"Drumul Efeilor" la İzmir - cel mai nou traseu de drumeţie al Turciei

F.D.
Internaţional / 16 septembrie

"Drumul Efeilor" la İzmir - cel mai nou traseu de drumeţie al Turciei

Lansat ca un "traseu de drumeţie sustenabil" de-a lungul coaste Mării Egee din Turcia, Drumul Efeilor (Efeler Yolu) a fost desemnat anul unul dintre traseele "Top 100 de povestit", clasament întocmit de către Green Destinations. Drumeţia de 500 de kilometri lungime începe în districtul Bornova din İzmir şi se încheie la Casa Fecioarei Maria. Drumul Efeilor, are 28 de etape, 27 de trasee principale şi un traseu alternativ care oferă o provocare iubitorilor de natură şi de sport, conform unui comunicat de presă al Autorităţii pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).

Sate care păstrează o moştenire bogată

Efeii erau liderii respectaţi ai soldaţilor neregulaţi turci, cunoscuţi ca "Zeybeki", iar aceştia ocupă un loc special în cultura turcă. Veneraţi pentru curajul şi conducerea lor, figurile Efe continuă să fie onorate iar dansurile Zeybek sunt interpretate la ocazii speciale până în ziua de azi. Moştenirea culturală a regiunii, care a găzduit diverse civilizaţii, de la hitiţi şi frigieni până la romani şi otomani, îi sporeşte atracţia. Moştenirea Efeilor, care au jucat un rol crucial în apărarea Turciei în timpul Luptei Naţionale, este ţesută în acest tapet istoric care face parte din Drumul Efeilor, o destinaţie captivantă pentru cei interesaţi să exploreze trecutul profund şi divers al Turciei.

Drumul Efeilor începe în satul Kavaklidere din districtul Bornova şi duce până la înălţimile din Kiraz, prin Muntele Nif şi Bozdağlar. Traseul se încheie la Ephesus-Selçuk, în Munţii Aydin, la Casa Fecioarei Maria de pe Bulbuldaği.

Drumul Efeilor poate fi parcurs în aproximativ o lună de drumeţie continuă, iar traseul este conceput astfel încât drumeţii să poată ajunge la un sat la sfârşitul fiecărei zile. Traseul trece prin 28 de sate, inclusiv prin numeroase mici aşezări care au păstrat valorile lor antice. În majoritatea satelor, inclusiv Nazarköy, Bozdağ, Birgi, Beyköy şi Şirince, porţile de lemn amplasate la intrările şi ieşirile satelor oferă informaţii pentru drumeţi.

Fiecare sat de pe Drumul Efeilor oferă experienţe distincte în funcţie de interesele individuale. Nazarköy, una dintre primele opriri pe traseu, este faimos pentru mărgelele confecţionate împotriva deochiului (nazar boncukari), sunt totodată folosite şi pentru a alunga energia negativă.

Birgi, inclus în 2022 pe lista "Celor mai bune sate turistice" de către Organizaţia Mondială a Turismului a Naţiunilor Unite, este un remarcabil muzeu în aer liber, cu peste 200 de monumente înregistrate. Printre atracţiile satului se numără Marea Moschee (Moscheea Aydinoğlu Mehmet Bey) din perioada Principatelor Anatoliene, împreună cu Conacul Çakirağa; Mormântul Imamului Birgivi; Conacul Sandikoğlu; Moscheea Dervişağa şi Mormântul Ümmu Sultan Şah.

Şirince, penultima oprire pe Drumul Efeilor, este o destinaţie de vizitat în orice anotimp, dar vizitarea sa în timpul recoltelor este deosebit de plăcută: Clopotele recoltelor sună, anunţând începutul unei forfote dulci în livezile de măslini şi cramele de vin. Vizitaţi Şirince pentru a observa procesele tradiţionale de producţie a uleiurilor de măsline de înaltă calitate şi a vinurilor din podgoriile locale, şi pentru a degusta faimoasele vinuri din fructe ale satului.

Paşaportul Efeilor

O altă surpriză încântătoare pe Drumul Efeilor este "Paşaportul Drumul Efeilor", pe care drumeţii îl pot obţine de pe www.efeleryolu.com sau de la unităţile partenere Drumul Efeilor.

Participanţii la traseu îşi pot ştampila "paşaportul" cu câte un simbol local distinctiv, care reflectă identitatea fiecărui sat pe care îl vizitează. Acest document realizat manual, are un număr de serie unic. Mai mult decât atât, drumeţii care adună toate sigiliile satelor şi demonstrează că au finalizat traseul cu ajutorul aplicaţiilor de partajare a traseelor, primesc sigiliul special de aur al "Drumului Efeilor" pe ultima pagină a "paşaportului".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb