclu scurt) din varf in actual crash… sa vedem pe ce platou raman…. si daca in fata ii urmeaza alt crash sa se intoarca la cotatie din spate…  

      Govul isi scade deficitul ciclic declarat pe artifici financiare… nu pe productie… ceea ce imi spune ca ne aflam tot in ciclu lung de crestere datorii pe consum mai mare ca productia/productivitatea… govul fura populatia “saraca si de minjloc” prin dobanzi actuale peste dobanda naturala de creditare… fura veniturile cetatenilor si cv profituri unor firme mici… ca el sa declare deficit in scadere…toate bune si frumoase cand se pupa cu bonduri spre inversare… vedem dupa petele scurte cine le trage… 

      s c c r e t 

      argentina are bula financiara momentan…. are influxuri capital… si moneda in “schimbare”….

      are paritate 1000 peso la 5,26 lei… imi aduce aminte de alta moneda in crah si active in bula… 

      se numes leu “greu vechi”… 

      s c c r e t 

      Public debt in Argentina averaged 69.5% of GDP in the decade leading up to 2022, surpassing the Latin America average of 56.0% of GDP. In 2022, Argentina's public debt was 85.2% of GDP.

      Argentina Government debt accounted for 80.3 % of the country's Nominal GDP in Mar 2023, compared with the ratio of 79.5 % in the previous quarter. Argentina government debt to GDP ratio data is up dated quarterly, available fr om Dec 2004 to Mar 2023. 

      Argentina Private Debt accounted for 12.52 % of its Nominal GDP in Dec 2023, compared with a ratio of 11.86 % in the previous quarter See the table below for more data. 

      plus ca Argentina se bazeaza pe export “marfuri”… 

      si ea a avut ciclu de cadere in deficit intre 2017-2020… cu lag diferit de al nostru … asa cum si noi am avut coiclu de cadere in deficit… si acum pe “revenire”… declarat… 

      s c c r e t 

    Romania nu poate functiona momentan real Fara Datorie!!!

    Demograficul si inchiderile de capacitati vechi ne demonstreaza si ne invata ca datoria tre sa creasca ca procent din pib… pana se va debalansa in fata peste alti ani… 

    Politicienii sa mai studieze economie si demografic plus capacitati deschise inchise si tari net expeotatori productie sau net importatori… 

    Pana si japonia are 240% datorie si tot “functioneaza”… chiar daca a avut rentsurile reale prabusite cu anii… 

    Si Italia la fel… 

    s c c r e t 

    1. sa va invat (pe politicieni) ce se intampla cand datoriile ating cote cumninante cumulate ca procent din pib la peste 240-250%?! urmeaza razboi, revolutie, soc deflatie urmat de boom inflatie; soc lipsuri artificiale si deficit de bunuri; dupa economia reala incepe sa prinda alt bomm generand pib mai mare si inflatie distrugand datoria ca procent sin pib… unde noua “era economica” reuseste sa conoare datoria din tavan si sa o duca spre alte minime …

      Romania cu minime in 90 nu are cum sa se duca tot spre minime prea rapid.. mai studiati structura demografica si migratii nete sau nasteri in raport direct cu media de varsta populatie si fabrici (productie) vechi inchise si tehnologi noi deschise… 

      daca nu intrau bani UE datoria ro ca procent din pib era mai mare… 

      plus ca, daca domnii politicieni au ochii sa vada… pot observa din capul locului ca la asaceristii mici “vechi” este un efect de “miscsorare” ca procent din economie… chiar daca periodic cu boom credit mic se refleaza putin piata… piata per tota se restrange in sectoare vechi si in OAMENI… chiar daca unele regiuni inca cresc… 

      Romania Este Fortata ca GOV sa preia in crestere datorie ca procent din pib… asta inseamna ca afaceristii mici sufera… oamenii de rand sufera… pe cat de laudate sunt toate programele de infuzie capital… iar in paralel corportatiile si firmele mari se fac si mai mari… in timp ce populatia ca majoritate se va simtii mai “saraca”… chiar daca ii cresti nominalul pib din pix… ii cresc asimetric costurile cu capitalul si rentsurile… de ii va da de boala pe cei saraci devenind si mai saraci… 

      Ciclul de crestere a datoriilor ca procent din pib pana in punct maxim… nu s-a finalizat niciodata FRUMOS… s-a finalizat cu desproprietariri in masa; falimente; spargeri de bule peste bule financiare; banci in colaps; firme de asigurari in colaps; moneda in colaps; incredere in colaps; potential demografic de forta si efort fizic in colaps ca procent din pib; … 

      Mai studiati cilcurile de datorii va rog… aveti si cazul de pe vremea Monarhiei; Comunism si dupa comunism… unde am vazut ca Banca Centrala Ro nu a preferat sa divulge unele date din comunism… dar culese din alte surse reflecta multe nereguli repetate de cei de la putere si din guvern… 

      Populatia tre sa inteleaga ca Romania se afal in Era Datoriilor in Crestere si nu in Era daroriilor in Scadere… chiar daca pe termen scurt unele sectoare pot figura alt lucru ca peocent din pib in timp ce alte sectoare figureaza pe crestere. 

      NU va mai lasati Manipulati de Articole si declaratii inselatoare. Nu luati de bune nici ce tot spun eu… puneti la indoiala si cercetati.. 

      De prin 90-2000 astia au tot vandut populatiei ca gov sa reduca aparatul si datoria… Exonomia Romaneasca NU poate sa sustina Crestere Economica la felul cum e structurata acum … tehnologic si demografic! 

      Guvernul isi va mari aportul daroriei ca procent din pib! 

      E obligat! 

      Daca nu face asta e mai grav pentru romania si crizele ce o asteapta! 

      Sunt socuri intre generatii si monopol detineri active! 

      Demograficul arata clar ca nu avem pib “real” (oameni copii nascuti) la o viteza de crestere si de inlocuire! Din capul locului pibul real se prabuseste demografic… iar asta se poate corecta momentan prin artificii financiare si politice gov migratii si etc… 

      ps: gov debt to gdp ro long bet up… with some slumps.. 

      s c c r e t 

      studiati istoria datoriilor UK, Frantei, Spaniei, Italiei, Japoniei pana in W1 si w2… Rusei… da Rusiei… cu balon datorie si dupa pe descrestere si azi se chinuie gov rus sa tina pe minime echilibrate tatoria ca peocent din pib… dar si la ei da rateuri industria si demograficul… caci se declanseaza si acolo criza financiara in fata…

      China… vederi istoria datoriei teritoriului Chinez inainte de w1 si w2… dupa… pana in 90 si dupa 90 prezent… 

      s c c r e t 

    Exista o “vb” intre guverne si banci centrale:

    sunt cei (tari/state/guverne) care isi platesc datoriile cu orice pret si cei care nu le platesc (defaulte)… 

    USA 1831 plateste roate datoriile e cu gov debt to dgp pe minime istorice declanseaza criza economica si monetara; germania pusa sa plateasca datoriile w1 spre minime si declanseaza criza monetara si saraceste populatia deschizand calea extremismului si comunismului oamenii fiind distrusi de “agonisi”… ro dupa w2 zzz oamenii sunt distrusi de agoniseli sise taie zerourile de la 20000 mii lei la 1 lei… deci si zerou taiat si paritate cu 50%…  

    francul francez vechi… 

    sa mai dam nume…. 

    portugalia… spania…. vechile defaulte ale greciei ?!… 

    s c c r e t 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb