Cererea de spaţii industriale şi logistice de anul trecut a fost de 209.000 mp, în creştere cu 37% în comparaţie cu 2013, totodată aceasta fiind cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 5 ani.
La sfârşitul anului 2014, stocul modern de spaţii logistice şi industriale era de 1,8 milioane de mp, iar aproximativ 53% din aceste spaţii sunt în Bucureşti (950.000 de mp). Livrările de spaţii noi au fost anul trecut minime şi au fost înregistrate în afara capitalei. În 2015, livrările de spaţii noi vor depăşi 200.000 de mp. Cele mai relevante dezvoltări vor fi în Bucureşti - 80.000 de mp, Timişoara - 82.000 de mp şi Ploieşti - 22.000 de mp. La finalul lui 2015, stocul de spaţii logistice şi industriale va fi cu 12% mai ridicat faţă de 2014 şi va depăşi 2 milioane de mp.
În Bucureşti, volumul tranzacţiilor cu spaţii industriale şi logistice a fost de 71.000 de mp, reprezentând mai mult de o treime din totalul cererii, în timp ce în Timişoara volumul închirierilor a reprezentat aproximativ 50% din totalul tranzacţionat. Activitatea de pre-închiriere a însumat 95.000 de mp şi a fost înregistrată în afara capitalei, preponderent în Timişoara.
Cele mai mari tranzacţii de închiriere au fost în Timişoara, Bucureşti şi Ploieşti. În Timişoara, Continental a preînchiriat 45.000 de mp în Timişoara Airport Park, în timp ce TT Electronics a semnat pentru o extindere de 20.000 de mp în Olympian Park. În Bucureşti, Rhenus Logistics a închirat 14.000 de mp în Mercury Logistics Park, iar în Ploieşti Lidl a închiriat aproximativ 11.000 de mp în Ploieşti West Park. Per ansamblu, suprafaţa medie solicitată pe parcursul anului a fost de 4.000 de mp, chiriaşii preferând să adopte o strategie de expansiune precaută, în etape.
Mare parte a cererii de spaţii logistice şi industriale a venit din partea companiilor care activează în sectorul producţiei, în special auto, cu 48% din totalul cererii, urmat de companiile de logistică - 19% şi retail - 12%.
Rodica Târcavu, Head of Industrial Department, a declarat: "Cererea pentru spaţii industriale şi logistice a crescut considerabil în 2014 şi ne aşteptăm ca şi anul acesta să urmeze acelaşi trend. România este o ţară atractivă din punctul de vedere al poziţiei geografice strategice - la graniţa de Est a Uniunii Europene, al climatului politic şi economic stabil şi al forţei de muncă extrem de competitive. Observăm o efervescenţă a cererii şi un interes dinamic al companiilor din diverse segmente de a se extinde sau de a-şi crea noi unităţi pe teritoriul României".
Datorită nivelului redus de livrări, rata spaţiilor vacante a urmat un trend descendent, atât în Bucureşti cât şi în ţară. La sfârşitul anului 2014, rata medie de neocupare a spaţiilor logisitice şi industriale din România era de 7%. În Bucureşti, aceasta se situează în jurul valorii de 8%, în timp ce în oraşele regionale este de 5%. Regiuni precum Cluj, Braşov, Oradea sau Piteşti nu înregistrează spaţii vacante la finalul lui 2014.
Reprezentantul companiei a mai spus: "Disponibilitatea spaţiilor a scăzut considerabil anul trecut şi ne aşteptăm la o nouă etapă de dezvoltare a pieţei spaţiilor logistice şi industriale în următorii ani. În 2014 au fost mişcări importante la nivel investiţional, ceea ce indică un apetit extrem de ridicat al marilor jucători de a continua dezvoltările în România. De asemenea, dezvoltatorii vor începe să construiască speculativ, mai ales în Bucureşti, dat fiind opţiunile extrem de limitate de spaţii compacte de depozitare clasa A cu suprafaţa de peste 10,000 de mp. Tot pentru anul acesta, ne aşteptăm şi la tranzacţii de terenuri având ca destinaţie logistica, retailul sau producţia. Companiile interesate în achiziţii vor avea drept strategie consolidarea operaţiunilor şi vor beneficia de flexibilitate în planurile lor viitoare de expansiune".
Nivelul chiriei prime nu a înregistrat schimbări. Chiriile prime pentru unităţile de clasa A cu o suprafaţă de minimum 5.000 de mp sunt cuprinse în intervalul 3,6 - 3,9 Euro/ mp/ lună. Pentru unităţi cu suprafeţe sub 5.000 de mp, nivelul chiriei este uşor mai ridicat. Pentru spaţiile de clasa B, chiriile variază între 2,5 şi 3 Euro/ mp/ lună. Chiriile nete efective sunt cu 10 - 20% mai mici, cea mai întâlnită metodă de motivare a chiriaşilor fiind oferirea de luni gratuite corelată cu durata contractuală şi suprafaţa închiriată.
DTZ furnizează soluţii imobiliare la nivel global. DTZ gestionează 3,3 miliarde de metri pătraţi şi 63 miliarde dolari în volum de tranzacţii la nivel global, pentru clienti instituţionali, din sectorul public, corporate şi privat. Cei peste 28.000 de angajaţi DTZ activează în mai mult de 260 de birouri din peste 50 de ţări, promovând cu succes cultura organizaţională şi serviciile DTZ.